Jag orkar inte mer cis

genderdebate

Jag tänker inte göra någon sorts analys på Ekmans text. Jag orkar inte, och det är ändå inte värt det. Än en gång har en reaktionär transmisogyn cisfeminist fått för sig att hennes hat mot transkvinnor förtjänar plats i en offentlig debatt.

Det fanns en tid (ganska nyligen) då jag kände behov av att analysera och dekonstruera terfarnas argument. Men det är jag klar med nu. De kommer inte med något nytt.

Ekis gjorde väl iofs ett taktiskt misstag då hon riktade sig mot transkvinnor. Så gör man i USA och Storbritannien, och det är väl från de hatkampanjer som pågår där som hon fått inspiration. Men i Sverige så har även trångsynta cisfeminister på det stora hela accepterat att transkvinnor är kvinnor (så länge de är assimilerade och erkänner cisfeministernas rätt att bestämma vad det innebär att vara kvinna).

Ska en vara terf här så ska en vara lite smidig och endast hata på transtjejer och enbies som inte accepterar cissexistisk ideologi. Tror jag. Det är liksom inte som att jag håller koll på hur ”debatten” går här, har liksom inget behov av att hålla mig uppdaterad i vilka ickeargument de senast hittat på för att rättfärdiga deras hat.

De har inget intressant att säga. Det är bara samma sak om och om igen. På sätt och vis är det kanske bäst att jag inte vet vad de säger för då behöver jag inte förhålla mig till det.

För vi ska inte behöva förhålla oss till det. Transkvinnor är kvinnor, transmän är män, enbies är båda eller inget eller lite av det ena eller andra eller båda.

Vi har ingen skyldighet att bevisa vad vi är för våra förtryckare. Transkvinnor är inte kvinnor i den mån de liknar ciskvinnor, eller vinner cisfeministers villkorade acceptans. Transpersoner är de vi är helt oberoende av hur vi förhåller oss till cisfolkets krav och förväntningar och idéer om hur vi ska vara.

Ja det känns säkert jättekonstigt för en del cispersoner att tänka sig att de inte skulle ha något att säga till om när det kommer till andra personers kön. Men så är det. De har inget att säga till om, deras åsikter är irrelevanta, och deras förståelse av kön är på en tvåårings nivå.

Och därför finns det inget mer att säga.

Det här inlägget postades i Feminism, Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s