Mitt kön är ickebinär autist

genusDe nya facebookinställningarna. Egentligen valde jag ”hen” som pronomen men Facebook visar det som ”de”.

Det är numera möjligt att välja kön på Facebook och jag utnyttjade detta på en gång genom att välja ”icke-binär” och ”autist” som kön. Det kan tyckas som en liten sak men det gör mig riktigt glad. Och jag använder inte ens Facebook så mycket numera. Men det känns ändå så bra att kunna beskriva mig så som jag vill. Jag tänkte i alla fall prata lite om detta med att jag sätter ”autist” som kön. Detta ska inte tolkas som ett uttalande om autister i allmänhet. Jag använder de ord som jag nu känner bäst beskriver min egen upplevelse. Om jag har ett kön är det autist. Och jag är långt ifrån den enda som känner så. Har hört samma sak från andra autister. Verkar vara en sån där sak som autister kommer fram till.

4282881-2608412995-arakaNeurotyper är från Jorden och autister från Venus. Jag tror att de flesta av oss känt så någon gång. Och längtat tillbaka.

Vad det än beror på så är det uppenbart att många autister upplever att de inte känner sig hemma i sitt tilldelade kön (och även om alla inte beskriver det på samma sätt så är det känt att trans är vanligt bland autister). Vem som helst förstår att detta inte är en slump och många beskriver det ju till och med som att autism är deras kön. Detta betyder att oavsett vad vi tror att kön ”egentligen är”, och det finns ju många olika idéer om detta, så är det uppenbart att många autister anser att deras upplevelse av kön väldigt starkt påverkas av att de är autister.

De som säger att en inte kan vara något annat annat än kvinna eller man, eller som påstår att det inte går att ha upplevelser av kön alls, de har all anledning att reflektera över hur det kommer sig att autister är så överrepresenterade i den grupp, vars upplevelser av och förståelse för kön de så föraktar. Men det tyvärr helt normalt att autisters upplevelser ogiltigförklaras helt utan vidare. Autister ses som verklighetsfrånvända och dumma i huvudet, med upplevelser och tankar som är för konstiga för att ta på allvar. Det är heller inte förvånande att de som ser det som naturligt att ta patriarkatets syn på kön för givet inte heller ser några problem med att acceptera samhällets funkofoba syn på autister.

Men om vi nu för en stund lägger undan funkishatet och ser autister som medvetna och intelligenta varelser, då måste vi också ta specifikt autistiska upplevelser på allvar. Många autister anser att autism inte bara betyder mer för dem än deras tilldelade kön, men även att det reducerar betydelsen av det tilldelade könet. Det är alltså inte bara en fråga om att autism säger mer om en person än deras tilldelade kön. Många autister anser även att deras tilldelade kön säger mindre om dem för att de är autister. Enligt teorin om kön som endast en patriarkal social konstruktion där män förtrycker kvinnor är det det patriarkala förtrycket som definierar kön. Ändå finns det autister som är väl medvetna om dessa teorier och om förtrycket de själva utsätts för, men som ändå anser att ”autist” bättre beskriver den position de innehar. Autister är varken dumma eller blinda, och om vi ser något ni inte ser betyder det inte att vi ser i syne.

tumblr_n4xachGNMl1skw6elo2_500Läs mig som en dåre men jag är ingen dåre.

Så låt oss konstatera återigen att många autister upplever att deras tilldelade kön inte alls har samma betydelse för dem, just eftersom de är autister. Vi bör vara medvetna om att det faktum att autister ofta är icke-binära inte alls utgör ett problem för de som vill förklara kön helt utifrån en social modell. Jag anser visserligen inte att kön kan reduceras enbart till socialisering men i den mån kön är en fråga om socialisering så är det inte alls förvånande att autisters upplevelser så ofta avviker från resten av befolkningen. Att många som ser kön som enbart en fråga om socialisering också påstår att icke-binära inte kan existera visar bara att de inte förstår hur socialisering fungerar. Autism är visserligen medfött, det är ingen social konstruktion. Men autism påverkar i allra högsta grad hur en socialiseras.

Det vore fel att säga att socialisering inte biter på autister. Socialiseringen biter autister mycket hårdare än neurotyper, men trots blir vi inte socialiserade på ”rätt” sätt. Autister utsätts för riktigt brutal socialisering men förblir trots detta autister. Omgivningen anstränger sig till det yttersta för att uppfostra autistiska barn till neurotyper, att lära dem anpassa sig till NT-världens sociala regler och alla dess uppfattningar om hur en ska vara för att vara en riktig människa, men de lyckas aldrig helt och ofta inte alls. Så de vanliga socialiseringsprocesserna biter inte som de ska på autister. Och det vore förvånande om detta inte gällde för den socialisering som varierar efter tilldelat kön. Inte minst eftersom i princip all socialisering är könad. Könsroller som de nu är är inte alls anpassade för autister.

Om vi genom socialisering kunde bli fullvärdiga kvinnor och män skulle vi också bli neurotyper. Men autister är autister, och flera autister anser att mer eller mindre ersätter kön. Nu finns det ju de som säger att kön enbart handlar om läsning, att en är man eller kvinna beroende på hur omgivningen för tillfället uppfattar en som. Men läsning är inte så binärt som många påstår. Det är sant att den vanliga uppfattningen är att alla människor är antingen män eller kvinnor. Även det motsatta gäller, män och kvinnor är människor. Men autister ses ofta som ej fullvärdiga människor, ja ibland inte som människor alls. Denna dehumanisering möjliggörs genom avköning. Män och kvinnor är människor, autister är inte människor, resten är matematik. Med andra ord, om kön är det vi läses som, då är många autister icke-binära.

baccano164

Detta inlägg publicerades i Autism, Autism och kön och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Mitt kön är ickebinär autist

 1. Ina skriver:

  oj, se där, äntligen har Facebook lyssnat. medeltemperaturen måste ha sjunkit i helvetet.

  har helt skippat att fylla i kön i min profil (undviker det överallt där det alls går att undvika), men tänker nog illa kvickt fylla i att mitt kön är ”individ” 🙂

  finner för övrigt detta med att trans är så mycket vanligare bland autister mycket intressant.

  Gillad av 1 person

  • Anarkoautism skriver:

   Förut var det ju obligatoriskt att ange antingen man eller kvinna, däremot kunde en välja att ha det dolt så bara en själ kunde se det. Men det påverkade vilket pronomen Facebook använde om en så helt dolt var det inte.

   Gilla

 2. Pingback: Att komma ut | anarkoautism

 3. Kristina skriver:

  Fantastiskt bra skrivet. Jag håller med om allt och känner igen mig helt.
  Läste någonstans en autist som skrev: Om män är från Mars och kvinnor är från Venus så är autister från Pluto. 🙂

  Gillad av 1 person

 4. Pingback: Autism och sexualitet | anarkoautism

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s