Att hitta en röst

voice actress

Folk i allmänhet inte vet eller förstår att icke-binära kön existerar, är det ofrånkomligt att folk kommer att insistera på att en är antingen tjej eller kille. När folk inte kan placera en så händer de att de blir upprörda. Men för det mesta utgår de ifrån att en är antingen det ena eller det andra. Och även om jag är icke-binär och därför alltid blir felkönad, så betyder det inte att jag är likgiltig inför hur jag felkönas. Jag föredrar varje dag att felkönas som tjej framför att felkönas som kille. Båda är fel, med det andra alternativet känns som att få en kall rostig kniv i hjärtat.

Eftersom jag är autistisk hemmasittare som inte vistas ute bland folk mer en nödvändigt, så tog det ett tag innan jag upptäckte att jag allt oftare uppfattas som tjej numera. Det är ju oftast svårt att veta vad folk tänker, men varje gång jag kan minnas att jag hört någon främmande person tala om mig så har de använt ”hon”-pronomen.

Det känns konstigt, men samtidigt är det en lättnad varje gång. För även om ”hon” är fel, så är det inte lika fel, och gör inte alls ont på samma sätt, som att kallas för ”han”. Att uppfattas som tjej känns ändå betydligt bättre än alternativet, även om det känns väldigt konstigt det också.

Jag är alltid hemskt nervös när främmande människor är på väg att tala om mig, för jag undrar vilka könade ord de kommer att använda.

Efter ett år av hormonbehandling så har min kropp förändrats tillräckligt mycket för att det ska påverkar hur folk uppfattar mig. Det är inte alls det som är målet med behandlingen, men det är en positiv bieffekt. Men att folk oftare ser mig som tjej numera beror även på något annat som jag upptäckte nyligen.

Jag har fått en ny röst.

Någon månad senare är jag fortfarande fascinerad över denna upptäckt. Jag har alltid hatat min röst. Och jag har till varje pris undvikt att lyssna på någon inspelning av den. Jag vet att många säger att det känns konstigt att höra sin egen röst men detta är något helt annat.

För ett tag sedan hade jag en diskussion som ändå gjorde mig nyfiken på att höra hur jag lät. Och jag upptäckte till min förvåning att jag har en ganska trevlig röst ändå. Jag vet inte när detta hände men jag gillar resultatet. Det var svårt att tro att det var sant. Det är ju inte varje dag en upptäcker att en har fått en ny röst. Men så var det. Jag fick det också bekräftat efter att personer som aldrig sett mig och endast har talat med mig via telefon, har antagit att jag var tjej. På ett eller annat sätt har jag alltså skaffat mig en feminint kodad röst.

Här bör jag kanske påpeka att denna förändring inte är en effekt av hormonbehandling. En kan få mörkare röst av att ta testosteron men östrogen har inte någon omvänd effekt. Och jag har inte genomgått någon kirurgi, så det har inte skett någon fysisk förändring. Men min röst har ändrats.

Det känns väldigt bra. Jag har ju haft dysfori över rösten ända sedan den ändrades i puberteten. Och jag undrade om jag möjligen skulle kunna påverka detta genom träning. Så visar det sig att jag ändrat min röst utan att veta om det själv. Tillräckligt mycket för att jag ska misstas för tjej i stället för kille över telefon. Jag hade ingen aning om att detta var något som kunde hända bara sådär. Jag tycker att det är väldigt fascinerande.

Det visar kanske att hur en talar påverkas väldigt mycket av omgivningen. Fram tills för några år sedan umgicks jag ju mest med killar (i den mån jag umgicks med någon alls). Detta har ändrats under de senaste åren. Och i synnerhet sedan jag kom ut som trans. Jag har följt den urgamla transitions-traditionen att nästan helt sluta umgås med människor som kände mig sedan tidigare. Jag är aldrig omgiven av någon cispojkekultur längre.

Jag har fler teorier om varför denna förändring skett i just mitt fall, men inget jag känner för att beskriva just här och nu. Men jag ville dela den här berättelsen. För det är något som är viktigt för mig, och att dela personlig erfarenheter kan förhoppningsvis hjälpa någon annan.

För allmänbildande syfte tänkte jag också påpeka att det går att medvetet träna rösten och en kan få hjälp av logoped med detta. Det är också något en kan få tillgång till genom transvården. Jag har ännu inte träffat logopeden för att påbörja någon sådan träning eftersom jag helt enkelt inte orkat.

Detta inlägg publicerades i Personligt och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Att hitta en röst

 1. snabelann skriver:

  Hej och tack för att du delar med dig av dina erfarenheter. Jag vill verkligen undvika att falla i fällan att könskategorisera andra människor av misstag. Undrar därför vilka ord jag ska använda om jag skulle ha anledning att prata om en person som är icke-binär, eller som jag inte kan utesluta är icke-binär. Är hen OK? Jag funderar på om det kan uppfattas som lite utpekande på något sätt. Jag vill ju dock inte säga ”han” eller ”hon” om jag känner att det är mot bättre vetande.

  Gilla

  • Anarkoautism skriver:

   Det beror på vem det är. Alla icke-binära personer har inte hen som pronomen. Men en sak du kan göra är ju att ha vanan att alltid använda ”hen” när du inte vet någons pronomen. Och aldrig anta att du vet någons pronomen om de inte berättat. Det är ju inte alltid det är rätt läge att fråga.

   Om du är konsekvent med det så blir det ju inte utpekande. Däremot kan det bli problematiskt om du använder hen endast om personer som du tycker *verkar* ickebinära. Om du vet någons pronomen så ska du självklart använda det. Och att veta någons kön är inte detsamma som att veta vilka pronomen personen använder.

   Gilla

 2. Ada skriver:

  En vän till mig blev förvånad över att hormonerna inte påverkade rösten, för han fick intrycket av att min röst just hade förändrats sedan jag påbörjade hormonbehandlingen – trots att jag inte ansträngt mig någonting medvetet. Det sistnämnda har inte gillats av min könsutredare, men det verkar som att jag kanske får lov att finna mig i min röst och samtidigt gå vidare i könsbytes-processen likväl. 🙂

  Gillad av 1 person

  • Anarkoautism skriver:

   Det är ett intressant fenomen. Jag har hört liknande historier från andra. Samtidigt finns det de som anstränger sig väldigt mycket utan att det ger resultat. Så på det viset känns det som att jag har tur

   Gilla

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s