Cisfeminister som säger att Identitet är Irrelevant

Det finns de som säger att det är irrelevant hur någon identifierar sig. Dessa personer tillhör samma släkte som Ser Inte Hudfärg, Alla Är Individer, Vill Inte Sätta Etiketter På Folk, Ingen Är Sin Diagnos och Bryr Mig Inte Om Vad De Gör i Sängkammaren. De säger att identitet är något som endast berör individens inre liv och inte har något med omvärlden att göra. Ofta är det cispersoner som tror att de själva inte har någon könsidentitet och att det bara är något om transpersoner håller på med, men som de själva inte bryr sig om. De har aldrig bekymrat sig om könsidentitet, därför är har de ingen könsidentitet och därför är könsidentitet inte viktigt.

Hikaru-no-Go-Episode-53-English-Dubbed‘Eh, tror de verkligen på det själva?’ ‘Det verkar inte bättre.’

Och de har fel. Faktum är att dessa människor bryr sig väldigt mycket om hur andra identifierar sig. Detta blir väldigt tydligt när de förespråkar en feministisk kamp som där endast de som identifierar sig som kvinnor är välkomna. De säger saker som att kön är en politisk position och inget annat men de är noga med att poängtera, att om en inte identifierar sig som kvinna är en inte heller välkommen. Det finns några olika svepskäl som används för att rättfärdiga detta men inget som är värt att ta på allvar. Det som är uppenbart är att de bryr sig väldigt mycket om hur en identifierar sig, och det är därför inte sant att identitet endast är något som berör individens inre.

Nästa fråga är varför de bryr sig så mycket om hur andra identifierar sig. Att cispersoner är fixerade vid könsidentitet är väl knappast en överraskning för någon, men det är ändå anmärkningsvärt hur angelägna cisfeminister är om att exkludera alla som inte identifierar sig som kvinnor. Delvis har det såklart att göra med transfobi, även om de skulle invända med att de inte är transfober eftersom de välkomnar transkvinnor så länge det inte märks för mycket på dem att de är trans. Självmotsägelse tillåter en hög flexibilitet i exkludering och eftersom identitet ”inte spelar någon roll” kan de alltid ta sig rätten att definiera vem som räknas som riktig kvinna och inte. Att gå med på att transkvinnor kan erkännas som kvinnor så länge de sköter sig är inte tillräckligt för att inte vara cissexist eller transfob. Fast på tal om det har jag faktiskt hört cisfeminister försvara exkludering av ickebinära genom att säga, att de som har något att invända är de verkliga transfoberna och cissexisterna!

imagesVänta va?

Så transfobin är uppenbar, men det handlar också minst lika mycket om funkishat. Jag har tidigare skrivit om att autister är överrepresenterade bland transpersoner Jag skulle tro att liknande gäller för funkisar i allmänhet (har att göra med att funkisar avkönas) men att det finns särskilda skäl till varför det gäller just autister inte känner sig hemma med sina tilldelade kön. Jag använder autism som exempel eftersom det är det jag förstår bäst. Så det finns många autister som läses som kvinnor och som därför utsätts för samma patriarkala förtryck som kvinnor (om en nu kan tala om ett enda patriarkalt förtryck) men som i egenskap av autister inte accepteras som riktiga kvinnor.

När en utsätts för avköning och tillhörande dehumanisering  är det inte konstigt om en inte själv inte känner att en kan identifiera sig med något kön (jag menar såklart inte att detta är den enda förklaringen). Jag skulle tro att autister är en grupp som drabbas särskilt mycket av detta (säger absolut inte att det är den enda, och jag hör gärna från icke-autister som känner igen sig i detta) eftersom oförmågan att anpassa sig till samhällets förväntningar är en del i autism. De binära könen är sociala konstruktioner, och de är konstruerade för NT-personer. Det säger sig självt varför personer som inte är NT skadas särskilt mycket av att tvingas försöka anpassa sig till dessa.

Cisfeminister som endast välkomnar de som till fullo identifierar sig som kvinnor utestänger på så vis autister och andra funkisar som av olika skäl inte känner att de hör hemma i denna kategorin. Det finns de som påstår att ickebinära transpersoner försöker ställa sig utanför patriarkatet. De ses som antingen kvinnor som internaliserat misogyni till den grad att de förnekar sin position som kvinna, eller som män som vill undvika att ta personligt ansvar för sitt manliga förtryck. I själva verket är det de som påstår sådant som desperat undviker att ta ansvar för sina egna privilegier. De vill inte kännas vid att de finns personer som är i en ännu lägre position än de själva. Och exkludering av ickebinära är ett effektivt sätt att bli av med besvärliga autister och andra funkisar. ”Kvinnoseparatism” låter ju mycket mer progressivt och bra än att uttryckligen förbjuda autister/personer med NPF/funkisar.

Detta inlägg publicerades i Feminism, funkisfeminism och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Cisfeminister som säger att Identitet är Irrelevant

  1. Pingback: Kön som politisk kategori | anarkoautism

  2. Pingback: Neurodivergent-Exkluderande Radikalfeminister | anarkoautism

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s