Hur vet du att du är trans?

someone

Hur vet du vilket kön du är? Hur vet du att du är trans? För ett tag sedan var det någon som frågade om detta och jag fick fundera ordentligt på hur jag skulle svara.

När någon frågar ”hur vet du…” kan det betyda två saker. Många gånger är det cispersoner som vill ifrågasätta transpersoners identiteter. ”Hur vet du att du är trans? Hur vet du att du inte inbillar dig? Kan du bevisa att du vet vem du är?” Jag diskuterar inte med sådana människor och jag har ingen skyldighet att ”bevisa” min identitet. Dessutom vet de själva knappast varför de är cis.

Den här gången var personen som ställde frågan inte alls illvillig, utan frågade just för att hen undrade: Hur vet en? Det är ju en högst relevant fråga. Alla borde någon gång i livet fundera över vem de är. Inte ta för givet att en är cis utan att faktiskt reflektera över det. Då är det naturligt att fråga sig ”hur vet jag vilket kön jag är?”

Det är en svår fråga. Jag har ändå försökt formulera några begripliga svar. Jag är inte säker på att en verkligen *vet* vad en är. Mycket handlar om att hitta ord som känns rätt för dig. Och det är väldigt personligt. Alla har sin egen process. Jag ska nu säga lite om hur det varit för mig.

Jag vet att jag inte är och aldrig har varit en kille. Jag vet detta eftersom jag inte vill vara en. Jag hatar tanken. Att tänka mig att jag skulle vara det kön som jag tillskrivits får mig att må illa. Jag vill inte ha något med det att göra. Mitt liv skulle kännas meningslöst och jag skulle hata mig själv.

Jag vet att jag inte är tjej, för även om ”tjej” känns mycket bättre än ”kille” så känner jag mig inte alls hemma i det ordet heller.

Till sist kom jag på att icke-binär och agender är ord som bäst beskriver min identitet.

Personen som frågade mig påpekade också att omgivningen identifierar hen som man och cis. Och jag har hört liknande saker från andra cispersoner. ”Andra ser mig som mitt tilldelade kön.” Men hur andra ser dig bestämmer inte vem du är. Det som är viktigt är hur du känner.

Det viktiga är inte att andra ser dig som man/kvinna, utan hur *du* känner inför att andra ser dig som man/kvinna.

Om du uppfattas som man: Stör det dig att andra ser dig som man? Skulle det kännas bättre om andra tänkte på dig som kvinna eller icke-binär?

Om du inte har något emot att andra ser dig som man så är det antagligen vad du är.

Om du önskar att du var något annat, så är du nog det.

Om du uppfattas som kvinna: Stör det dig att andra ser dig som kvinna? Skulle det kännas bättre om andra tänkte på dig som man eller icke-binär?

Om du inte har något emot att andra ser dig som kvinna så är det antagligen vad du är.

Om du önskar att du var något annat, så är du nog det.

Det finns inget objektivt test som kan säga vilket kön du är. Det viktiga är vem du vill vara. Vad du mår bäst av.

Om du är nöjd med ditt tilldelade kön och inte upplever någon motsättning mellan tilldelat kön och könsidentitet, så är du antagligen cis. Men det är värt att nämna att det för många som inte är cis, kan gå lång tid utan att inse att de varit obekväma med sitt tilldelade kön. Därför är det viktigt att tillåta sig att reflektera och känna efter. Det är så många saker som en helt enkelt måste fundera ut för sig själv (gärna med hjälp och stöd från andra).

Det är bra att reflektera över vem en är. Även om du är säker på att du är cis så är det alltid nyttigt att utforska sin identitet och överväga möjligheten att en är något annat. Även om det till sist landar i att en är cis, så kan en upptäcka nya sidor av sig själv.

Det är svåra frågor. Det tog mig många år att komma fram till vem jag är, och jag funderade över dessa frågor konstant. Men jag är väldigt glad över att jag hamnat där jag är nu. För jag tycker mycket bättre om den person jag är nu, än den person som jag förut trodde att jag måste vara.

Det här inlägget postades i Okategoriserade, trans och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s