Sexualisering och avsexualisering

Innehållsvarning: To Siri

ougi1

Jag skulle inte prata mer om To Siri, men det är svårt att låta bli. Jag får hela tiden veta nya saker som får mig att hata boken och författaren än mer intensivt. Till exempel såg jag nu ett citat där författaren beskriver könsneutrala pronomen som ”brott mot det engelska språket”. Så nu har jag heller inga tvivel om att det var högst avsiktligt som hon felkönade icke-binära autister i sin äckliga bok. Så där fick jag ännu en anledning att hata människan intensivt. Fast detta var inte vad jag ville tala om nu.

Idag vill jag tala om sexualisering och avsexualisering. Ovan nämnda författare, som säger rent ut att hon inte har någon respekt för sin sons privatliv eller personliga integritet, ägnar sig tydligen en hel del på att prata om sitt 13 år unga barns framtida sexliv.

Hon vill inte att hennes son ska ha sex eller få barn. Hon tror inte heller att det kommer ske, för ingen kvinna skulle vilja vara med en autist. Men om det skulle ske så kan han ju i värsta fall göra kvinnan gravid så därför vill hon låta tvångssterilisera sin son.

Ja detta är något av det mest cis- och heteronormativa jag läst på länge. Hennes barn måste vara en pojke, och han måste vara heterosexuell, och en eventuell heterosexuell sexpartner kommer att kunna bli gravid, och han kommer att ägna sig åt sexuella aktiviteter som kan resultera i graviditet, och han kommer att ha oskyddat sex.

Det är många nivåer av äcklighet här, men det är den sista punkten jag vill prata mer om. I kan ju tänka sig att en förälder som oroar sig över att hens barn ska göra någon annan gravid, skulle vilja att barnet får en vettig sexualundervisning och får lära sig om sex och preventivmedel och så vidare. Men Newman vill inte att hennes barn ska få lära sig något om sex, hon vill bara se till att han inte kan råka göra någon gravid.

Och det är egentligen inte så svårt att förstå hur hon tänker, även om det är väldigt obehagligt. För det är uppenbart att hon inte anser att hennes ”son” borde vara sexuell. Hon säger det rakt ut. Hennes son borde inte ha sex. Hennes mentala bild av sonen i en sexuell situation ackompanjeras av ett förnedrande soundtrack (för hon är vidrig och föreställer sig sonens sexliv).

Det är detta som är avsexualisering. Avsexualisering är motsatsen till sexualisering. Ordboksdefinitionen för sexualisering är att ”göra sexuell, ge sexuell prägel”. Att se något eller någon som sexuellt. Att avsexualisera betyder då att se något eller någon som icke-sexuell.

Här vill jag vara tydlig med att ”icke-sexuell” inte är en synonym till ”asexuell”. Asexuella personer kan vara sexuella (jag ska skriva mer om asexualitet en annan gång).

(Av)sexualisering är inget en gör själv, utan något som andra gör mot en. Att uttrycka sin egen sexualitet är varken att sexualisera eller avsexualisera sig själv. Det är det omgivande samhället, media, kultur, individer etc., som (av)sexualiserar.

Marginaliserade grupper, och även individer som bryter mot samhällets normer på något sätt, blir ofta sexualiserade och/eller avsexualiserade på olika sätt. Långt ifrån all sexualisering är kopplad direkt till förtryckande strukturer, men förtryck och (av)sexualisering hör ofta ihop.

Allt som är queer sexualiseras. Det är till exempel därför som queer media och kultur automatiskt ses som barnförbjudet och explicit även om det inte finns något sexuellt innehåll över huvud taget.

Homo- och bisexualitet ses som mer sexuellt än heterosexualitet.

Transfeminina personer sexualiseras. Det antas att vi transitionerar för att attrahera män, eller för att transition är en sexuell fetisch, eller vad det kan vara.

Asexuella personer blir både sexualiserade och avsexualiserade. Folk tror som bekant att asexuell betyder ”icke-sexuell”. Samtidigt finns det en uppfattning om att, tja, alla är väl intresserade av sex på ett eller annat sätt, så en asexuell person har nog någon riktigt avvikande sexualitet som de förtränger eller förnekar.

Rasifierade kvinnor sexuliseras av rasistiska stereotyper.

Och autister och andra funkisar avsexualiseras.

Som autistisk och trans har jag upplevt båda sidorna av detta, ofta beroende på om en person för tillfället ser mig som i första hand trans eller autistisk. Särskilt när jag var yngre verkade de flesta ta för givet att jag inte hörde hemma i romantiska/sexuella relationer. Och mer nyligen var det någon som reagerade närmast med häpnad när hon fick veta att jag är i ett förhållande, när hon just fått veta att jag är autistisk.

”Vilken tur att du har någon att vara med trots… funktionshinder”, sa hon, som om det fanns någon sorts motsättning där.

Som transperson har jag också mött en del sexualisering. Kulturen och samhället är fullt av det, såklart, men jag stötte också på det på ett mer personligt plan. När jag gjorde min utredning hos transvården var det väldigt mycket fokus på sex. Den första läkaren jag mötte ställde mycket frågor om min sexualitet, och när jag sa att jag var obekväm svarade han att ”det är viktigt att veta vad du går igång på”. Denna läkare sa också något i stil med att jag hade en ganska bra kropp för att bli kvinna. Jag tror att han menade att jag kunde bli attraktiv, för det är många som anser att detta är väldigt viktigt. Och andra som jag var tvungen att ha att göra med i transvården ställde återkommande väldigt privata frågor om mitt sexliv (de tog för givet att jag hade ett sådant).

Sexualisering och avsexualisering är båda problematiska. Personligen så blir jag mycket mer obekväm av sexualisering än det omvända. Jag är asexuell och många gånger har jag nog tänkt så, att jag önskade att folk skulle se mig som någon som inte har sex. Fast egentligen vill jag väl helst att folk låter bli att fundera över om jag har ett sexliv eller inte. Förstår verkligen inte vad andra har med det att göra. Jag vill inte att folk ska tänka på mig på ett sexuellt sätt, men det betyder inte att jag vill bli avsexualiserad.

(Av)sexualisering handlar om att fråntas rätten att definiera sin egen sexualitet. Att andra bestämmer att en är sexuell eller icke-sexuell. Det är något helt annat än att själv välja om och när och hur och var en uttrycker sin sexualitet.

Autister (och andra funkisar) avsexualiseras systematiskt. Det betyder att vi betraktas som fundamentalt icke-sexuella varelser. Och detta är ett stort problem. Det är liksom inte bara att en ses som osexig eller nåt. Det handlar om att hela samhället utgår ifrån att autister inte har sex och inte borde ha det.

En konsekvens av detta är att unga funkisar många gånger inte får lära sig om sex, eftersom man anser att det inte är relevant för dem. Om de går i vanlig skola så får de antagligen samma undervisning i ”sex och samlevnad” som alla andra (alltså väldigt undermåligt), men om de går i anpassade klasser eller särskola kan det hända att man helt hoppar över detta.

Och många autister såväl som andra funkisar kan nog behöva anpassad undervisning i ämnet. Men det lär de inte få när attityden är att om en behöver anpassad undervisning så ska en ändå inte ha sex.

Det finns fall där funkisar på gruppboende har förbjudits att ha sexuella relationer, eftersom personalen anses att funkisar inte bör syssla med sådant.

Och som vi såg exempel på ovan: En Autismförälder tar för givet att det inte kommer på fråga att ett autistiskt barn skulle få lära sig om att skydda sig vid sex.

Funkisar har sex. Autister har sex. Inte alla, så klart, för till skillnad från vad många tror så är sex inte en del av varje människas behov. Alla är inte sexuella, och det är okej. Men många är det, och det är också okej. Det viktiga är att vi själva har rätt att bestämma när vi vill vara det. Ingen har rätt att tvinga det på oss, och ingen har rätt att ta det ifrån oss.

Det här inlägget postades i Autism, Feminism, Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Sexualisering och avsexualisering

  1. Ping: Kattöron och sexualisering | anarkoautism

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s