Vår autistiska jul

b8d69da48f334902ffd78df72ffdf98c-500.jpg

Nu är julen över. Senast talade jag om hur traditionellt julfirande ofta inte är särskilt autistvänligt. Därför är jag väldigt glad över att jag och Kai nu kan fira jul på vårt sätt. För det är det bästa sättet att fira jul på för oss. Vi vet att det är okej att göra saker i vår egen takt, att vi inte måste göra på något visst sätt bara för att det är ”tradition”, och att det är okej att vila när en behöver.

Vi köper inga julklappar. Att handla julklappar är stressigt och jobbigt och inte värt det. Nu har jag visserligen ändå inte några pengar (jag klarar nätt och jämnt mat och hyra på det jag får) men även om jag hade pengar skulle jag inte använda det till julklappar.

Jag gillar inte julklappar. Jag förstår det är annorlunda i till exempel barnfamiljer men för mig finns det ingen poäng. Jag gillar presenter, både att ge och att gå, men jag gillar inte julklappar.

För julklappar är så obligatoriska. En ska köpa julklappar, hellre en dålig julklapp än ingen julklapp alls. Men de presenter som gör mig glad på riktigt är när vänner ger mig saker som jag vill ha för att de uppskattar mig och vill göra mig glad. Dessutom är det roligare att sprida den glädjen över året. Så om jag ska ge en present till någon så är det för att jag gillar personen och jag har hittat en lämplig present, och det kan en ju göra när som helst under året.

Så jag är nöjd med att hoppa över julklappsbytet. Det är mycket stress och det finns ändå ingen kärlek i det när det bara är ett måste. Jag ser bara fördelar med att stå utanför den julkommersen.

Vi gjorde god julig mat. Fast inte fler rätter än vi orkar med. Så det blir inte ett komplett julbord, det skulle vi aldrig orka ordna på egen hand. Och det är nog svårt att göra ett helt julbord när vi bara är två.

På kvällen tittade vi på Hogfather. Det är en bra julfilm, fast vi orkade bara se halva så vi kollade på andra halvan dagen efter.

En stor del av julen spenderade vi i olika rum och spelade spel. För det är okej att dra sig undan när en är trött.

Och det var en underbar jul. Mycket trevligare än alla de stora stökiga släktmiddagar med julklappar och jättemycket mat och människor och intryck som jag tidigare tvingades vara med på.

En måste inte byta presenter och göra så väldigt mycket och vara tillsammans precis hela tiden för att det ska vara en bra jul.

Att göra saker i sin egen takt och ta hänsyn till sina egna och varandras begränsningar och göra saker som en gillar, det är mycket bättre än att ha traditioner som alla måste anpassa sig efter.

Om jag nu skulle planera något högtidsfirande med fler personer så skulle jag ordna det efter liknande principer.

Jag skulle bjuda in lagom många personer så det inte blir för mycket folk. Personer som jag kan lita på respekterar mina och andras behov.

Och vi får se till att det finns mat som passar för alla. Det bästa vore nog om alla kan hjälpas åt med maten. Fast inte i samma kök, för det blir bara stojigt och stressigt. Det är mycket bättre att ta med sig färdiga saker.

Och inga obligatoriska julklappar på julen. Mycket viktigt att alla är införstådda med det.

Vi kan göra något roligt som alla tycker om. Spela något brädspel eller titta på en film eller anime eller äta kakor eller vad det nu kan vara.

Och det måste finnas ett rum som är dedikerat vilorum. Det måste alltid vara okej att dra sig undan och vila när som helst och så mycket som en behöver.

Att göra saker vi gillar i vår egen takt med personer vi tycker om är för mig mycket bättre sätt att fira högtider än att tvinga sig själv att delta i påfrestande sammanhang för traditionens skull.

Det här inlägget postades i Autism, Autistisk, Autistisk kultur, Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Vår autistiska jul

 1. alltienpannkaksmet skriver:

  Hogfather är bra!

  Gillad av 1 person

 2. Calle skriver:

  Tack för ett tänkvärt inlägg! Jag tror att många har liknande funderingar kring jul, och andra traditioner. Kanske alla hade mått bättre av att fira jul så?

  Gilla

  • Anarkoautism skriver:

   Ja det finns nog en poäng i det. Många saker som är bra för autistiska personer vore även nyttigt för andra.

   Det är bara att vi drabbas väldigt mycket mer av att tillgänglighet inte tas på allvar

   Gilla

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s