En autistisk present

Det har inte blivit så mycket bloggande på sista tiden. Jag har varit distraherad av annat och har inte kommit på något att skriva om. Men idag vill jag berätta om en present som jag fick nyligen och som gjorde mig väldigt glad. Det är ett armband och stimsmycke som en autistisk vän gjorde till mig. Det känns som ett bra tillfälle att hylla autistisk kultur.

Det är ett armband med fina pärlor i olika färger och storlekar och mönster. Från armbandet händer en metalkedja som nog är ett par decimeter, och längst ut i kedjan sitter en klockformad blomma av metall.

Kedjan med metallblomman i är vacker men den fyller också trevlig att stimma med och det är själva tanken. Det ska kännas bra att leka med kedjan.

Innan min vän gjorde armbandet så var hen noga med att höra sig för om mina sensoriska behov och preferenser. Hen har gjort liknande armband och gett till flera andra autister men de är alla anpassade efter mottagarens sensoriska behov. Jag gillar metall och glas material, sånt som är hårt och samtidigt lent. Så kedjan med metallblomman på är perfekt för mig. Andra kanske gillar mjuka eller sträva eller luddiga material. Det kan ju vara så olika.

Jag blev som sagt väldigt glad när jag fick det här armbandet. Dels för att det är en handgjort present från en vän, men också för att det så vackert autistiskt. Alla sensoriska aspekter är viktiga. Hur smycket ser ut, hur det känns, vilka ljud det gör, hur en kan stimma med det. Allt detta är viktigt när en gör ett smycke till en autist.

Detta är autistisk kultur och det är väldigt fint.

Det här inlägget postades i Autism, Autistisk kultur och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s