Guide för Autismföräldrar som vill utöva diskussionssabotage mot autister som säger saker ni inte vill höra

boingo

Ni vet hur det kan vara. Du är en Autismförälder. Inte bara en förälder till ett autistiskt barn, men någon som tycker det är rimligt att definiera sig själv som förälder till en autism. Och du skulle självklart aldrig kalla ditt barn autistiskt. Det vore att definiera ditt barn utifrån sin funktionsnedsättning och det vill du absolut inte göra. Däremot har du inget emot att själv kallas för Autismförälder.

Plötsligt händer det. Du är inne på sociala medier eller bloggar och plötsligt ser du att någon autist skriver om hemska saker som att autister förtrycks. Du kanske läser den här bloggen. Och du får se hur autister beskriver hemska saker om att autistiska barn far illa i hemmet, utsätts för misshandel och ibland till och med dödas av närstående. Och detta gör dig mycket upprörd. Inte över att så många autistiska barn far illa, men över att någon säger att föräldrar kan skada sina barn. Du känner dig träffad. Visserligen skulle du aldrig göra ditt barn illa på något sätt, du älskar ju ditt barn och allt du gör måste vara för ditt barns bästa. Men på något sätt känner du dig ändå träffad. Det är väldigt underligt hur träffad du känner dig när autister du aldrig pratat med diskuterar hur autister utsätts för förtryck och våld inom familjen. Det känns jobbigt för dig och något måste göras, men vad?

Din första instinkt bör vara att försöka deraila konversationen. Frågan är bara hur du på effektivaste sättet kan åstadkomma detta. Det finns en rad beprövade tekniker. Vilka som är mest lämpliga varierar beroende på sammanhanget men de flesta går att applicera i stort sett när som helst som en autist uttrycker en självständig åsikt som du inte gillar.

1. Utgå ifrån att allt handlar om dig.

Ett effektivt sätt att förvandla en viktig diskussion till ett meningslöst svammel är att låtsas som att allt handlar om dig och dina känslor. Låtsas att allt som sägs är en personlig anklagelse riktad mot dig. Om en autistisk person talar om problemet med föräldrar som har en väldigt ableistiskt syn på autism, kan du säga att du minsann inte bär på minsta gnutta ableism och att du inte vill bli anklagad för att göra detta. Den här taktiken är enkel men har många fördelar. Du kan skapa oerhörd förvirring genom att rikta den mot personer som inte har någon aning om vem du är eller varför du tror att de pratar om dig. Dessutom finns det inget konstruktivt sätt att svara. För diskussionen handlade aldrig om dig. Ingen bryr sig om dig. Genom att insistera på att allt ska handla om dig som individ kan du effektivt distrahera från diskutera några som helst relevanta frågor.

Om du insisterar på att tala om dig kommer det sannolikt sluta med att någon svarar med att faktiskt säga något som rör just dig. Du kan ta detta som ytterligare bevis för att allt hela tiden handlade om personangrepp riktade mot dig. Var noga med att hela tiden påpeka att ingen känner dig. Visserligen har ingen påstått att de gör de heller, alla är väl medvetna om att du är en helt okänd person som bara dyker upp för att deraila en viktig diskussion. Men genom att hela tiden påpeka att andra inte känner dig kan du skapa än mer förvirring och stärka intrycket av att allt handlar om dig.

2. Låtsas att du uppfostrar ditt barn.

Kom ihåg att autister alltid är barn och behandla dem utifrån det. Och även om du har ett eget barn som du självklart älskar och aldrig skulle behandla det illa, så vet du också att barn inte ska behandlas med den respekt som vuxna människor förtjänar. En populär teknik som används av många diskussionssaboterande föräldrar som du också kan utnyttja, är att tala om hur ledsen och besviken du blir på den autist som skriver så elaka saker om dig (kom ihåg att allt handlar om dig). Detta är en form av känslomässig manipulation som du kanske är van att använda mot ditt eget barn. När barnet gör något du inte vill försöker du ge det dåligt samvete genom att tala om hur väldigt sårad föräldern blir.

Tekniken är inte lika effektiv för att kontrollera vuxna autister som du inte känner, men den kan ändå ha vissa positiva effekter. Många autister har traumatiska erfarenheter av psykologiskt våld från föräldrar och anhöriga. Att gå in i föräldrarollen gentemot dem är ett effektivt sätt att påminna om traumatiska erfarenheter och gör det alltför emotionellt krävande för dem att fortsätta diskussionen. Väldigt många autister har PTSD och andra former av psykisk ohälsa, och orsaken till detta är väldigt ofta trauman från barndomen. Utnyttja din föräldraroll och försök få autisten att uppleva att hen är i underordnad position gentemot dig, och du kan sabotera inte bara den diskussion som gör dig obekväm, men även en autistisk persons mentala hälsa.

3. ”Informera” om att alla inte håller med.

Eftersom ditt mål är att sabotera diskussioner om ableism och förtryck, är det viktigt att du under alla omständigheter undviker att bemöta eller ens låtsas om några som helst argument. I stället vill du få diskussionen att handla om vad som helst förutom själva sakfrågan. Helst vill du relativisera frågan så mycket att det verkar meningslöst att ta ställning alls. En klassisk teknik är att trycka på det faktum att ”alla inte tycker som du”. En fördel med detta jämfört med att säga ”jag håller inte med dig”, är att du inte behöver uttrycka någon egen åsikt. Du konstaterar endast sakligt något som ingen kan invända mot: Att det finns människor som har olika åsikter. Samtidigt antyder du att autisten inte förstår detta utan behöver dig att förklara det.

De autister du talar med är självklart redan fullt medvetna om detta. Den som ägnar sig åt att kritisera den ableistiska synen på autism som dominerar i media, forskning, och allmänhetens medvetande, är smärtsamt medveten om att de själva är i minoritet. De är fullt medvetna om att det finns många som inte håller med dem. Men genom att ”förklara” för dem att det faktiskt finns de som tycker annorlunda gör du det tydligt att det inte spelar någon roll vad de säger, för du kommer aldrig ta deras ord på allvar.

Exempel:

Autist: ”Autism Speaks är dåliga för de avhumaniserar autister och de försvarar föräldrar som mördar sina autistiska barn mördas. Organisationer som avhumaniserar autister är dåliga. Det är ett stort problem att Autism och Aspergerförbundet använder samma autismfientliga språk och deltar i Autism Speaks hatkampanjer.”

Du, diskussionssabotör: ”Det är din åsikt. Alla tycker inte som du.”

Autist: ”Det är dåligt att så många autistiska barn traumatiseras i skolan och av sina egna familjer. Föräldrar och lärare som utsätter barn för misshandel gör fel.”

Du: ”Det är din åsikt. Alla tycker inte så.”

Autist: ”Autistisk är inte ett dåligt ord. Det är inget fel på att vara autistisk.”

Du: ”ALLA TYCKER VERKLIGEN INTE SOM DU!”.

Det är väldigt viktigt att du aldrig är tydlig med vad det är för avvikande åsikter som autisten borde lyssna på. För om du gör det kommer det tyvärr att se väldigt illa ut. Det finns tyvärr inget sätt att säga ”jag håller inte med om att det är dåligt att skada autistiska barn” som inte får det att framstå som väldigt ond. Var därför väldigt vag och säg bara att det autisten säger inte är allmänt vedertaget, men var aldrig mer konkret än så. På detta sätt kan du visa att du inte bryr dig om förtryck som autister utsätts för, utan att behöva säga det rakt ut. Du har ju bara informerat om att alla inte tycker likadant, och det kan ingen rimlig människa säga emot.

4. Anklaga autisten för att låtsas vara talesperson för alla autister.

Denna teknik kan med fördel kombineras med ”alla tycker inte som du”. Tillvägagångssättet är enkelt. När en autist säger något som du inte tycker om, till exempel att det är bra att vara autistisk, att autismorganisationer inte bör exkludera autister, eller att det är fel att autister förtrycks, då kontrar du helt enkelt med att säga att ”det är din personliga åsikt och du är inte talesperson för alla autister”. Det är i princip samma resonemang som ”alla tycker inte som du”. Du låtsas som att du tror att autisten tror att alla håller med om vad hen säger, och att det därför är viktigt att du upplyser om att så inte är fallet. Här låtsas du i stället att autisten har utgett sig för att vara en talesperson för alla autister i hela världen. En viktig fördel med ”du talar inte för alla autister”-vinkeln är att detta är något som autisten antagligen är väldigt mån om att inte göra. Även om hen är väl medveten om att alla inte tycker som hen, kanske hen ändå blir orolig över risken att hen har råkat uttrycka sig på ett sätt som framstår som att hen talar för alla autister. Att autister tystas medan andra tar sig rätten att tala för oss är ett stort problem, och den autist som är medveten om detta vill säkert inte bidra till det.

För extra pluspoäng kan du hänvisa till att du känner andra autister som håller med dig. Det spelar ingen roll om det är en riktig person som håller med dig, en riktig person som du utgår ifrån håller med dig, eller en autistisk låtsaskompis. Du kan vara säker på att det går att hitta autister som håller med dig, så utgå ifrån att du känner några av dem. Din åsikt är inte bara din egen, utan du representerar även en mängd autistiska bekanta. Oroa dig inte över det orimliga i att göra dig själv till talesperson för dessa autister. Ditt mål är att sabotera diskussioner som gör dig obekväm.

5. ”Du är inte som mitt barn!”

Relaterat till föregående punkt men den här är så populär att jag kände att den förtjänade en egen rubrik. När du ser autister tala om jobbiga saker som att autister är människor med människovärde, att det inte är fel att vara autistisk, att det är fel att utsätta autistiska barn för tortyr och misshandel i syfte att normalisera dem, och att autister förtjänar samma rättigheter som icke-autister, svara då genom att säga ”INTE MITT BARN!”. Du kan gå med på att vissa autister är fullvärdiga människor men det har inget med dig eller ditt barn att göra.

Påstå att de autister som säger att alla autister bör behandlas som fullvärdiga människor endast talar för en liten privilegierad autistisk elit, som inte förstå att mänskliga rättigheter inte är något som passar för alla autister. Denna metod kombinerar ”du talar inte för alla autister” med ett resonemang som är så absurt att det får autistiska hjärnor att explodera.

6. Kritisera autister för att vara arga och otrevliga.

Detta är en klassisk teknik för att tysta marginaliserade grupper, och självklart funkar det mycket bra mot autister. Den funkar lika bra oavsett om autisterna du vill sabotera för har uttryckt ilska eller inte. Hemligheten är att när autisten uttrycker en starkt åsikt om att något inte är bra, tolkar detta som uttryck för stark ilska. Bestäm sedan att autisters känslouttryck inte är legitima (och därför är autistisk kritik mot ableism inte heller legitim, eftersom du har definierat att kritik mot förtryck = ilska.

Att bemöta kritik mot anti-autistisk ableism genom att anklaga den kritiska autisten för att vara ”för arg” uppnår du flera saker. Du insisterar på att diskutera den här autistens känsloläge och inte de sakförhållanden som autisten försöker belysa. Du förminskar också betydelsen av förtryck och diskriminering genom att insistera på att det inte är legitimt att vara arg över det. Dessutom tar du dig rätten att definiera en autistisk persons känslor, något som många av oss har svårt att hantera. Autister får lära sig tidigt att deras känslor inte är legitima, att andra har större rätt att definiera deras känslor än de själva har, och att de förtjänar att straffas om de uttrycker känslor på fel sätt.

För extra effekt: Säg att autisten genom att vara så arg har skrämt bort en viktig allierad. Förklara att du visst hade tänkt lyssna och att du hade kunnat göra mycket bra för att göra världen bättre för autister, men då måste hen först sluta vara så arg. Försök få dem att tro att de gjort sig skyldiga till att skrämma bort en Allierad. Om du har tur tar de dig på allvar och kommer anstränga sig för att inte säga något som kan göra dig upprörd, och det blir då lättare för dig att bara ignorera dem.

Du kan också sabotera en diskussion genom att gång på gång fråga ”varför är du så arg”. En enkel men effektiv metod.

Autist: ”Det är hemskt att autister förrycks. Här är en sak som skadar autister. Jag ska nu förklara utförligt varför detta är skadligt…”

Du, diskussionssabotör: ”Varför är du så arg?”

Autist: ”Den sak jag beskrev orsakar mycket lidande för autister. Här är ytterligare några stycken text där jag förklarar problemet…”

Du: ”Men varför måste du vara så  ARG?”

Hemligheten är att ignorera alla argument och hela tiden bara fråga varför autisten är så ARG (oavsett om hen uttrycker ilska eller inte). Om hen inte var arg från början kommer hen garanterat bli det om du fortsätter, och du kan då använda detta som ytterligare bevis för att hen är ”för arg”.

Sammanfattning.

Detta var bara några exempel på populära tekniker som du kan använda för att deraila konversationer och sabotera autisters försök att uppmärksamma förtryck och orättvisor som drabbar autister. Kom ihåg: Centrera dig själv. Undvik argument och sakfrågor. Fokusera på individers egenskaper och känslor. Gör allt till en fråga om individers åsikter. Var tydlig med att du inte har någon som helst respekt för autisters gränser. Använd känslomässig manipulation. Använd hela din arsenal av härskartekniker. Och återigen: Undvik till varje pris att bemöta argument eller diskutera själva sakfrågan.

De tekniker som beskrivs i detta inlägg är väldigt användbara, även om det aldrig går att garantera att de lyckas. De är svårare att använda mot autister som är medvetna om dem och snabbt lyckats identifiera vad du håller på med. Men även då kan du tvinga dem att spendera energi på att försöka avgöra vad fan  du håller på med och hur en ska hantera det. Varje gång du tvingar en autist att hantera din jävlighet har du gjort det lite svårare att föra en konstruktiv diskussion kring ableism, och det är alltid en liten seger.

Det här inlägget postades i Autism, Föräldrar och anhöriga och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Guide för Autismföräldrar som vill utöva diskussionssabotage mot autister som säger saker ni inte vill höra

  1. Ping: Svar på kommentar från en förälder som tycker att det är ”lite tråkigt” att jag uttalar mig | anarkoautism

  2. Ping: Föräldrar till autistiska barn och föräldrar till barn med autism | anarkoautism

  3. Ping: Dåliga nyheter för Autismföräldrar som tror sig ha rätt att publicera texter på min blogg | anarkoautism

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s