Röda giraffer och Autistisk kultur

Autismmånaden fortgår. Autister jobbar övertid med att minimera skadorna av icke-autisters entusiastiska kampanjande för att ”uppmärksamma och öka medvetenheten om autism”, dvs sprida desinformation och framställa våra liv som tragiska. Eftersom det är väldigt tråkigt att bara reagera på att världen snackar skit om autister, vill jag även sprida lite medvetenhet och positiva budskap som motvikt. Dagens tema är: Autistisk kultur. Sprid autistisk kultur! Skapa autistisk konst, litteratur, vad som helst. Här har ni en röd giraff som jag har målat:

Giraff8-11-16

Färgen röd och giraffer är autistiska symboler.  Jag försökte göra en bildbeskrivning när jag postade målningen första gången

Främja autistisk socialisering. Att socialisera över internet är inte värt mindre än fysiska möten. Förkasta godtyckliga sociala regler, och lägg i stället energin på att värna om alla autisters olika behov och gränser. Infodumpa, stimma och uppmuntra varandras specialintressen. I mitt inlägg om Autistisk kultur säger jag att ”specialintressen” egentligen är vanliga intressen, för samma grad av intresse inte brukar kallas ”specialintressen” när det återfinns hos andra än autister. Samtidigt är det sant att autister ofta blir väldigt intresserade av saker, och specialintressen ÄR ofta mer än vilket intresse som helst. Så uttrycket är inte helt fel. Hylla autister och ironisera över neurotyper. Lär om autistisk historia. Läs autistiska bloggar (jag har planerat ett inlägg där jag tipsar om svenska sådana).

 

Annonser

Om Anarkoautism

Jag är autist, transperson, anarkist, funkisfeminist (egentligen transfunkisfeminist men det är så långt att säga) och tycker att alla ska leva i fred och harmoni och vara snälla mot varandra men så länge vi inte lever i den världen måste vi kämpa mot förtryck och orättvisor.
Det här inlägget postades i Autism, Autistisk, Autistisk kultur och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Röda giraffer och Autistisk kultur

  1. Calle skriver:

    Tack för att Du sprider kunskap till oss neurotypiska! Jag lär mig massor av Dina inlägg, och jag gillar Din giraff!

    Liked by 1 person

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s