Theory of Mind som rätten att definiera andras tankar och känslor

hyouka7

Det sägs att autister saknar något som kallas Theory of Mind. På svenska används ibland begrepp som ”mentaliseringsförmåga”. Och när det sägs att autister saknar den förmågan är det vanligtvis inte vi själva som säger det. Men är du autistisk är det inte så svårt att hitta någon neurotypisk yrkesperson som är villig att förklara för dig att du inte har mentaliseringsförmåga, oavsett vad du själv anser om saken. De har fel, såklart, men ännu viktigare att förstå är att detta inte är en vetenskaplig diskussion. Diskussionen om påstådd brist på ”Theory of Mind” hos autister är i själva verket en taktik för att ursäkta och dölja förtryck mot autister.

Om du läser en artikel om Theory of Mind är sannolikheten hög att den påstår att autister saknar det. Vad de då menar är att autistiska personer inte förstår att andra människor har tankar och känslor som skiljer sig från våra egna. Det är väldigt ironiskt när det kommer från personer som inte alls förstår att autister har tankar och känslor över huvud taget.

Så vad är ”Theory of Mind”? Wikipedia definierar begreppet på följande vis:

Theory of mind (often abbreviated ToM) is the ability to attribute mental states—beliefs, intents, desires, pretending, knowledge, etc.—to oneself and others and to understand that others have beliefs, desires, intentions, and perspectives that are different from one’s own.

Förmågan att tillskriva sinnestillstånd till sig själv och andra, och att förstå att andra har tankar och känslor som skiljer sig från ens egna. Alltså förmågan att förstå att andra är egna personer och att gissa hur de tänker. Intressant nog säger denna definition inte att en måste ha rätt när en gissar vad andra tänker och känner, bara att en ska förstå att andra har egna tankar och känslor och kunna göra NÅGON gissning om vad dessa är (oavsett om de är rätt eller fel).

Theory of Mind betyder alltså att du har en teori om vad som försiggår i någon annans huvud.

De flesta har antagligen ToM i den bemärkelsen, och det finns inga skäl att tro att autister skulle ha mindre av det än andra. De flesta av oss är väl medvetna om att alla andra inte är samma person som en själv.

Nu brukar ToM vanligtvis ses som förmågan att göra korrekta bedömningar av vad andra tänker och känner. Om det bara handlade om att gissa vad som helst utan att det stämmer överens med verkligheten, är det ju svårt att säga att någon är bättre på det än någon annan. Därför utgår jag nu ifrån att ToM inte betyder enbart att förstå att andra har egna tankar och känslor, utan även förmågan att kunna sätta sig in i vad dessa är. Är autister sämre på detta? Jag ser ingen anledning att tro detta, men vad jag vill komma till i detta inlägg är att detta är både omöjligt att veta och faktiskt ganska irrelevant.

En viktig detalj som ofta förbises, är att det är lättare att göra ToM ju mer personen du teoretiserar om liknar dig själv. Därför finner jag i allmänhet att NT är väldigt förvirrande, och även om jag är väl medveten om att de inte tänker som jag, är det svårt att lista ut hur de tänker. Andra autister är, i allmänhet, betydligt lättare att förstå och relatera till. Och för NT-personer är det tvärtom, de har lättare att förstå varandra och svårare att förstå autister (eller neurodivergenta i allmänhet). Men de behöver inte anstränga sig för att förstå, för de kan lämna det arbetet till oss. Endast NT-personer räknas, och om de inte förstår oss ses det inte som en brist.

Autister anklagas för att sakna förmåga att förstå andra, att sakna Theory of Mind, i situationer där det är uppenbart att det är NT inte uppvisar någon sådan förmåga alls. Till exempel när en NT-personer förväntar sig att en ska förstå vad de vill fast de vägrar att säga det rakt ut, och inte kan förstå varför en inte förstår dem. Detta kan tolkas då som att autisten saknar ”Theory of Mind”, eftersom hen annars hade förstått den andres tankar utan att hen behöver uttrycka dem. Men det är ju NT-personen som utgår ifrån att bara för att hen vet vad hen menar, så borde autisten också göra det. Oförmåga att förstå att autisten inte har direkt tillgång till NT-personens tankar. Klassiskt exempel på ”bristande mentalisering”, förutom att det aldrig kommer kallas så, för endast autister kan ha den bristen. ”Theory of Mind”, eller mentalisering, används i praktiken som ”förmågan att läsa tankar”.

När en autistisk och en neurotypisk person interagerar, har den senare alltid ”Theory of Mind”, eftersom neurotypiska tolkningar av autistiska tankar och känslor alltid prioriteras framför våra egna. När en läser professionella texter om autism och ToM, står det väldigt ofta något om hur autister inte ens förstår sina egna tankar och känslor. Att vi har svårt att förstå vad vi själva tänker och känner (och därför måste omgivningen uttolka oss för de vet bättre). Med andra ord: ”det är inte gaslighting om offret är autistiskt”.

Detta betyder att om det finns en diskrepans mellan vad NT-personen tror att vi tänker och känner och våra egna upplever, ses inte detta som ”bristande mentalisering” hos NT-personen. I stället bevisar det att autisten har bristande förmåga att förstå sina egna tankar och känslor. Om vi inte förstår dem är det fel på oss, och om de inte förstår oss är det också fel på oss. De kräver att vi ska veta vad de tänker, och de utgår alltid från att de själva vet vad vi tänker.

Jag sa tidigare att det inte är särskilt relevant att försöka fastställa om autister generellt sett verkligen har svårigheter med Theory of Mind. Kan har vi det. Kanske inte. Kanske är det NT som har svårigheter. Men det spelar ingen roll. Det viktiga är att hela diskussionen kring Theory of Mind hos autister används som ett vapen för att förtrycka autister. ToM-diskursen används för att rättfärdiga övergrepp och gaslighting mot autister. Det är inte ett neutralt vetenskapligt begrepp.

Wikipedia-definitionen beskriver ”Theory of Mind” som, mer eller mindre, förmågan att formulera teorier om andras tankar och känslor. Kanske är det mer intressant att i ett samhällsperspektiv tala om rätten att formulera sådana teorier. NT-personer tilldelas rätten att formulera teorier om autister (och övrigt neurodivergenta) tankar och känslor, och dessa teorier tillskrivs högre relevans till och med än våra upplevelser av egna tankar och känslor. Sett ur det perspektivet är det helt riktigt att NT-personer har Theory of Mind, medan autister saknar det.

Annonser

Om Anarkoautism

Jag är autist, transperson, anarkist, funkisfeminist (egentligen transfunkisfeminist men det är så långt att säga) och tycker att alla ska leva i fred och harmoni och vara snälla mot varandra men så länge vi inte lever i den världen måste vi kämpa mot förtryck och orättvisor.
Det här inlägget postades i Autism, NT-professionella, Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Theory of Mind som rätten att definiera andras tankar och känslor

  1. Ping: Autistisk mentalisering som osynligt arbete | anarkoautism

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s