Vad är asexualitet?

8q5jkfc.png

Igår skrev jag om sexualisering och avsexualisering. Så nu vill jag prata om asexualitet. För det råder många missförstånd om vad asexualitet innebär. Många tror att ”avsexualisera” är detsamma som att tillskriva någon asexualitet. Men asexuell och avsexualiserad är helt olika saker.

Asexuell brukar definieras som att inte uppleva sexuell attraktion. Asexuella personer brukar beskriva att de inte upplever sexuell attraktion, eller att de upplever sexuell attraktion bara sällan eller under vissa begränsade förutsättningar.

Attraktion är emellertid ett komplicerat begrepp. Det går att tala om olika former av attraktion och det är inte alltid så lätt att skilja dessa åt. Jag kommer inte gå närmare in på detta i den här texten, men begrepp som romantisk attraktion, sensuell attraktion, estetisk attraktion, och så vidare, visar på hur komplicerat det kan vara.

Därför vill jag på en gång säga att om du känner att du skulle vilja kalla dig asexuell men inte är säker på om du ”verkligen” är det, så har du all rätt att kalla dig asexuell. Det är okej att inte veta säkert hur en själv fungerar, om beteckningen asexuell känns rätt så är den din.

Asexualitet är ett spektrum. Det asexuella spektrumet täcker en mängd olika identiteter. En kan till exempel vara demisexuell, vilket brukar definieras som att en måste ha ett djupt band till någon innan en kan bli sexuellt attraherad. Asexuella identiteter har det gemensamt, att de definieras av att ens sexuella attraktion avviker från normen.

Ordet asexuell kan både syfta på det hela det asexuella spektrumet, och på en viss asexuell identitet (att helt sakna sexuell attraktion). För egen del använder jag asexuell för att beskriva att jag befinner mig någonstans på detta spektrum, för jag tycker att det är svårt att vara mer specifik.

Den som inte är på det asexuella spektrumet är allosexuell. Jämför med allistisk som motsats till autistisk (jag hade svårt för ordet ”allistisk” en gång i tiden men jag har ändrat mig av anledningar som dock inte är relevanta här.) Motsatsen till asexuell är alltså inte ”sexuell”.

Många asexuella personer beskriver sig själva med den tvådelade attraktionsmodellen. Detta betyder att en skiljer mellan sexuell och romantisk attraktion. Många asexuella personer är aromantiska, och upplever varken sexuell eller romantisk attraktion. En del asexuella personer är dock alloromantiska, och en del aromantiska personer är allosexuella.

Aromanticism är precis som asexualitet ett spektrum. Jag vet inte var jag befinner mig exakt. Jag är nog inte alloromantisk heller, men för tillfället känner jag inget stort behov av att skilja på romantisk och sexuell läggning så jag sorterar in allt under ”asexuell”. Den viktiga lärdomen här är dock att romantisk och sexuell attraktion inte nödvändigtvis är samma sak, även om de hör ihop för många. Många asexuella personer blir kära och har romantiska relationer.

Asexuell är inte detsamma som att ”inte ha sex”. Det finns asexuella personer som inte har sex, men det finns många asexuella personer har sex och gillar det. Detsamma gäller för allosexuella personer. Det finns allosexuella personer som inte har och inte vill ha sex. Asexualitet är attraktion, inte beteende. Vad du gör definierar inte vem du är. En del asexuella personer vill inte ha sex och det är okej.

Asexualitet är alltså inte detsamma som att ogilla, vara ointresserad av, eller känner avsmak inför sex. Det finns asexuella personer som är ointresserade av sex, eller som känner avsmak inför det, och detta är okej och ska respekteras. Men en blir inte mindre asexuell för att en är intresserad av eller tycker om sex.

Att vara asexuell är inte att sakna sexdrift. Det finns självklart asexuella personer som inte har någon sexdrift men det är inte vad ordet innebär. Det går att vara asexuell och ha en hög sexdrift.

Däremot: För de asexuella personer som är ointresserade av eller känner avsmak inför sex, eller som har låg eller ingen sexdrift, kan dessa saker vara en viktig del av deras asexuella identitet. De flesta asexuella personer jag känner är nog mindre intresserade av sex än vad folk i allmänhet är. Jag tror att detta är något som lätt följer av att en har begränsad sexuell attraktion. Men det finns ingen motsättning mellan att vara asexuell och att vara intresserad av sex.

Och om du är osäker på vad du är, men du upplever att din sexualitet präglas av att ointresse/avsmak inför sex, eller av begränsad sexdrift, och du vill kalla dig asexuell: Det är tillräckligt, du har all rätt att kalla dig asexuell. Sexualitet är förvirrande och orden ska finnas för att hjälpa oss att förstå oss själva, inte för att få oss att känna oss otillräckliga.

Det som är viktigt är, att en person är asexuell säger inget om hens attityd till sex eller hens sexuella beteende. Asexuella personer kan vara sexuella, och att avsexualisera någon är inte detsamma som att se personen som asexuell.

Jag får avsluta här för jag har redan skrivit mer än tillräckligt för ett blogginlägg. Om någon av er har några frågor eller vill tillägga något får ni gärna lämna en kommentar (så länge den följer kommentarsreglerna såklart).

Det här inlägget postades i Feminism, Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vad är asexualitet?

  1. Ping: Kattöron och sexualisering | anarkoautism

  2. Ping: När en är asexuell och inte förstår varför alla låtsas som att allt en gör är sexuellt | anarkoautism

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s