Autism och sexualitet

tumblr_lxt2rsOufJ1qlnnlso10_500Idag handlar det om sexualitet. Fast inte om sex. Så det blir inget erotiskt förlåt. Fel blogg för sånt.

Idag har jag tittat igenom forskning om autism och sexualitet, och jag tänkte berätta lite vad jag hittat. Som vanligt med autismforskning genomsyras dessa studier av extremt funkofoba värderingar och ett medicinskt perspektiv med värdelös förståelse för vad autism är (jag hittade bara ett positivt undantag). Och väldigt typiskt är att största delen av forskningen utgick ifrån ett föräldraperspektiv. Till och med ett så intimt ämne som sexualitet ses som en angelägenhet som först och främst berör autisternas föräldrar, snarare än autisterna själva.

Forskningen har länge varit relativt ointresserad av samband mellan autism och sexualitet, vilket mycket bygger på en vanlig uppfattning bland föräldrar och professionella om att autister inte har någon. Stereotyper om autister som asexuella är vanliga (liknande stereotyper finns om funktionshindrade i allmänhet). Sanningen är att asexualitet tycks vara något vanligare bland autister, men de flesta autister är ”sexuella” i ungefär samma utsträckning som neurotypiska individer.

En stor del av forskningen handlade om hur man ska undervisa och träna autister i sexualkunskap. En studie beskrev ett ”träningsprogram” för att träna upp autisters ”psykosexuella förmåga”. Jag har inte tidigare hört begreppet ”psykosexuell” men utifrån det test som deltagarna fick göra verkar psykosexuell kunskap bestå i att korrekt namnge könsorgan och definiera olika ord relaterade till sex och sexualitet. Forskarna rapporterade att de autistiska individerna efter träningsprogrammet var mycket bättre på att korrekt beskriva hur flörtande går till samt andra viktiga ”psykosexuella kunskaper”.

tumblr_n2rjhnNuUz1qjlwa8o2_500När träningsprogrammet var färdigt vad alla autister som den här killen…

Av den forskning som finns handlar mycket om att jämföra autisters sexvanor med NT-befolkningen. Ni vet, den klassiska ”vad gör de i sovrummet egentligen?” Det finns också en fixering vid att hitta bevis för ”avvikande sexuellt beteende”. Ett riktigt bisarrt exempel är en studie med den stora försöksgruppen på en (1) person, med titeln ”Assessment and Treatment of Foot-Shoe Fetish Displayed By a Man with Autism”. Första meningen i abstraktet lyder:

Results of a functional analysis indicated that a man diagnosed with autism engaged in bizarre sexual behavior in the presence of women wearing sandals.”

Eftersom jag inte är intresserad av vad en autistisk man har för bisarra fetischer slutade jag läsa där, och hoppade över andra forskningsartiklar med liknande ämnen. En del fick jag dock veta av de artiklar jag faktiskt läste. Det finns en föreställning om att killar med autism ägnar sig åt sexuellt olämpligt beteende, ofredande och sånt. Min gissning är att det antagligen är sant, men att det inte har något med autism att göra. Män i allmänhet beter sig ju sexuellt olämpligt, och autistiska män lär ju bete sig olämpligt på sätt som inte är socialt accepterade.

Det tycks dock finnas en sanning i att många autister oavsett kön gör och säger saker som är socialt olämpligt. Autister har ju svårt med sociala koder, och det är inte alls förvånande att detta gäller även sådant som är relaterat till sexualitet. Detta är så klart en helt annan typ av olämplighet, än att sexuellt ofreda andra. Socialt olämpliga beteenden är ofta i grunden harmlösa men gör folk obekväma. Och en del ”avvikande sexuella beteenden” som rapporteras var inte ens sexuella. Det var saker som att vissa autister inte visste var det var lämpligt att klä av sig och inte. Sådant har ju inget med sex att göra. Men det är också sant att många tycks ha svårt för att veta vad som är privat och inte, vilka ämnen en inte ska tala om och så vidare.

commie-monogatari-series-second-season-04-5ebdf02d-mkv_snapshot_18-19Pinsamma frågor om Relationer.

En annan vanlig föreställning är att autistiska kvinnor löper större risk att utsättas för sexuella övergrepp. Detta är tyvärr helt sant. Det gäller även autistiska män. Autister löper större risk att utsättas för sexuella övergrepp oavsett kön, men som alltid är risken allra störst för kvinnor.

En studie som bygger på enkätsvar från vuxna med och utan autism, visar att individer med autism inhämtade en mindre del av sin kunskap om sex från ”sociala källor”, en större del från ”osociala källor”, hade lägre kunskap.  Undersökningen visade också att individer med autism löpte 2-3 gånger så hög risk att utsättas för sexuella övergrepp jämfört med kontrollgruppen. Detta gällde både för kvinnor och män. Författarna föreslår tre orsaker till att autister oftare utsätts för sexuella övergrepp. De säger att autister för det första har svårare att skilja på säkra och osäkra sociala situationer, för det andra har svårare att tolka andras intentioner och för det tredje har svårt att uttrycka sin egen vilja. Att autister utsätts för sexuella övergrepp skulle kunna ses som ett samhällsproblem, men författarna väljer i vanlig ordning att lägga problemet hos individen. Autisters bristande sexualkunskap är problemet, och detta måste lösas genom att träna autister i de förmågor som behövs för att inte utsättas för övergrepp.

I en intressant studie, som bygger på intervjuer med autistiska flickor (12-17 år) och deras mödrar, säger flera av mödrarna att deras döttrar inte uppvisar vanligt intresse för sexualitet. Studien är amerikansk och de intervjuade är väldigt heteronormativa. En av dem beskriver att hennes autistiska dotter inte verkar förstå grejen med att klä sig sexigt för att attrahera män:

”She doesn’t understand it, like my niece is 15 tomorrow and she’s all over boys and Hannah just says, ‘What is she doing Mum? What does she act like that? Why does she wear those short shorts?’ She doesn’t understand any of it. She doesn’t understand how other girls are wearing revealing clothes to attract men or boys or whatever, she doesn’t understand it… and the whole sex thing- she gets all that, but her difficulty is that she doesn’t understand why, she’s always like, ‘Yeah, but why?’ (Dianne, mother).”

Mödrarna rapporterar också att deras autistiska döttrar inte förstår vad som är privat och inte, och är notoriskt ogenerade av det mesta. Deras bild av sina autistiska döttrar var i princip, att de varken var intresserade av sex eller förstod att hålla det privat. En ska dock vara försiktig med att lita på föräldrars tolkningar. Men de observerar något, även om de kanske inte själva vet vad det är.

En del studier har funnit att autister är mindre benägna att identifiera sig som heterosexuella, och oftare är attraherade av personer av samma kön. Jag har tidigare skrivit om en studie som tyder på att autister är mer öppna inför andra sexualiteter än heterosexualitet. En studie finner att autister i mycket större utsträckning identifierar sig som sexuella minoriteter. Endast 45 procent uppgav att de enbart attraherades av personer av motsatt kön, medan en majoritet attraherades av både män och kvinnor. Olika undersökningar ger varierande resultat men det är väldigt många som rapporterar att bisexualitet och homosexualitet är betydligt mer förekommande hos autister.

sky29673Tänker mig mysig ej heterosexuell utflykt för två till plats med natur och stjärnhimmel sort-of-thing.

Jag hittade en studie som är intressant, eftersom den faktiskt utgår mer ifrån autisters perspektiv än vad som är vanligt. Den utgår ifrån vad autister själva beskriver. Något som verkar vara vanligt är att autister upplever sig ha ”mindre behov av att definiera andras kön”. Det berättas också om större öppenhet för ”icke-heterosexualitet” och högre förekomst av asexualitet bland autister. Även om föreställningen om att alla autister är asexuella är en myt, så kan det mycket väl vara så att asexualitet vanligare hos autister än hos NT. Det skulle inte förvåna mig om det var så.

Jag önskar att det fanns mer studier kring sambandet mellan sexuell identitet och autism. Jag har ju tidigare skrivit om sambanden mellan autism och könsidentitet. Och jag har svårt att tro annat än att det finns liknande samband mellan autism och sexualitet. Men trots att så mycket tyder på att icke-heterosexualitet är betydligt vanligare bland autister, så verkar det inte finnas så mycket intresse för vad det beror på, vilka sociala och psykologiska faktorer som kan tänkas ligga bakom. Jag har dock funnit en avhandling som jag tänker läsa någon gång när jag har tid, som jag hoppas kommer att ha något intressant att säga. Den har titeln ”Sexual Citizenship on the Autism Spectrum” och går att hitta som PDF via enkel googling.

De artiklar som jag hänvisat mest till i detta inlägg listar jag (utan författare för jag glömde det och orkar inte kolla upp igen, men ni kan hitta det via Google om ni är intresserade) här:

Being a Girl in a Boys’ World: Investigating the Experiences of Girls with Autism Spectrum Disorders During Adolescence.

Challenging Stereotypes: Sexual Functioning of Single Adults with High Functioning Autism Spectrum Disorder.

Sexual Knowledge and Victimization in Adults with Autism Spectrum Disorders.

Det här inlägget postades i Autism, forskning och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Autism och sexualitet

  1. Ping: Vem kallar du för oändamålsenlig stereotyp? | anarkoautism

  2. Ping: Män som tar sig rätten att trakassera kvinnor med hörlurar, och hur de utgör en särskilt stor fara för autister | anarkoautism

  3. Ping: Är de flesta transpersoner autistiska, eller bara väldigt många? | anarkoautism

  4. Ping: Jag besvarar fler frågor från sökmotorer | anarkoautism

  5. Matilda skriver:

    Tack för bra tankar! Mer sånt här behövs!

    Gilla

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s