Autismföräldrar som helgonförklarar sig själva

Häromdagen skrev jag om . Föräldrar som insisterar på att betrakta sina barn utifrån en tragedimodell. Inlägget fick en relevant kommentar apropå ett närliggande fenomen med Autismföräldrar som har en mer ”positiv” syn på Autismföräldraskapet. Så jag tänkte att jag skulle skriva något om detta.

Det finns Autismföräldrar som ser sina barns existens som en tragedi. Och så finns det Autismföräldrar som ser sina barn som en gåva, som gör dem till bättre människor. Och de har samma syn på autism.

”Vi lär oss så mycket varje dag som vi Lever Med Autism”.

De är tacksamma för att ha sina autistiska barn, eftersom det gör dem till bättre människor. Det hela bygger på en syn på autism, som är mer eller mindre identisk med det synsätt, som föräldrarna som gråter tragedi bär på.

För vad betyder det att de ”lär sig så mycket” från sitt autistiska barn? Det betyder inte att barnet håller gratis föreläsningar om biolingvistik för sina föräldrar. Det är lärorikt eftersom det är svårt. Att Leva Med Autism i Familjen, som det heter, är en prövning. De lär sig så mycket eftersom de utsätts för prövningar varje dag.

”Vi har lärt oss att vara tacksamma för de Små Ljusglimtarna”.

Att leva med ett autistiskt barn i familjen är ett ständigt mörker, och därför r de tacksamma över ”ljusglimtarna”. Det kallas även att de glädjer sig åt de ”små framstegen”:

”Det är viktigt att inte jämföra X med sina jämnåriga, utan att vara glad och tacksam över varje framsteg oavsett hur litet”.

Ett ”framsteg” betyder att barnet lär sig något som förväntas av ett icke-autistiskt barn i samma ålder. Till skillnad från vad de själva påstår så jämför de sina autistiska barn med icke-autistiska jämnåriga, för det är den jämförelsen som utgör måttstocken för vad som är ett ”framsteg”. Och föräldrar till icke-autistiska barn har mer att glädjas över men vi ska inte vara avundsjuka på dem utan vara tacksamma över det lilla som vi, Autismföräldrar, trots allt har.

”Tack vare mitt Barn Med Autism är jag nu en bättre människa”.

De Positiva Autismföräldrarna anser att deras band till ett autistiskt barn för dem själva till bättre människor. Den som lever med ett autistiskt barn blir en superhjälte, ett helgon, och en allmänt enastående människa. Se följande Autismförälder-meme som exempel:

autismforaldrameme

”It isn’t always easy being one of the world’s greatest detectives… But I’m a parent of a child with autism. It’s what we do.

Autismföräldrar är mästerdetektiver, eftersom autister är så extremt gåtfulla och obegripliga. Att det är så de ser autister talar förvisso emot att de skulle vara några höjdardetektiver, men det är typiskt för hur de ser sig själva. Andra varianter jag sett innefattar ”jag är autismförälder – vad är din superkraft” (citerar från minnet ett annat äckligt autismförälder-meme) och otaliga varianter på ”det är så jobbigt att vara Autismförälder och vi är fantastiska som klarar det”.

”Vårt barn är inte som alla andra men vi älskar det lika mycket ändå”.

För att älska ett autistiskt barn är anmärkningsvärt, och föräldrar som påstår sig ”älska” ett autistiskt barn som vilket barn som helst förtjänar medalj. Och jag sätter ”älska” i citattecken för de flesta föräldrar säger samma sak, oavsett hur illa de behandlar sina barn.

Att dessa föräldrar ser sina autistiska barn som positiva tillskott i sina egna liv betyder inte att deras perspektiv på autism alls är bättre, än de som ser autistiska barn som tragedier som drabbat familjen. Det är samma syn på autism, och skillnaden är bara att vissa föräldrar har en mer positiv inställning till det tragiska. De delar identiteten av att vara en ”Autismförälder” vars liv präglas av de ständiga prövningarna som det innebär att ha ett autistiskt barn. Att behöva ta hand om ett autistiskt barn är antingen en tragedi eller ett personligt självförbättringsprojekt för föräldern. Det finns Autismföräldrar som förtvivlar eftersom de har ett autistiskt barn, och så finns det Autismföräldrar som inte förtvivlar trots att de har ett autistiskt barn, utan till och med kan se det Positiva i Situationen och det är ju väldigt imponerande för bara en väldigt fantastisk människa kan se något positivt i att drabbas av ett autistiskt barn.

Och oavsett vilket är det samma vedervärdiga syn på autism och autister. Vi är inte vandrande tragedier och vi är inte till för att ni ska inspireras och bli Bättre Människor.

Det här inlägget postades i Autism, Föräldrar och anhöriga och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Autismföräldrar som helgonförklarar sig själva

 1. Valtrois skriver:

  Åhå, du skrev om det här med! Jag vägrar respektera någon som inte respekterar sina egna barn. Att gå omkring och ömka sig, eller motsatsen att tycka att man är en hjälte för att man älskar och inte överger sina egna barn är verkligen inte respekt. Sen blir det än värre om man dessutom tror att barnet inte märker hur man ser på det eftersom det är autistiskt….

  Jag vet inte om det stämmer, men för mig känns det som att dessa ”positiva” föräldrar är väldigt aktiva och drivande i anhörigföreningar, vilket kanske förklarar synen dessa brukar ha på autism. Det är nästan omöjligt att få dem att ta till sig kritik och eftersom de är så etablerade har de oftast tolkningsföreträde :/

  Nu fick jag dessutom veta att autismföräldrar har egna memes. Dåliga är de med…..

  Gillad av 2 personer

 2. Ann-Charlotte skriver:

  Det svåra med att vara autismförälder är inte mitt barn. Det är omgivningen som till varje pris vill göra om mitt barn till något annat (läs: neurotypiskt).

  Gilla

 3. Ping: anarkoautism

 4. Ping: Föräldrar till autistiska barn och föräldrar till barn med autism | anarkoautism

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s