Är de flesta transpersoner autister, eller är vi bara väldigt många?

4f3552d8e85f23aa602bda96da50d9d26caa171c_hq

Att det finns en koppling mellan att vara trans och att vara autist väl känt, och det också känt att autister är kraftigt överrepresenterade bland transpersoner. Mycket talar också för att majoriteten av autister inte är heterosexuella. Autister är kraftigt över-representerade i alla bokstäver i HBTQ-förkortningen, och samtidigt syns autister inte till i någon av dem. HBTQ-organisationerna tycks inte vilja veta av den kopplingen. Det nationella autismförbundet (som inte drivs av autister) verkar inte heller tala om det. Inte desto mindre är det ett ofrånkomligt faktum att ovanligt många autister är trans, vilket betyder att många transpersoner är autister. Men även om vi vet detta, är det nog lätt att underskatta just hur vanligt det är.

Enligt denna artikel signerad av så kallat Ledande Experter på området, går det att se autism eller autistiska drag hos ca 25 procent hos patienterna i transvården.

Så, 25 procent alltså. En fjärdedel av de som har kontakt med transvården bedöms av

Det är en stor andel.

Det är klart, att läkare uppfattar att 25 procent av patienter i transvården har autism, betyder ju inte att 25 procent av transpersoner är autister.

Det betyder att åtminstone ca 25 procent är autister, men siffran är antagligen högre.

Läkare brukar trots allt inte vara särskilt bra på att uppfatta autism. Det är därför så många autister inte får diagnos ens i vuxen ålder. Och den som inte redan har en formell diagnos, har också ett intresse av att dölja sin autistiska drag i en könsidentitetsutredning. För som specialisterna i artikelns säger, om patienten är autistisk måste man ”undersöka att könsdysforin inte är ett uttryck för autism utan att det rör sig om två olika åkommor.” Med andra ord, om de ser att du är autistisk kan det leda till att utredningen fördröjs, eller i värsta fall att du nekas vård.

Och för den som är medveten om detta är det nog ganska lätt att dölja autism. När jag gjorde min utredning fick jag fylla i ett formulär med en massa frågor, som var till  för att avslöja olika diagnoser. Om jag hade velat hade jag lätt kunnat välja de svar som inte indikerar autism.

Läkare och psykiatriker är dåliga på att känna igen autister när de ser oss, och autister har ett intresse av att inte visa sig autistiska för transvården. Det är också ett faktum att autistiska kvinnor i synnerhet är underdiagnosticerade, men exakt vad det betyder i det här sammanhanget är inte självklart.

Så då är vi tillbaka vid frågan, hur stor andel av transpersoner är autister? Vi kan se 25 procent som det absolut minsta antalet. Det är den mest konservativa uppskattningen. Den verkliga siffran är absolut inte lägre än så, men kan mycket väl vara högre. Så vad är en rimlig siffra? 33 procent? 50 procent? Det är inte otänkbart. Det är egentligen inte viktigt exakt vilket det är, men jag vill ändå ägna lite tid åt tanken att 50 procent eller fler av transpersoner kan vara autister.

Några av er tycker kanske att detta låter väl mycket. Kan verkligen hälften av alla transpersoner vara autister, undrar ni.

Jag kan ju omöjligen veta, men varför inte?

Det beror på hur bra transvårdens utredare är på att upptäcka autister, och hur stor andel av autister de missar. Men säg att de upptäcker varannan autist. Fullt tänkbart. I så fall är det verkliga antalet dubbelt så stort som de säger, vilket innebär 50 procent.

Och det är inte ens en långdragen gissning. Mitt förtroende för läkares förmåga att identifiera autister är inte särskilt stor, så om de upptäcker hälften är faktiskt mer än jag skulle förvänta mig. Många inom psykiatrin verkar ju inte ens kunna identifiera autister som själva vet att de är autistiska och vill ha en diagnos. Och inom transvården finns det som sagt goda skäl för en del autister att vilja dölja sina autistiska drag.

Det är alltså helt klart en möjlighet att en majoritet av transpersoner är autister. Och annars är det en väldigt stor minoritet på minst 25 procent.

Autistiska transpersoner är inte ett marginellt fenomen, utan autister utgör en väldigt stor andel av alla som är trans.

Ändå verkar det inte finnas någon relevant organisation som säger sig jobba för transpersoner, alls är intresserad om att tala om detta. Jag testade att söka på RFSL:s hemsida på autism (och närliggande termer) och detta gav sammanlagt noll (0) träffar. På transformering.se, RFSL Ungdoms hemsida för transpersoner, har jag inte heller lyckats hitta något över huvud taget som handlar om autism eller autister.

På Transföreningen FPES hittar jag ett enda omnämnande av autism. De hänvisar till en studie om förekomsten av autistiska drag hos transpersoner, påstår att autistiska drag orsakas av testosteron, och nämner även ”extremt manlig hjärna-teorin” om autism. Man antyder även att autister saknar empati. Förutom detta autismfientliga inlägg hittar jag ingenting.

Detta var de transrelaterade organisationer jag kunde hitta som hade fungerande hemsidor. Det tycks inte finnas minsta antydan till medvetenhet att en väldigt stor del av den grupp som dessa organisationer säger sig arbeta för är autister.

En stor minoritet, och kanske till och med en majoritet, av alla transpersoner är autister. Och det är såklart ingen slump, autism och könsidentitet hänger ihop. Ändå låtsas relevanta organisationer som att autistiska transpersoner inte ens existerar. Liksom många transpersoner, och personer som kallar sig feminister. Det är många som inte alls vill kännas vid att så många transpersoner är autister.

Men om många utgår ifrån att vi inte alls existerar, utgår jag gärna ifrån att vi är majoritet. Inte för att de två positionerna är jämförbara. Att autister inte skulle utgöra en betydande andel av alla som är trans, är en helt befängd teori. Det går emot allt vi vet. Hypotesen att 50 procent eller fler av alla transpersoner är autister är inte självklart, men det är helt förenligt med vad vi känner till. Det kanske är sant, och annars är det i alla fall inte långt ifrån sanningen. Jag tänker inte utnämna någon enskild individ till autist, såklart. Även om vi utgör en majoritet är det ju många transpersoner kvar som är icke-autister. Men de flesta transpersoner är antagligen autister. Så, då var det sagt.

Jag vet att detta påstående inte kommer tas särskilt väl av många. Det är tväärtom något som helt säkert kan göra många människor väldigt upprörda. Transpersoner som inte vill förknippas med autister och autister som inte vill förknippas med transpersoner. Föräldrar till autistiska barn som inte vill att deras barn ska vara trans, för det är illa nog att de är autister och de vill bara att deras barn ska bli Normala. Och så alla som bara blir arga över att autister säger något över huvud taget. Det är många som inte vill höra, att de flesta transpersoner är autister.

Det är många som inte kan tolerera att någon ens föreslår att de flesta transpersoner skulle vara autistiska. Och eftersom många inte kan tolerera det, kommer jag fortsätta säga det. De flesta transpersoner är antagligen autister, eller nära nog.

I slutänden spelar det ingen roll om andelen autistiska transpersoner är 50 procent eller 25 procent eller någonstans däremellan. Oavsett vilket är siffran tillräckligt stor, att det inte går att tala om transfrågor utan att tala om autism. Transpersoner är autistiska. Inte alla, men väldigt många. Trans och autism är sammankopplat, det som berör autister berör transpersoner och vice versa. Det är det viktiga, inte exakt hur stor andelen autister är. Men vi är många, väldigt många. Och om du inte gillar att höra det bör du reflektera över varför. Varför är det så hemskt att tänka sig, att väldigt många transpersoner är autister? Varför känns det bättre att tänka att vi inte finns?

För vad ni än tycker om det så är många transpersoner också autister. Och icke-autistiska transpersoner kan mycket väl vara i minoritet.

Annonser

Om Anarkoautism

Jag är autist, transperson, anarkist, funkisfeminist (egentligen transfunkisfeminist men det är så långt att säga) och tycker att alla ska leva i fred och harmoni och vara snälla mot varandra men så länge vi inte lever i den världen måste vi kämpa mot förtryck och orättvisor.
Det här inlägget postades i Autism och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Är de flesta transpersoner autister, eller är vi bara väldigt många?

 1. carlgylling skriver:

  En jämförelsevis stor andel asexuella är också transpersoner, och en jämförelsevis stor andel transpersoner är icke-hetero över huvud taget. Allt det där hänger ihop på något vis – även om det inte är till 100%, så i tillräckligt hög grad för att i alla fall jag är väldigt intresserad av varför och hur det gör det.

  Sen tror jag att det finns många som är mindre cis, mindre hetero eller mindre neurotypiska än vad de anser sig vara, men de kommer sig inte för att fundera över saken eftersom de aldrig får någon anledning till det, eller för att det vore en för stor social förlust. Men om man redan är tydligt annorlunda på ett sätt, då har man redan börjat ifrågasätta normer och grubbla över vem man är och över sin roll – och då upptäcker man kanske lättare de andra sakerna också.

  Liked by 1 person

  • Anarkoautism skriver:

   Ja allt det där borde rimligen vara mycket vanligare än man tror. Hur många i vårt samhälle som är hetero och cis osv, det är inte naturligt. Men så anstränger man sig mycket för att indoktrinera människor i det från barndomen.

   Gilla

 2. Emil W. skriver:

  Hur överrepresenterade är transpersoner bland autister, undrar jag. Jag är inte vidare insatt i psykologin, men i alla fall jag upplever det som att min brist på förmåga att bedöma och klassifiera min och andras könstillhörighet och sexualitet beror på min Asperger, som gjort det svårt att lära sig uppfatta och följa kulturella normer. Kanske kommer våra spektra av kön, genus och sexualitet att luckras upp genom vidare förståelse och kontakt av Autismspektrum.

  Gilla

  • Anarkoautism skriver:

   Exakt hur överrepresenterat är svårt att svara på, men att sambandet finns är väl belagt. Och många autister beskriver själva liknande saker, att de på olika sätt har svårt att förstå konceptet kön och att tolka sig själva och andra utifrån det. Och jag är övertygad om att detta är en viktig orsak till att så många av oss är trans, och väldigt få känner sig helt cis.

   Gilla

 3. Spännande inlägg. Spännande tråd. (och coola målningar!) Jag återkommer 🙂

  Gilla

 4. Ping: Problemet med att kämpa för att trans inte ska vara en psykiatrisk diagnos | anarkoautism

 5. Ping: Trans och autism är en bättre jämförelse | anarkoautism

 6. Ping: Varför autism underdiagnosticeras hos flickor | anarkoautism

 7. Ping: Regnbågsdinosaurier | anarkoautism

 8. Ping: Varför är icke-binär social interaktion så mycket bättre? | anarkoautism

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s