Icke-binär social interaktion

durarara-x2-2-varona-monologue.png

Nuförtiden är nästan alla mina vänner icke-binära autister (och resten är antingen icke-binära eller autistiska). Autister är lättare att umgås med än icke-autister. Och jag har i allmänhet så väldigt mycket lättare att ha att göra enbies, jämfört med binära personer. De flesta binära personer är inte värt besväret. Särskilt om de är cis, vilket de ju ofta är. Dem är jag mest bara trött på vid det här laget. Och jag vill aldrig mer vara ensam enby i en grupp igen, om jag kan undvika det.

Jag tror att de flesta känner annorlunda inför att umgås i ett sällskap där de flesta är män, jämfört med ett sällskap där de flesta är kvinnor. Trots att du inte kan veta något om hur en viss person är bara för att du vet vad hen har för kön, så har du ändå en uppfattning om att det är skillnad på att vara omgiven av personer av det ena eller andra könet.

Kvinnor och män agerar på olika sätt i sociala situationer. Och jag tror att de flesta som inte är män känner att de skulle vara mindre trygga i ett sällskap där alla andra är män. En kvinna kanske inte vill vara ensam på en mansdominerad arbetsplats, eller i vilket socialt sammanhang som helst. Om majoriteten är män kanske de som inte är män söker sig till varandra. Och det är inte ens bara i sociala situationer som det gör skillnad. Jag blir liksom lättad när jag åker tåg och det inte är några män i vagnen, eller i alla fall inga män som gör manligt väsen av sig.

Nu kanske en del av er verkligen är likgiltiga, och känner att det är sak samma för er del om resten av arbetsplatsen är män eller kvinnor. Men jag tror att ni vet vad jag talar om när jag säger att det har en stor betydelse för många andra. Som grupp är män och kvinnor väldigt olika att interagera med (och killar är känslomässiga pappkartonger).

Och på samma sätt upplever jag att det är annorlunda att ha att göra med icke-binära personer. Social interaktion med enbies är inte samma sak som social interaktion med binära kvinnor eller män (obs: det finns icke-binära kvinnor och män).

För mig hamnar i alla fall enbies i en egen social kategori, på samma sätt som män och kvinnor är i olika sociala kategorier. Numera är nästan alla mina vänner icke-binära, för jag känner i allmänhet att det är mycket lättare att prata med andra enbies. Och jag känner mig i allmänhet mycket tryggare och säkrare när jag interagerar med icke-binära personer.

Det är intressant att fundera på varför jag känner så, men jag sparar den frågan till ett senare inlägg.

Det finns i alla fall en viktig anledning till att jag tar upp det här. I det allmänna medvetandet är det ju väldigt mycket fokus på transpersoners yttre. Våra kroppar och vår klädsel och så vidare. Det är så illa att många anser att en inte kan vara trans om en inte ändrar sin kropp. Begreppet ”transition” tolkas ofta som en fråga om att genomgå vissa specifika medicinska behandlingar. Många känner sig osäkra på om de ens kan vara trans, om de inte tar hormoner.

Och för de cispersoner som objektifierar transpersoner och reducerar oss till våra kroppar och vårt yttre, tycks det vara svårt att se hur något kunde vara viktigare än vårt yttre. För den som ser icke-binära som människor som en umgås med och har riktiga sociala relationer till, så blir det desto svårare att förstå varför det viktigaste skulle vara hur vi klär oss eller vilka hormoner vi tar.

Icke-binära personer som grupp skiljer sig från binära män och kvinnor som grupp, på samma sätt som de två senare kategorierna skiljer sig från varandra. För egen del föredrar jag att socialisera med andra enbies, och vill absolut inte vara ensam enby i en grupp om jag kan undvika det.

 

Detta inlägg publicerades i trans och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Icke-binär social interaktion

  1. Pingback: Varför är icke-binär social interaktion så mycket bättre? | anarkoautism

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s