Juridiskt kön

Jag fick nyligen godkänt ändring av juridisk könstillhörighet. Fick besked om detta häromveckan. Jag är juridiskt kvinna nu. Jag är inte kvinna på något annat sätt, men eftersom det endast finns två lagliga alternativ så är jag hemskt glad att erkännas som det som inte ger mig massiv ångest och dysfori.

Om/när jag börjar blogga ordentligt igen, vill jag berätta om processen hit. Jag har varit lite paranoid när det gäller att tala om min erfarenhet med transvården. För i teorin, om de hittade den här bloggen och kopplade det till mig, så skulle det kunna ställa till problem i processen. Jag ville inte ta några risker. Men nu har jag fått rätt till vård och fått min juridiska könstillhörighet ändrad, så jag behöver inte oroa mig för det längre.

Men helst skulle jag ju önska att juridiskt kön inte var en grej. Många har sagt till mig saker som ”jag hoppas att de tillåter icke-binära kön i framtiden”. Fast jag hoppas ju bara på att hela grejen med juridiskt kön avskaffas.

Det hela är så absurt när en tänker efter. Jag menar, kön är en viktig aspekt av vår identitet och det finns massa sociala normer och förväntningar, men det finns det ju kring allt möjligt som inte regleras i lag på samma sätt.

Varken mitt personnummer eller mitt id-kort säger något alls om min läggning eller min funktionsnedsättning. Så det finns ingen anledning till att inkludera just kön som en variabel.

Tänk om de gjorde samma sak med sexuell läggning. De kunde ju tilldela det samtidigt som kön. Om du tilldelas könet flicka så tilldelas du sexuell läggning ”gillar pojkar” och vice versa. Allt i enlighet med samhällets förväntningar och stereotyper.

Om du vill ändra din juridiska läggning måste du först genomgå en lång utvärderingsprocess, du måste tala med psykologer och sen ska du bevisa att du verkligen är den läggning du påstår. Du måste leva som din önskade läggning, du måste klä dig rätt och så vidare. Gå på möten med psykologer och läkare som ställer intima frågor om ditt sexliv och din relation till olika kroppsdelar.

Det finns bara två juridiska läggningar att välja på. Är du bi eller asexuell eller något annat så får du hålla det för dig själv, och försöka övertyga relevanta auktoriteter om att du är ”genuint homosexuell”.

Det vore bisarrt som bara den, men det är ju bokstavligen där vi är med juridiskt kön idag.

Det här inlägget postades i Okategoriserade, trans. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Juridiskt kön

 1. ASandex skriver:

  Låter helt bisarrt! Detta är uppenbarligen en rest från förr när folk hade en binär könsuppfattning och trodde att kön bara vara fakta som var lika mätbart som din längd eller något liknande. Man kan verkligen fråga sig varför staten behöver registrera kön och vilket syfte det ska spela. Förr fanns värnplikt som ett exempel där juridiskt kön spelade roll men så fungerar det inte längre. Staten borde definitivt göra en översyn kring det här.

  Gilla

 2. Eris skriver:

  Grattis till ändrat juridiskt kön!

  Jag längtar verkligen tills det kommer icke-binära alternativ, som en kan byta till utan att behöva genomgå en lång utredning.

  För övrigt vill jag bara säga att jag fortfarande tittar in här ibland.
  Hittade din blogg för några år sedan och brukade kommentera flitigt då.
  Din blogg är fortfarande en av de bästa jag stött på, och alla dina inlägg om autism och främst trans, är som att få en varm och fin kram av en god vän.

  Tack för att du skriver.

  Gilla

  • Anarkoautism skriver:

   Hej hej! Hemskt kul att du fortfarande kikar in trots att jag aldrig uppdaterar numera. Det finns fortfarande saker jag vill skriva om, så kanske börjar jag blogga igen så småningom. Men jag är mer fokuserad på min serie nu

   Gilla

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s