Autismföräldrar som vägrar acceptera sina barns mänsklighet

owarimonogatari-6_zpswnpijdij

Det läskiga med många ableistiska Autismföräldrar, är att samtidigt som de säger sig förtvivla över att deras barn i deras ögon är odugliga och osjälvständiga, så är de också måna om att det ska vara så. De vill att deras autistiska barn inte ska klara av något, att de ska vara osjälvständiga och att deras liv ska sakna mening.

Dessa föräldrar kan säga de mest nedvärderande och avhumaniserande saker om sina egna barn.

”Mitt barn kan inte tänka eller känna som andra människor, kan aldrig kommunicera, kan inte göra någonting, det är synd om mig”.

De fortsätter:

”Mitt barn har autism och kommer därför aldrig kunna leva ett bra liv, hens tillvaro är meningslös, hens hela existens är en tragedi.”

Hela deras förståelse av autism bygger på en tragedimodell. De tror att deras barn alltid måste leva ett bedrövligt liv, och verkar vara mycket bestörta över detta.

En skulle kunna tro då att de blir överlyckliga när de får höra från vuxna autister att inget av detta stämmer. Vi tänker och känner lika mycket som andra människor, och det är en återhållsam uppskattning. Det finns andra sätt att kommunicera än att göra ljud med munnen. Vi har intressen och saker som vi tycker om att göra. Våra liv är givande och värdefulla. Vi behöver inte ha samma förmågor eller kapaciteter som andra för att ha bra liv. Vår existens är värdefull. Vi är inga vandrande tragedier. Vi fullvärdiga människor och vi är bra som vi är.

Så mycket hopp och goda nyheter ger vi dem. Inget av det som de förtvivlade så över var sant. Deras oro var obefogad. Men de är inte alls glada att höra detta. De blir arga och defensiva. De vill inte att det ska vara sant.

”Du är inte autistisk på riktigt, du vet inte hur det är! Jag vet bäst och jag vet att mitt barns existens är en tragedi! Jag vägrar gå med på att deras liv skulle kunna innehålla någonting värdefullt! Jag kommer aldrig att se mitt barn som en fullvärdig människa med tankar och känslor, och jag tar illa vid mig av att du påstår att mitt barn skulle vara det.”

Det finns självklart också föräldrar som har missförstånd om vad autism är och som faktiskt blir väldigt glada över att höra från autister det det inte är som de trodde.

”Jag trodde att autism var en tragedi men efter att ha lyssnat på vuxna autister inser jag att jag hade fel och det är en väldig lättnad”.

Det är en rimlig reaktion. De har först kommit i kontakt med tragedimodellen av autism och tar den till sig, men de föredrar ett synsätt som inte nedvärderar deras barns liv på det sättet. Men alltför ofta är det tvärtom. Så många Autismföräldrar blir inte alls glada av att få veta att det inte är fel att vara Autistisk.

De vill se sina barn som tragedier och inte fullvärdiga människor. De bygger identiteter omkring det. Identiteten Autismförälder, som går ut på att autism är en tragedi och att den som drabbas av ett autistiskt barn är en tragisk hjälte som övervinner sin fruktansvärda situationen de påtvingats. Och med den ”fruktansvärda situationen” menas alltså deras egna barn. Det är skrämmande att se hur Autismföräldrar bygger en identitet kring att hata sina egna barn.

Det är förståeligt att föräldrar är okunniga om autism, och att deras enda bild av autism är avhumaniserande och patologiserande. Det är det som är den vedertagna uppfattningen i vårt av ableism präglade samhälle. Att föräldrar tror att deras barn måste leva ett sorgligt liv för att det är autistiskt, det är inte så konstigt i sig även om det är sorgligt. Men det är en sak att tro detta för att en aldrig hört talas om att det finns något annat synsätt. Det är något helt annat att hålla fast vid det avhumaniserande ableistiska synsättet när en görs medveten om att alternativ existerar.

Autism är inte en tragedi. Tragedin är att alla dessa föräldrar hatar sina autistiska barn som om det vore deras syfte och mening med livet. De säger att deras barns liv för alltid kommer att vara en tragedi, och gör allt i sin makt för att se till att det blir så. De behandlar sina barn som icke-människor, och de förväntar sig sympati för det. Sympati för att de har dragit den värsta nitlotten i livet: Att ha ett autistiskt barn.

Och de agerar inte enskilt. De har sina egna nätverk där de stöttar varandra. Grupper av hatiska föräldrar, där de får stöd i uppfattningen om att de är hjältar, helgon, och martyrer, eftersom de har drabbats av Autism i Familjen. De bygger samhörighet genom att dela sina erfarenheter om hur mycket de hatar sina autistiska barn och vilken tragedi det är att dessa existerar. Det är som någon sorts destruktiv sekt, som utför ritualer med sina autistiska barns metaforiska blod.

Det är fruktansvärt skrämmande och rent genomvidrigt. Och de anklagar gärna andra för att vara oförstående och empatilösa, som inte känner med dem i deras ”tragiska” livssituation. Men alla mina känslor finns med deras barn, som får utstå den värsta misshandel av föräldrar som ser deras blotta existens som en förbannelse. Det finns inga ursäkter för att insistera på att se sina barn så. Det är föräldrar som aktivt motarbetar att deras barn ska kunna leva värdefulla liv och förnekar deras mänsklighet, endast i syfte att hålla sin destruktiva dödskult vid liv. Det finns inga ursäkter och inga förmildrande omständigheter. Det är oförsvarligt och fruktansvärt.

Annonser

Om Anarkoautism

Jag är autist, transperson, anarkist, funkisfeminist (egentligen transfunkisfeminist men det är så långt att säga) och tycker att alla ska leva i fred och harmoni och vara snälla mot varandra men så länge vi inte lever i den världen måste vi kämpa mot förtryck och orättvisor.
Det här inlägget postades i Autism, Föräldrar och anhöriga och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Autismföräldrar som vägrar acceptera sina barns mänsklighet

 1. Jessica skriver:

  Bara en liten fundering, Jag har nog tänkt de där trageditankarna ibland, speciellt när allt var nytt och okänt och riktigt jobbigt. Men rollen som förälder till ett autistiskt barn måste en också ha rätt att få växa in i. Det blir bra, bara på ett annat sätt.

  Gilla

  • Anarkoautism skriver:

   Jag vet inget om den rättigheten, jag skriver mest ur perspektivet att barn har rättigheter, eftersom det mest är detta som glömts. Förhoppningsvis blir det bra, ofta blir det inte det och många barn far illa.

   Liked by 1 person

 2. Valtrois skriver:

  Det finns ju också autismföräldrar och liknande som ser sina barn som något väldigt positivt. Sedan säger de alltid nåt i den här stilen:
  _____ föddes för att jag skulle lära mig _____, och tack vare _____ är jag nu en mycket bättre människa ™, personer med _____ kan lära oss så mycket, och därför viktigt att de finns kvar och kan berika våra liv.

  Tänk om man fick existera för sin egen skull och inte för att lära någon annan tålamod. Det gör mig så illa till mods att folk tänker så här, och jag tycker även det är svårare att argumentera emot när de är positiva.

  Liked by 5 people

  • Anarkoautism skriver:

   Usch ja, den här ”positiva” är också mycket skadlig. Och det bygger också på att autism är något som drabbar familjen. En prövning och utmaning för de modiga och uthålliga föräldrarna. Den som kan ”älska” ett autistiskt barn är ett helgon per definition. Skillnaden mellan den ”positiva” och ”den negativa” synen är inte så stor. Man ser autism och det autistiska barnet på ungefär samma sätt, och skillnaden är mest om de har en positiv eller negativ attityd till det

   Liked by 3 people

 3. Ping: Autismföräldrar som helgonförklarar sig själva | anarkoautism

 4. Ping: Anarkoautism Besvarar Frågor och Kommentarer från Sökmotorer | anarkoautism

 5. Ping: Ingen mår bättre av att hata sina autistiska sidor | anarkoautism

 6. Ping: anarkoautism

 7. Ping: Föräldrar till autistiska barn och föräldrar till barn med autism | anarkoautism

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s