Om sambanden mellan autism och könsidentitet

Det finns en del forskning som visar på att det finns ett samband mellan autism och avvikande könsidentitet, autism är vanligare bland transpersoner jämfört med befolkningen i stort. Olika studier uppskattar att autism är mellan fem till tio gånger så vanligt bland transpersoner, och somliga menar att siffran är ännu högre eftersom autister kan ha kommunikationssvårigheter som gör att deras problem inte uppmärksammas.

Eftersom det finns olika definitioner av såväl autism som ”könsidentitetsstörning” är det omöjligt att komma fram till några exakta siffror. Men att autister är kraftigt överrepresenterade bland transpersoner tvivlar jag inte på. Det stämmer väl överens med mina och andras erfarenheter av att autister ofta är avvikande även när det kommer till kön. Dessutom upplever jag att min autism och min könsidentitet hänger ihop väldigt mycket, och jag vet att jag inte är ensam om att känna så. Om transidentiteter inte var vanligare bland autister hade jag blivit förvånad.

När det gäller frågan om varför autism är relativt vanligt bland transpersoner måste vi vara försiktiga, och framför allt inte lyssna på forskarnas slutsatser. Det är vanligt att de som forskar om autism saknar den mest grundläggande förståelse för vad autism innebär. Deras tolkningar och slutsatser bygger på myter och vanföreställningar som har väldigt lite med verkligheten att göra. Följande citat är ett exempel på hur flera forskare hänvisar till autisters ”rigida tänkande” för att förklara varför de avviker från normer kring kön.

”Most individuals with co-occurring gender dysphoria and ASD fulfilled the strict criteria of autistic disorder. For several youth with ASD, their ASD-specific rigidity made enduring gender variant feelings extremely difficult to handle. After all, in our society a considerable amount of flexibility is needed to deal with gender variant feelings. Normally developing young children (age 3–5) display more rigidity in gender-related beliefs than older children; this rigidity decreases after the age of five (Ruble et al. 2007). Individuals with ASD may not reach this level of flexibility in their gender development.” (Länk)

Så… forskaren menar alltså att autister inte har samma flexibla och avslappnade inställning till kön som NT/cispersoner i allmänhet har. Ursäkta men va?

5LmG0xKDet är så dumt att en nästan vill skratta.

Till att börja med är hela grejen med att autister skulle vara särskilt ”rigida” en stor missuppfattning. Och att autister inte anpassar sig till stereotypa uppfattningar kring kön tyder ju på att vi är mer flexibla när det gäller kön. Dessutom verkar det enligt min erfarenhet som att autister ofta har ickebinära identiteter. Vet inte om det finns någon forskning på det (även om det åtminstone enligt den här studien finns belägg för att autister är mer ”androgyna” jämfört med normalbefolkningen) men jag vet att det är fler än jag som gjort liknande observationer.

En viktig anledning till att autister ofta har en avvikande könsidentitet är att vi helt enkelt är avvikande i största allmänhet.  Jag tänker mig att autister kan ha lättare att ifrågasätta olika föreställningar kring kön eftersom vi delvis står utanför kön. Den binära uppdelningen av kön är ingen naturlig skapelse utan en artificiell konstruktion. Och den är i första hand till för NT, den är inte till för autister. Även när vi önskar att vi kunde anpassa oss efter normsamhället så saknar vi helt enkelt den förmågan. Vi kan inte leva upp till de mest grundläggande förväntningarna på hur ”riktiga män/kvinnor” ska vara, och många autister upplever att kön mest är något andra håller på med.

Vårt samhälle är extremt i sin fixering vid att alla individer ska socialiseras till att bli de kön som vi tilldelas vid födseln. Men autister är notoriskt dåliga på att socialiseras. Vi har svårt att lära oss hur vi ska bete oss för att passera för normala. Det handlar dels om att förstå grundläggande sociala regler men också ännu mer subtila förväntningar på hur en ska bete sig för att framstå som normal. Och inom denna obegripliga härva av oskrivna regler och normer för vad som är normalt beteende ingår också alla regler för hur tjejer och killar ska bete sig. När en inte ens förstår de mest grundläggande reglerna för hur en ska bete sig är det där med ”kön” väldigt mycket överkurs.

wandering_son-01-chizuru_sarashina-tomboy-male_uniform-energy-positiveDen excentriska Sarashina från Wandering Son bryter mot könsnormer eftersom hen inte förstår varför de ska följas.

Att vi inte socialiseras in i könsroller på samma sätt som andra (pga vi är svåra att socialisera) påverkar hur andra ser på oss. Vi är inte så som kvinnor eller män förväntas vara, eftersom vi överhuvudtaget inte är som människor förväntas vara. Folk märker av detta, de ser oss inte riktigt som män eller kvinnor (eller ens människor) och behandlar oss utefter detta. Vi ses som könlösa och i vårt samhälle betyder detta att vi inte ses som fullvärdiga människor. Trots att de flesta bekänner sig till en mycket rigid binär könsteori så har de inga svårigheter med att i praktiken avköna människor som de betraktar som alltför avvikande.

Allt detta påverkar givetvis hur en ser på sig själv. Autister är trans för att vi inte har någon anledning att vara cis. För att undvika missförstånd vill jag vill vara tydlig med att jag inte menar att alla autister är transpersoner, eller att alla autistiska transpersoner är ickebinära. Jag menar heller inte att en avvikande könsidentitet skulle vara ett ”symptom” på autism, lika lite som autism är ett ”symptom” på ”könsidentitetsstörning”, eller att cis skulle vara ett symptom på NT. Men jag tror att autistiska drag kan bidra till könsöverskridande beteende och identiteter, och att det finns flera orsaker till detta. Jag vill inte påstå att de orsaker jag räknat upp är de enda förklaringarna. Tvärtom tror jag att det finns väldigt mycket mer att säga, och jag hör gärna vad andra har att säga om detta.

Detta inlägg publicerades i Autism, Autism och kön och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

19 kommentarer till Om sambanden mellan autism och könsidentitet

  1. hcmfem skriver:

    Dethär är väldigt väldigt intressant och något jag aldrig reflekterat över men Oh vad intressant

    Gilla

  2. sparris skriver:

    Bra artikel!

    Får jag bara fråga vem du har som avatar? Har sett mycket anime men känner faktiskt inte igen karaktären(och Wandering Son är urbra! Så vacker också.).

    Gilla

    • Anarkoautism skriver:

      Tack! Avataren ärr Senjougahara från Bakemonogatari. Har ingen särskild tanke bakom det förutom att hon är cool och en av de roligaste animekaraktärerna enligt mig. Jag kan bara hålla med om Wandering Son, det är en av mina favoritanime (med undantag av sista avsnittet där de verkligen sabbade berättelsen). Mangan är ännu bättre, och berättelsen är mycket längre och mer detaljerad i den. Animen har dock fördelen att den är så vacker.

      Gilla

      • sparris skriver:

        Sent svar, ber om ursäkt för det men aha, det förklarar saken. Av NisiOisin har jag än så länge bara bara sett Katanagatari och den är väl helt orelaterad?

        Gilla

      • Anarkoautism skriver:

        Är katanagatari den om svärdskämpen som själv inte använder svärd, som letar efter ett gäng svärd med superkrafter? I så fall är den helt orelaterad.

        Gilla

  3. Pingback: Vi bör göra oss av med den absurda föreställningen att läkare är objektiva och alltid vet bäst | anarkoautism

  4. Pingback: Funkobi, transfobi och cisfeminister som säger att Identitet är Irrelevant | anarkoautism

  5. Ina skriver:

    håller med helt!

    jag har själv alltid haft svårt för att bli intryckt i stereotypa mallar av hur man ska vara, oavsett vad det gäller.
    så det gäller ju kön också, och det gäller även mina diagnoser.
    verkligheten är betydligt mer komplex än så.
    och när det gäller just kön har jag aldrig kunnat förstå vad det spelar för roll över huvud taget vad för slags fortplantningssystem någon har. visst, om du vill fortplanta dig, kan det ju vara väsentligt att hitta någon med motsatt fortplantningssystem eftersom vi än så länge inte kan fortplanta oss med oss själva. om du har tur kan du lyckas få till ett provrörsbarn kanske.
    jag ser liksom inte ner på folk som är cis, eller strikt heterosexuella (även om jag betvivlar att någon är strikt heterosexuell). man blir attraherad av det man blir attraherad av, man väljer det inte.
    jag förstår bara inte varför det ska ha någon som helst inverkan på hur vi blir bemötta, behandlade, värderade etc.

    Jag är Jag, och jag vill bli bemött som en Jag.
    inte som ett kön, en ålder, en yrkesroll, en nationalitet, en diagnos, en hårstil, en musiksmak, en politisk uppfattning eller något annat.

    Gillad av 1 person

  6. Pingback: Mitt kön är ickebinär autist | anarkoautism

  7. Pingback: 19 saker de inte berättar om autism (del 2/2) | anarkoautism

  8. Pingback: Ett funkisfeministiskt perspektiv – hur autism kan hjälpa oss att förstå kön | anarkoautism

  9. Kristina skriver:

    Jag är hetero och cis och ändå känner jag igen mig en hel del. Särskilt i :”Vi kan inte leva upp till de mest grundläggande förväntningarna på hur ”riktiga män/kvinnor” ska vara, och många autister upplever att kön mest är något andra håller på med.”
    Och jag blir fortfarande förvånad ibland över helt ologiska saker jag förväntas vilja/kunna eftersom jag är tjej/kvinna/mamma.

    Gillad av 1 person

    • Anarkoautism skriver:

      Tack för att du berättar! Det bekräftar vad jag redan är ganska övertygad om, att det autistiska påverkar ens relation till kön, oavsett om det sen leder till att en identifierar sig som trans eller inte. Tycker att detta borde intresserad de som ägnar sig åt att studera kön (könsidentitet/socialt kön/könsroller/osv.) men verkar inte vara så många som bryr sig eller är medvetna om det.

      Gilla

  10. Pingback: Autism och sexualitet | anarkoautism

  11. Pingback: Vem kallar du för oändamålsenlig stereotyp? | anarkoautism

  12. Pingback: Neurodivergent-Exkluderande Radikalfeminister | anarkoautism

  13. Sofia skriver:

    Hej! Jag har själv autism och forskar också på autism. Min erfarenhet är att autister har ett betydligt mer rigitt tankesätt dvs ett slags svart/vitt tänkande. Detta gör det svårt för autister att bland annat fatta beslut. Man tänker att det finns ett rätt och ett fel. Antingen är man 100% kille och då tycker man om bilar och motorcyklar eller hur man nu definierar killar. Eller så är man flicka till 100% och då tycker man om helt andra saker. Som autist kanske man då får svårt att identifiera sig med dessa strikta uppdelningar och därmed upplever att man inte tillhör något av könen. Sanningen är ju att det väldigt sällan finns ett rätt och ett fel, varken i åsikter eller i beslut som ska tas. En icke-autist kanske kan acceptera sina feminina sidor och ändå kalla sig man, medan en autist upplever det svårt att ha feminina sidor och ändå kalla sig man.
    Förstår ni vad jag menar?

    Gilla

    • Anarkoautism skriver:

      Just den teorin, om att sambandet mellan autism och trans skulle bero på ovanligt ”rigida föreställningar om kön” tar jag ju upp i det här inlägget. Och jag har inte ändrat åsikt sen jag skrev detta inlägg, utan jag tycker fortfarande att teorin är helt absurd. Om det är några som har rigida föreställningar om kön är det de som svamlar om ”biologiskt kön” och bestämt hävdar att man måste vara antingen man eller kvinna. Dvs i första hand cispersoner, en grupp där autister är underrepresenterade.

      Sen tror jag verkligen inte på det där om autister skulle vara mer ”rigida i sitt tänkande” i andra sammanhang heller. Det är en vanlig stereotyp, många säger att det är så. Men jag ger inget för det.

      Gillad av 1 person

  14. Pingback: Är de flesta transpersoner autistiska, eller bara väldigt många? | anarkoautism

Kommentera (kommentarer granskas)