Autistisk pride!

autism-and-trans-symbol

Idag, den 18 juni, är ”Autistic Pride Day”. Jag vill därför passa på att påminna om att autister på det stora hela är queer som det bara går. Den allmänna stereotypa bilden av autister är att vi alla är (vita) heterosexuella cissnubbar. Och hur tråkigt vore det inte om detta stämde? Men sanningen är att väldigt många autister är allt annat än detta. Autister är gay, bi, pan, ace, trans, icke-binära, osv osv (och vi är inte alla vita heller, även om jag är det.) De autistiska heterosexuella cissnubbarna vill gärna tro att det är de som är den autistiska gemenskapen, men de är i minoritet.

Och Autister är överrepresenterade bland HBTQ-folk, även om NT-queers inte gärna låtsas om detta. Tyvärr är evenemang som Pride-parader ofta väldigt otillgängliga för autister. Autistisk Pride är i alla fall till för oss. Dessvärre är det gott om föräldrar och anhörigorganisationer som försöker kapa dagen. De vill inte låta oss ha något för oss själva. De vill som alltid tysta autister och sätta sig själva i centrum. Men autistisk pride tillhör autister.

Tidigare nämnda autistiska heterocissnubbar får också för sig att dagen tillhör dem, och att själva queergrejen är onödig. Dagen måste vara till gör alla autister, säger de, och med ”alla” menar de sig själva. Men det säger sig självt att när vi har en dag som heter Pride under pridemånaden, så är det intersektionen av autistiska och queera identiteter som måste vara i fokus.

Jag är en icke-binär, trans, asexuell och autistisk, och jag är stolt över alla dessa saker. Och jag är stolt över att vara del av en väldigt autistisk och queer gemenskap. Autister är fantastiska. Och med detta önskar jag er en vacker autistisk pridedag.

Annonser

Om Anarkoautism

Jag är autist, transperson, anarkist, funkisfeminist (egentligen transfunkisfeminist men det är så långt att säga) och tycker att alla ska leva i fred och harmoni och vara snälla mot varandra men så länge vi inte lever i den världen måste vi kämpa mot förtryck och orättvisor.
Det här inlägget postades i Autism, Autistisk identitet, Autistisk kultur och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s