Barn kan inte veta att de är cis

tetra

Folk som inte är särskilt förtjusta i att transpersoner existerar, är ofta än mer upprörda över att det finns barn som är trans. Nu är det ju så att till skillnad från vad många tror så har alla transpersoner någon gång varit barn. Utan undantag. Jag skojar inte. Hatarna invänder att barn kan inte veta om de är trans och därför vore det oetiskt att inte göra allt för att indoktrinera dem till att tro att de är cis. I Storbritannien förekommer det att föräldrar som stöttar sina barn och accepterar deras kön riskerar att förlorar vårdnaden om sina barn. Också i Sverige förekommer det att familjer råkar illa för att föräldrarna inte försöker tvinga sitt barn att vara cis (se t.ex. vad Vardagsrasismen skriver om att utredas av socialen för att de låter sitt barn kalla sig och klä sig som hen vill). Barn måste indoktrineras så de inte får för sig att de är trans (eller i alla fall inte tror att det är okej att vara trans) och föräldrarna har ett ansvar för att så sker.

Den cissexistiska indoktrineringen påbörjas i princip från den dag vi föds. Nästan alla föräldrar utgår ifrån att deras barn är cis, och det gör även alla andra vuxna i barnets omgivning. Det är då absurt att påstå att ett barn bara skulle få för sig att det är trans, helt utan vidare. Säg att ett barn tilldelats könet flicka, och alla säger åt hen att hen är flicka, men hen själv säger att hen inte är flicka. Då kan vi utgå ifrån att barnet vet barnet. För barnet har kommit till slutsatsen att hen inte är flicka trots alla som insisterar på motsatsen. Att gå emot samhällets systematiska försök till hjärntvätt är ingen liten sak. Och även i det bästa scenariot där föräldrarna tar sitt barn på allvar och stöttar det, kommer barnet fortfarande ständigt få höra att hen faktiskt är flicka ändå. Hen kommer inte vara omedveten om att de flesta anser att hen borde acceptera sitt tilldelade kön utan att klaga. Så OM hen nu ändrar sig i framtiden och kommer fram till att hen är flicka ändå, kommer hen knappast stöta på något motstånd.

Barn är inte för unga för att veta att de är trans. Men de ÄR för unga för att veta att de är cis. Av precis de anledningar som jag just beskrivit. Cissexistisk indoktrinering börjar från den dag vi föds. Vi tilldelas ett kön, och sen säger alla att vi är det könet. Att ett barn säger sig vara sitt tilldelade kön betyder därför ingenting. Det är ju det hen fått höra från precis alla. Många barn tror felaktigt att de är cis, för det är ju det alla säger. Därför kan vi inte utgå ifrån att ett barn är cis bara för att barnet själv verkar hålla med. Att barn indoktrineras att tro att de är trans är inte en grej som händer, att de indoktrineras att tro att de är cis är systematiskt. Om ett barn själv säger sig vara trans är det viktigt att bekräfta och stötta det barnet. Om ett barn säger sig vara cis är det viktigt att vara tydlig med att det fortfarande finns andra alternativ och att det är okej att inte vara cis.

Att barn tilldelas ett kön vid födseln och att omgivningen tar för givet att barnet är det könet är inget att förvånas över. Det är lite det som är grunden för hela den cissexistiska patriarkala maktordningen. Det är inte förvånande men det är viktigt att tala om hur mycket skada det gör. Och det är frustrerande att se hur även föräldrar som ser sig själva som medvetna, och som säger sig vara för transpersoners rättigheter, ändå utan vidare fortsätter att utgå ifrån att deras egna barn är cis. De kanske säger att de självklart skulle respektera sitt barns könsidentitet om det visade sig vara trans, för de är ju medvetna och öppensinnade. Men så länge det inte visar sig att barnet är trans, utgår föräldrarna från att barnet är cis. De kanske informerar barnet om att om barnet var något annat så skulle föräldrarna acceptera det, men nyckelordet är om och vore.

Det funkar inte så. Om ett barn är trans kommer det ta skada av att föräldrarna utgår ifrån att det är cis. Ni kan inte säga att ni skulle stötta ert barn *om* det visar sig att barnet är trans, samtidigt som ni gör något som kommer att skada barnet om det visar sig att barnet är trans. Det är sådant som gör att många inte kommer fram till att de är trans förrän i vuxen ålder. Det är ju väldigt bekvämt för föräldrar att bara utgå ifrån att barnen är cis, och sen om det en dag visar sig att det inte stämde, då plockar man fram alla acceptans och öppenhet. Man utgår ifrån att barnet är cis och behandlar det utefter det, och om sen barnet en vacker dag (kanske i vuxen ålder) kommer fram till att det inte var cis ändå, och vågar berätta detta för omgivningen, DÅ är det självklart helt okej att vara trans. Fast oj vilken överraskning ändå, det kunde man aldrig ana.

Detta borde inte behöva sägas men, att sannolikheten är större att barnet är cis än att det är trans är ingen ursäkt för att utgå ifrån att det är så. Om barnet är cis kommer det inte ta skada av att inte alla i hela världen utgår ifrån att det måste vara cis. Om barnet är trans kommer det ta stor skada av att alla utgår ifrån att det naturliga är att det är cis.

Den som verkligen bryr sig om att det ska vara tillåtet att vara trans i det här samhället måste börja med att vänja sig av vid ovanan att köna barn. Inte köna sina egna barn, inte köna andras (även om barnets föräldrar gör det). Om barnet själv uppger att det har ett annat kön än det som alla insisterar på ska detta självklart tas på allvar och stöttas. I övrigt, sluta att tänka på och prata om barns kön hela tiden. Det är obehagligt och skadligt.

Annonser

Om Anarkoautism

Jag är autist, transperson, anarkist, funkisfeminist (egentligen transfunkisfeminist men det är så långt att säga) och tycker att alla ska leva i fred och harmoni och vara snälla mot varandra men så länge vi inte lever i den världen måste vi kämpa mot förtryck och orättvisor.
Det här inlägget postades i Feminism och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Barn kan inte veta att de är cis

  1. Ping: Regnbågsdinosaurier | anarkoautism

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s