Fakta om Världsautismdagen, varför du ska vägra blått, och vilka kampanjer du kan uppmärksamma istället

pusselbit.jpg

Bilden är hämtar från sidan Kärlek och respekt för alla autister på Facebook

Den andra april är Världsautismdagen. Förra året skrev jag ganska kort om detta. Eftersom det finns många missförstånd kring vad Världsautismdagen vill jag nu något mer utförligare beskriva den.

Världsautismdagen instiftades 2007 av FN. Varje år tillkännager FN ett ”tema” för dagen. Årets tema beskrivs som ”mot Autonomi och Självbestämmande”. FN tar upp att personer med funktionsnedsättningar ofta nekas rätten till ”full personlig autonomi” och att autister inte tillåts delta på lika villkor i samhället. FN påtalar vikten av att bekämpa stigmatisering och diskriminering av neurodivergenta personer. På det stora hela kan jag ju säga att jag är med FN här, och även om de har sina problem så tror jag nog att om Världsautismdagen faktiskt uppmärksammades i denna anda skulle jag och många andra autister inte alls vara så frustrerade över den.

Ett problem är att dagen till stor del kapats av hatorganisation Autism Speaks. Autism Speaks sprider hatpropaganda, förespråkar eugenic och beteendeterapi och försvarar misshandel och mord av autistiska barn. För mer information om hur de skadar autister kan ni läsa på hemsidan för Boycott Autism Speaks. Sammanfattningsvis kan sägas att de är en väldigt farlig organisation och om det inte räcker med allt de gör mot autister (obs det borde räcka) så kan jag ju också nämna att de marscherar med nazister och får stöd av Donald Trump. Kampanjen Light it up Blue är ett initiativ av Autism Speaks. Många förknippar det blåa ljuset med Världsautismdagen men det har ingen förankring hos FN utan är ett initiativ av en hatisk organisation med en tydligt anti-autistisk agenda. De som deltar i kampanjen med att lysa upp blått stödjer Autism Speaks hatkampanjer, oavsett om de är medvetna om det eller inte.

Den som vill lysa färglada lampor under Världsautismdagen kan i stället välja röda lampor för att stödja kampanjen Red Instead, som är ett initiativ av autister. Red Instead är en reaktion mot de NT-drivna hatkampanjer som de blå lamporna symboliserar. På svenska finns det ett Facebook-evenemang som uppmärksammar kampanjen Red Instead. Det finns även en ”Light it up Gold”-kampanj som en del autister stödjer. Guld som autistisk symbol är kopplat till att Au är beteckningen för grundämnet guld (se Autistisk kultur). Ett lite olyckligt sammanträffande är dock att ”Light it up Gold” även är en kampanj för att uppmärksamma barncancer. En annan kampanj är Tone it Down Taupe mot alarmism och ableistiska perspektiv på autism. Symbolen för Tone it Down Taupe är ett brungrått band med ögon. Den brungrå färgen står för ”de nedtonade sensoriska och emotionella upplevelserna hos de som tragiskt saknar autism”. Ögonen representerar icke-autister överdrivna behov av ögonkontakt.

taupe

Det gråbruna bandet, för uppmärksamma det tragiska i att det finns människor som inte är autister

Dessa är några kampanjer som förs av autister, i stället för de som hatar oss. I Sverige finns det tyvärr inga organisationer som verkar för alla autisters rättigheter. Autism- och Aspergerförbundet lär inte uppmärksamma några av dessa kampanjer idag (om det visar sig att jag har fel i denna förutsägelse ska jag gärna uppmärksamma det på den här bloggen). Fram till för några år sedan stödde de Autism Speaks kampanj. De verkar ha slutat med det nu, antagligen för att det började se alltför illa nu, men så vitt jag vet har de fortfarande inte gjort något officiellt avståndstagande från den anti-autistiska hatgrupp de tidigare stödde, och de har valt att inte uppmärksamma #redinstead eller några andra autistiska initiativ.

Vi kan inte räkna med något stöd från etablerade organisationer. Men om du vill Bidra Till Uppmärksamhet om autism idag, har du nu några bra alternativ att välja på. Och vad du än gör, vägra blått. Låt blåljusen förbli släckta. Så slipper du vara den som ägnar Världsautismdagen åt att delta i kampanjer som sprider hat mot autister.

Annonser

Om Anarkoautism

Jag är autist, transperson, anarkist, funkisfeminist (egentligen transfunkisfeminist men det är så långt att säga) och tycker att alla ska leva i fred och harmoni och vara snälla mot varandra men så länge vi inte lever i den världen måste vi kämpa mot förtryck och orättvisor.
Det här inlägget postades i Autism, Autistisk, Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Fakta om Världsautismdagen, varför du ska vägra blått, och vilka kampanjer du kan uppmärksamma istället

  1. Ping: Autister kan förstå saker | Autistiska Manifestet

  2. Ping: Att vara äkta och normens farlighet – neurodiversiv

  3. Ping: Vila resten av april? | anarkoautism

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s