Autism betyder autister. Att tala om autism är att tala om oss.

neurodiversity_logo

Att tala om ”autism” är att tala om autister. Med detta menar jag inte att ordet ”autism” kan ersättas med ”autister”. Det är inte synonymer. Men autism är inte något som går att separera från autistiska personer. Diagnosen ”autism” är bara en (väldigt dålig och vinklad) beskrivning av hur autistiska personer är. Autism kan inte skiljas från de personer som är autistiska. Autism är en beskrivning av autister, att ”autism” finns betyder att autister existerar. När någon säger ”så många personer har autism” menar de ”det existerar så många autister”. Detta är väldigt viktigt att förstå. Det är viktigt att förstå att när någon säger hemska saker om autism, så visar det vad de anser om den som är autistisk.

När någon säger att autism inte är önskvärt, säker de att autistiska personer inte är önskvärda. När de talar om att ”bekämpa autism” talar de om att bekämpa autister. När de talar om autism som om det är en fiende, ser de autister som fiender. När de vill ”bota autism” vill de att autistiska personer inte ska existera, för om det inte finns ”autism” existerar inte heller autister. Det är inte heller ovanligt att se formuleringar som ”utrota autism” och jag behöver inte förklara vad det betyder. När en Autismförälder förklarar att hen älskar sitt barn men inte barnets autism, menar hen att hen älskar ett hypotetiskt barn, tanken på att ha ett barn, men inte det autistiska barn som faktiskt existerar. För ”barnets autism” är detsamma som ”det existerar ett autistiskt barn”. Att önska att barnet inte ”har autism” är att önska att ett autistiskt barn inte existerar. När en förälder känner sorg över att deras barn ”har autism”, sörjer de att de har ett autistiskt barn, och önskar att de hade ett annat barn i stället.

När någon talar om ”risk för autism” menar de, ”risken” att en autistisk person ska finnas. När forskare genomför otaliga forskningsprojekt för att ta reda på vad som ”orsakar autism” försöker de ta reda på varför autister existerar, utifrån uppfattningen att det är ett problem att vi gör det. När autism är en tragedi, är tragedin att det finns autister. När de talar om ”fördelar och nackdelar med autism”, menar de fördelar och nackdelar med att autistiska personer existerar, och väger dessa mot varandra. ”Autism är dåligt” betyder att autister är dåliga. ”Autism är bra” betyder att autister är bra. Det är så vi måste förstå det. Det går inte att förstå på något annat sätt. Att tala om autism är att tala om autister.

Annonser

Om Anarkoautism

Jag är autist, transperson, anarkist, funkisfeminist (egentligen transfunkisfeminist men det är så långt att säga) och tycker att alla ska leva i fred och harmoni och vara snälla mot varandra men så länge vi inte lever i den världen måste vi kämpa mot förtryck och orättvisor.
Det här inlägget postades i Autism, Autistisk och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Autism betyder autister. Att tala om autism är att tala om oss.

  1. Ping: Simon Baron Cohen har upptäckt neurodiversitet (och missförstår allt) | anarkoautism

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s