Grader av autism

autism grader.jpg

Några av de vanligaste söktermerna som folk använder för att hitta den här bloggen har att göra med grader av autism. ”Autism grad 1”, ”autism av 2:a graden”, ”autism lägre grad”, ”låg grad av autism”, ”autism symptom vilken grad” och så vidare. Det verkar som att det råder brist på lättillgänglig information om olika grader av autism, och det är många som vill lära sig mer om det. Jag gissar att det främst är föräldrar till barn med autism som önskar att de visste vad de hade att göra med. Det kan en ju förstå. En har ett autistiskt barn och så vet en inte riktigt hur barnets autism fungerar. Så för att hjälpa alla förvirrade föräldrar (och andra nyfikna) ska jag nu förklara hur de olika graderna av autism fungerar, och hur du snabbast uppnår högre grader.

Först vill jag vara tydlig med att en antingen är autistisk eller inte. Det finns inget ”mer eller mindre” när det kommer till autism. Det är dock ett faktum att det finns skillnader bland autister när det kommer till vilka autistiska färdigheter de har bemästrat. En oerfaren autist har kanske inte samma förmågor, som en autist som har fått rätt stöd och träning i sin autism. Autistiska personer är individer och att två autister befinner sig på samma grad betyder inte att de är likadana eller kan samma saker. Detta påverkas även av personens autismklass. Att ha autism av andra graden betyder inte att en stämmer in på alla de saker som kännetecknar den graden av autism. Jag kommer nu att börja med att gå igenom autism av grad 1 till 3. Sedan kommer jag att beskriva strategier för att uppnå en högre grad av autism.

Autism grad 1

Den lägsta graden av autism. En autism av grad 1 ger tillgång till grundläggande autistiska färdigheter. Autister med autism av grad 1 har låg medvetenhet om autistisk identitet och behöver ofta ett Professionellt Utlåtande för att alls veta att de är autister. En autism av första graden har följande grundläggande förmågor:

 • Stimming. Har endast tillgång till grundläggande stim. Kan använda stimleksaker och bära stimsmycken upp till level 4.
 • Specialintressen. Kan ha upp till två specialintressen.
 • Sociala färdigheter. Grundläggande autistisk socialisering. Autistisk utstrålning ger begränsat skydd mot sociala kontaktförsök från NT-personer.
 • Kommunikation. Kan använda enkla skript för vanliga situationer.
 • Perception. Känslighet/okänslighet för sinnesintryck.

Strategi: Autister som har autism av grad 1 är väldigt känsliga för attacker av olika slag. Vid denna grad av autism saknar en de flesta förmågor som kan skydda från ableistiska angrepp. Det är vanligt att drabbas av internaliserat autismhat, som gör det svårare eller omöjligt att utveckla sin autism vidare. Även om det är omöjligt att helt värja sig från dessa angrepp, så finns det några strategier för att hjälpa autister att skydda sin autism och göra det lättare att nå nästa grad. Ett sätt är att hitta mer erfarna autister som är villiga att hjälpa en oerfaren autist. Mer erfarna autister kan dela med sig av tekniker för att förbättra sin autism. En del autister med hög autismgrad har även förmågor som ”validering” och ”försäkran”, som kan motverka effekterna av internaliserat autismhat. En annan strategi som kan hjälpa i synnerhet för barn med autism, är att ha föräldrar som kan använda sin högre uthållighet och mer avancerade förmågor för att skydda barnet och kämpa mot.

Autism grad 2

Den andra graden av autism erbjuder mer avancerade förmågor och färdigheter. Det gör det möjligt att öka nivån på gamla förmågor och erbjuder även helt nya färdigheter. Kom dock ihåg att autism av andra graden inte betyder att en har alla grad 2-förmågor.

 • Stimming. Kan använda många olika stim och växla mellan stim beroende på situation. Kan använda stimleksaker och bära stimsmycken upp till level 10.
 • Specialintressen. Kan ha upp till tre specialintressen. Högre grad av intensitet.
 • Sociala färdigheter. Avancerad autistisk socialisering. Kan söka sig till andra autister. Bättre på att undvika socialisering med NT-personer.
 • Kommunikation. Kan konstruera avancerade script. Kan utnyttja kommunikativa hjälpmedel.
 • Perception. Högre grad av känslighet/okänslighet för sinnesintryck. Kan använda detta för att söka upp behagliga sensoriska upplevelser.

Nya förmågor:

 • Infodumping. Stärker sociala band med andra autister, och ger mer erfarenhet och kunskap.
 • Självdiagnos. Kan uppnå insikt om att en är autistisk utan att ha en professionell diagnos.
 • Identity First Language. Väljer medvetet att säga autistisk i stället för ”person med autism”. Detta stärker autistisk identitet men ökar också aggressiviteten hos vissa fiender.
 • Ekolali. Upprepar ord och fraser. Detta kan bland annat användas vid stimmande, kommunikation, för att bearbeta tankar med mera.

Autister med autism av andra graden har mer avancerade förmågor och även större medvetenhet om hur de ska använda dem. Förmågan ”självdiagnos” är särskilt användbar för autister som inte har någon formell diagnos. Vid grad 2 ger självdiagnos dock endast begränsat skydd mot invalidering. Autister med andra gradens autism är fortfarande sårbara för ableistiska attacker och behöver mycket stöd. De har dock starkare försvar än vid första gradens autism.

Autism grad 3

Autism av grad 3 är den högsta nivån av autism som brukar omtalas i litteraturen. DSM-V listar till exempel endast tre grader av autism. Det finns dock högre grader av autism men det är en väldigt avancerad nivå. Dessutom föredrar vi att hålla våra mest avancerade autismförmågor hemliga för den stora majoriteten icke-autister.

 • Stimming. Kan använda vilka stim som helst, hela tiden och överallt. Stimmande stärker alla andra förmågor. Stim stim stim hela tiden stim!
 • Specialintressen. Kan ha hur många och hur ovanliga intressen som helst. Kan uppnå expertkunskap inom valda ämnen.
 • Sociala färdigheter. Högsta nivån av autistisk socialisering. Förmågan att helt undvika neurotypiska sociala sammanhang. Insikt om att de flesta NT-personer inte är värda att umgås med. Hög grad av online-baserad socialisering.
 • Kommunikation. Kan konstruera väldigt avancerade skript och använda atypisk kommunikation och olika former av kommunikativa hjälpmedel. Kan välja att endast kommunicera exempelvis genom text.
 • Perception. Högsta nivån av känslighet/okänslighet för intryck. Exempel: Helt okänslig för smärta, kan höra gräset växa.

Avancerade förmågor:

 • Förvandling till autistisk boll. En defensiv förmåga. När autisten utsätts för överväldigande sensoriska angrepp som hen inte kan undfly: förvandlar sig autisten till ett litet ynkligt skakande klot. Denna form kan inte röra sig men ger i stället maximalt skydd mot den pågående attacken.
 • Autistisk könsidentitet. Denna förmåga är vanligt hos autister med autismklassen ”trans”, men kan även läras av en del andra klasser. Ger förbättrad funkisfeministisk analys.
 • Hylla allt autistiskt. Ger ökad resistens mot ableism för hela gruppen. Att hylla allt autistiskt gör all autism starkare oavsett grad,
 • Autistisk satir. Detta är en avancerad förmåga som kan användas såväl offensivt som defensivt. Autister hanterar en absurd och fientlig neurotypisk värld genom att konstant driva med NT-personer.

Autister med autism av tredje graden har väldigt starka autismförmågor överlag. Tregradig autism erbjuder skydd mot autismhat och ableism. Autism av tredje graden ger inte immunitet mot attacker men ger däremot mycket större möjligheter att minimera skador och att återhämta sig. Vid autism av tredje graden kan en även låsa upp mer avancerade support-förmågor för att stötta och skydda andra autister. Autism av tredje graden ökar chansen att överleva i ett samhälle som inte är till för autisters överlevnad.

Att förbättra graden av autism

Alla autister börjar med autism av grad 1, som är den lägsta graden. Genom att samla erfarenhet kan vi öka graden av autism. Varje ny grad låser upp nya förmågor och färdigheter, och ger möjlighet att förbättra olika attribut. De förmågor som jag beskrivit i denna text är endast exempel och det finns många fler autismförmågor som jag inte tagit upp. Vilka förmågor en kan låsa upp beror också på olika faktorer såsom vilken klass din autism har. En autism kan tillhöra flera klasser och dessa påverkar vilka förmågor som finns tillgängliga och hur lätta de är att levla upp.

För att nå nästa grad av autism måste en samla erfarenhetspoäng till sin autism. Det finns flera sätt att göra detta på. Det lättaste är att använda sina autistiska förmågor. Att stimma är ett bra sätt att öka sin autismgrad. Ett annat sätt att få mer erfarenhet är att läsa autistiska bloggar. Kom ihåg att det är svårt att öka sin autismgrad på egen hand. Att ingå i en grupp med andra autister gör att det går snabbare att uppnå nästa grad av autism. Till sist är det viktigt att undvika influenser från de autister som kallar sig högfungerande. Högfunderande Autism är inte en hög grad av autism, utan är en autism av första graden som har påverkats av negativa statuseffekter som följer med vissa ableistiska attacker.

Avancerad läsning.

Jag har skrivit flera mer avancerade strategiguider till hjälp för den som vill höja sin autismgrad och använda avancerade förmågor:

Om hur min autism har blivit bättre och att vara så autistisk som möjligt.

För mer utförlig information om olika autismförmågor se:

Autistiska Manifestet om stimming.

Asymmetra om ekolali.

Autistiska Manifestet om skriptad kommunikation

Det finns mycket mer att hitta för den som söker. Lycka till med att öka graden av autism!

Det här inlägget postades i Autism, Autistisk och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Grader av autism

 1. Sara skriver:

  Det här var något av det bästa jag läst på ämnet autism! Borde delas ut till alla föräldrar som fått reda på att deras barn är autistiskt.

  Gillad av 2 personer

 2. Malin skriver:

  fattar helt ärligt INGENTING av din text.. låter nästan som du beskriver ett dataspel snarare än något annat…. ?

  Gilla

 3. marcus skriver:

  Jag älskar detta inlägget. Har läst det flera gånger.

  Gilla

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s