Kattöron och sexualisering av söthet

Cat_Girl_Reina_Izumi_(Myriad_Colors_Phantom_World_Ep_7).png

En väldigt bra sak i mitt liv just nu är att jag har vänner som ger mig söta och fina kläder och andra saker. Det gör att jag kan prova nya saker och experimentera kring stil och att uttrycka min identitet och så vidare. Själv har lever jag ju på försörjningsstöd och har inte råd med mycket utöver mat och hyra. Så jag är hemskt tacksam över alla snälla människor som tycker att jag förtjänar att ha söta och fina saker.

När jag har letat efter fina saker på Amazon har jag blivit väldigt medveten om hur allt som är sött och gulligt och feminint sexualiseras till en grad som är riktigt obehaglig.

Jag ska ge ett exempel. Den senaste tiden har jag varit väldigt mycket inne på saker med katt-tema. Diadem med kattöron, halsband med kattbjällra, andra kattsaker. Jag tror det började med att jag gjorde söta kattljud som ett stim, och det påminde mig om att kattöron är fruktansvärt söta och så eskalerade det därifrån.

Så jag började söka på Amazon efter kattöron att lägga till på min önskelista i så att någon kunde köpa ett par till mig. Och visst hittade jag något jag ville ha. Vad som däremot förvånade mig var att cirka hälften av sökresultaten var produkter som ska vara ”sexiga”.

Sexiga kattöron, sexig kattdräkt med sexig kattsvans, och så vidare. Och självklart var det nästan alltid ”för kvinnor”. Jag tror inte att jag såg någon ”sexig kattdräkt för män”.

För många av de där ”sexiga” sakerna förstod jag inte riktigt vad som var sexigt med dem. Alltså för en del saker var det uppenbart, som när det var en extremt avslöjande kattdräkt. Jag ville ha en kattsvans också men jag gav upp då de enda produkter jag hittade med leverans till Sverige var typ fetisch-grejer.

Fast de flesta sakerna kunde jag inte alls förstå varför de var just ”sexiga”, utan det var mycket kläder och accessoarer som jag tyckte var väldigt söta och fina, men jag kunde inte för mitt liv förstå vad som skulle vara sexuellt laddat med dem.

Det här är nog kopplat till att jag är asexuell. Jag brukar inte tänka på saker eller personer som ”sexiga”. Jag associerar mest ”sexig” med ”sådant som folk i allmänhet brukar beskriva som sexigt”.

Så när jag sökte efter kattöron och hittade dräkter som såg ut som något som jag kunde föreställa mig att någon skulle ha på sig i en sexuell situation, eller för att framkalla sexuella känslor, då förstår jag att det är ”sexigt”.

Att jag uppfattar något som ”sexigt” är alltså inte direkt kopplat till mina egna känslor till det, utan det handlar mer om att jag känner igen det som något som andra har sexuella känslor kring. Om det tilltalar mig eller inte har inte så mycket med saken att göra.

När jag gillar något så tänker jag att det är sött eller fint eller vackert.

Och jag är inte på något sätt anti sexighet, men jag vill inte vara sexig. Därmed inte sagt att jag vill vara osexig, men jag vill inte att mina kläder (eller kattdiadem i det här fallet) ska tolkas som något sexuellt. Den tanken gör mig väldigt illa till mods.

Jag vill inte vara sexig. Söt däremot, det tycker jag om. Jag gillar söta och feminina saker. Och det visar sig att många av dessa saker kan uppfattas av andra som sexuella.

Även om jag inte vill vara ”sexig” så kan jag inte riktigt välja att inte ha att göra med något som någon kan uppfatta som sexuellt laddat. För då försvinner ju alla söta och feminina saker.

Det är så klart en patriarkal grej. Allt som ses som feminint sexualiseras. Ofta på riktigt creepy sätt. Någon berättade för mig att kjolar är sexuella för ”de är till för att män ska kunna titta upp i dem”.

Eww.

Eller knästrumpor/”thigh highs”. Det är en annan sak jag kollade efter nyligen. De är så väldigt söta och jag ville så gärna ha några. Och jag söker på Amazon och typ nästan allt är ”sexy”.

Det är bara strumpor som går väldigt långt upp varför är det sexuellt? Tänker jag. En vän berättade att ”allt som på något sätt förknippas med ’skolflickor’ sexualiseras”.

Åh. Det borde jag kanske ha förstått. Folk är så jävla äckliga. I synnerhet män.

Och det finns en massa andra söta och fina saker som jag vill testa som jag också vet sexualiseras. Jag låter bli att ta upp fler exempel för det här inlägget håller på att bli alltför långt som det är, men annars skulle jag kunna fortsätta hur länge som helst.

Nu kanske någon ändå invänder, att oavsett vad vi talar om så finns det någon som sexualiserar det. Det kanske stämmer, men det betyder inte att det inte finns ett mönster. Tills väldigt nyligen gick jag i jeans varje dag och jag kan inte minnas att jag någonsin hört att det skulle vara ett sexuellt plagg. Däremot har jag många gånger hört att kjolar är sexuella plagg.

Det är ganska uppenbart att femininitet sexualiseras. Det kan ju också förklara att sådant som är sött och gulligt sexualiseras i så hög grad. Sött och gulligt förknippas ju väldigt mycket med femininitet.

Men det är långt ifrån det värsta, förstod jag när en kompis påpekade något som borde vara uppenbart. Hen förklarade att sexualiseringen av ”söt och gullig” har väldigt mycket att göra med sexualisering av barn.

Om du inte reflekterat över detta tidigare så är detta ett lämpligt tillfälle att bli förfasad.

Samma vän påpekade också att det inte är något fel med att vara både söt och sexig, och det håller jag helt med om. Problemet är när allt som är sött och gulligt ses som sexuellt per automatik.

Därför vill jag ta tillbaka söthet. Jag vill vara söt utan att det ses som något sexuellt. Det betyder inte att jag vill bli avsexualiserad. Jag vill bara vara söt och gullig utan att folk läser det som något sexuellt. Det är allt.

Det här inlägget postades i Feminism, Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kattöron och sexualisering av söthet

  1. Ann Lindberg skriver:

    ❤ tack jag håller med så otroligt mycket!

    Gillad av 1 person

  2. Ping: När en är asexuell och inte förstår varför alla låtsas som att allt en gör är sexuellt | anarkoautism

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s