Bojkotta To Siri

Innehållsvarning: Ableism, eugenik, hat mot autister, boken ”To Siri With Love”.

De senaste dagarna har det varit mycket tal om en bok som bär titeln ”To Siri With Love” och är skriven av Judith Newman. Newman är en autismförälder som skriver om sitt autistiska barn på ett extremt obehagligt sätt. Autister har protesterat högljutt mot boken som bland annat förespråkar eugenik, men autismföräldrar och deras sympatisörer lyssnar som vanligt inte på autister utan är riktigt förälskade vid boken.

Låt mig vara tydlig: Detta är en vedervärdig bok. Ni som följt den här bloggen ett tag vet nog vad jag tycker om att det alltid är icke-autistiska föräldrars perspektiv som får ta plats. Men det här är mer än så. Det är inte bara en dålig bok som är skriven ur ett dåligt perspektiv. Det är en fruktansvärd bok som redan har orsakat stor skada. Jag har autistiska vänner som mått väldigt dåligt de senaste dagarna av att behöva höra så mycket om den här jävla boken. Själv undviker jag ta del av mer en nödvändigt av den för allt jag sett har fått mig att må direkt illa.

Jag orkar inte göra någon research och jag vill inte läsa mer om ”To Siri” än nödvändigt, för det är bara så väldigt obehagligt. Men jag vill ändå säga något om det för det behövs att vi protesterar.

Här är några exempel på saker som författaren gjort som mötts av protester från autister (utöver det typiskt värdelösa föräldraperspektivet):

 • Författaren skriver utelämnande och integritetskränkande om sitt barn (hon berättar bland annat vilken porr sonen har kollat på).
 • Hon säger att hon föreställer sig sin son ha sex till ett ”Benny Hill”-soundtrack.
 • Hon säger att ingen kommer att kunna älska hennes autistiska barn och att han kommer att dö ensam.
 • Har i sin bok citerat flera autister som inte alls vill ha med boken att göra.
 • Författaren felkönar autister. En icke-binär autist (som inte tillfrågats om hen ville medverka) beskrivs i boken som en ”manic pixie dream girl”. När hen protesterade mot detta (och mot att bli exploaterad av författaren) svarar Newsman med regelrätt misogyni.
 • Författaren är allmänt odräglig och nedlåtande mot autister som protesterar (många av de som protesterar är för övrigt personer vars arbete hon stulit)
 • Hänvisar till Autism Speaks, en hatorganisation med kopplingar till fascism.
 • Förespråkar eugenik och avskaffandet av autisters reproduktiva rättigheter.

Den sista punkten är kanske ändå det värsta jag sätt från den här boken. I ett citat som cirkulerat en del, säger (min översättning från engeslka):

”Jag är djupt oroad över iden att han skulle göra någon gravid och ändå aldrig skulle bli en riktig far –vilket är varför jag kommer insistera på att ha medicinsk fullmakt, så att jag kommer kunna fatta beslut om vasektomi för honom efter att han fyllt 18.”

Jag låter det citatet stå för sig själv. Om du inte förstår hur vedervärdigt detta är, så vet jag inte vad jag ska säga. Det finns inget som kan rättfärdiga detta. Det finns inget fint och känslosamt över att vilja TVÅNGSSTERILISERA AUTISTER.

Nä den här boken får dra åt helvete.

Bojkotta To Siri

#BoycottToSiri

Det här inlägget postades i Autism, Föräldrar och anhöriga och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Bojkotta To Siri

 1. snabelann skriver:

  Jag är i chock :-o…..
  #BoycottToSiri

  Gilla

 2. Ping: Sexualisering och avsexualisering | anarkoautism

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s