Inför autismmånaden

April närmar sig. Andra april är världsautismdagen. Hela månaden är autismmånaden. ”Autism Awareness Month” som den kallas av ableistiska föräldraorganisationer och typ alla som vet att månaden existerar men inte vet någonting om autister. Eftersom ”awareness” i sammanhanget enbart handlar om att icke-autister ska göra andra icke-autister medvetna om hur väldigt hemskt det är att autister existerar, är många autister inte alls särskilt förtjusta i ”awareness”. Autistiska aktivister har kontrat med att benämna det ”autism acceptance” eller ”autism appreciation”. Själv föredrar jag uppskattning framför acceptans. Acceptans är bra men det är ett alltför mesigt krav. Acceptera att ni inte kan bli av med oss liksom. Uppskattning är bra. Autister förtjänar uppskattning, och vi bör visa uppskattning gentemot oss själva och varandra. Jag har även sett alternativen ”Autism Celebration” och ”Autistic World Domination”. Autistiskt världsherravälde vore inte helt fel och allt är bättre än awareness.

Oavsett vad vi kallar månaden är detta ingen rolig tid att vara autist. Vi måste jobba övertid för att försöka slå tillbaka mot all den desinformation och fördomar, och det rena hat som vi bombarderas med under den här tiden, inte minst från personer och organisationer som påstår sig arbeta för oss (påståenden som för övrigt är lätta att motbevisa, då de bland annat ägnar autismmånaden åt att motarbeta autister som försöker sprida medvetenhet om problematiken kring autismmånaden). Det är en väldigt utmattande period. Passande nog inleds den med Första April, en dag som också kan vara hemskt påfrestande för autister (mer om det en annan gång).

Vi får i alla fall försöka göra vad vi kan för att göra den här månaden lite mindre helvetisk, och samtidigt bekämpa skadliga ableistiska budskap. Min provisoriska plan för april är följande:

  • Dagliga påminnelser om att autister är fantastiska och värdefulla människor, för det är lätt att glömma med alla budskap om motsatsen. Alltså många glömmer ju att vi ens är människor.
  • Vara mer aktiv på den här bloggen och skriva om autism-relaterade saker. Försöka sprida positiva budskap, revolutionär anda, och faktamässigt korrekt information.
  • Dela vettiga saker som jag kommer förbi, och kanske länka till tidigare inlägg på den här bloggen. Det behövs motvikter till allt skräp vi kommer få se.
  • Försöka hålla någon sorts koll på vad som händer i Sverige. Till exempel vad Autism och Aspergerförbundet håller på med så jag kan få nöjet att bli fullständigt ignorerad av förbundet och trollad av dess supportrar när jag säger att de gör fel.
  • Gömma mig från internet när det blir för mycket.
  • Uppmana till åverkan på alla byggnader som väljer att Lysa Upp Blått för att Uppmärksamma Autism.
  • Möjligen glömma bort den här listan för det händer ju att jag inte orkar någonting ändå.

Vi får se hur det blir med allt detta. Kanske postar jag några amatörmässiga konstverk också. För den goda stämningens skull liksom.

Till sist önskar jag alla autister styrkan att uthärda denna årets sämsta månad.

Annonser

Om Anarkoautism

Jag är autist, transperson, anarkist, funkisfeminist (egentligen transfunkisfeminist men det är så långt att säga) och tycker att alla ska leva i fred och harmoni och vara snälla mot varandra men så länge vi inte lever i den världen måste vi kämpa mot förtryck och orättvisor.
Det här inlägget postades i Autism, Autistisk, Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Inför autismmånaden

  1. Ping: Aprilskämt skadar personer i din omgivning | anarkoautism

  2. Ping: Era autismfilmer är värdelösa | anarkoautism

  3. Ping: När undvikande av ögonkontakt och ovilja till småprat anklagas för att främja terrorism | anarkoautism

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s