Biologiskt kön är en lögn

ha1lnsm

Det är dags för allmänbildning. Dagens ämne är begreppet ”biologiskt kön”. Detta är kanske en chockerande nyhet vissa men ”biologiskt kön” är en lögn. Det betyder inte att det vi ofta talar om som ”biologiskt kön” inte finns, men begreppet biologiskt kön är en lögn.

När folk pratar om ”biologiskt kön” menar de nästan alltid tilldelat kön. När någon talar om att vara ”biologisk” det ena eller andra könet, menar de att de har tilldelats/påtvingats det könet vid födseln. Tilldelat kön betyder att någon läkare mäter bebisars genitalier och bestämmer att ett kön baserat på det. Och om de inte lätt kan placera in de kroppsdelarna i någon binär kategori utför de brutala och helt onödiga kirurgiska ingrepp så att det ska stämma med deras godtyckliga uppdelningen. Intersexpersoner utsätts för brutala övergrepp i detta syfte. Och det är helt och hållet detta som ens tilldelade kön bestäms utifrån. Det är inte det minsta vetenskapligt. Och tilldelning är inte biologi.

Här är det många som invänder att det finns en rad olika biologiska faktorer som skiljer mellan de som har det ena eller andra ”biologiska könet”. Kromosomer, organ, kroppsliga processer, reproduktiv kapacitet, fysik. Men inget av detta är universellt.

Många vet att kön bestäms av kromosomer. XX = flicka, XY = pojke. De flesta som vet detta vet visserligen inte vad kromosomer är eller vad de gör, och många vet nog inte heller att vi har över 20 par kromosomer. Och sambandet mellan kromosomer och tilldelat kön är endast statistiskt. Det finns de som bestämts som pojkar men som har XX-kromosomerna och inte någon Y, och det finns en mängd andra varianter som jag inte kan redogöra för pga jag vet absolut ingenting om biologi och kromosomer och sånt. Hade en bra länk men tappade bort den så det blir ingen mer lektion om detta nu. Jag vet ingenting men uppenbarligen vet jag ändå mer än de som säger åt transpersoner att läsa på om biologi och är övertygade om att de vet vilka kromosomer en har. Om du inte faktiskt har undersökt saken så kan du inte veta säkert. Tilldelat kön säger bara att det är sannolikt att du har en viss uppsättning könskromosomer, men det finns också många fall där kromosomer och tilldelat kön inte stämmer överens. Det är lite komiskt när somliga feminister av den terfiga övertygelsen kallar sig själva för XX som en symbol för att de är ”riktiga” kvinnor (dvs att de är cis fast de säger inte cis för de anser att cis är ett skällsord även om de är väldigt stolta över att vara cis). Antagligen har de inte kollat upp saken och kromosomerna egentligen inte viktiga annat än en symbol för deras ”biologisk” (tilldelade) kön.

”Könshormoner” är biologi som har betydande effekter på hur omgivningen könar en. Beroende på vilken hormonbalans en har under puberteten kommer kroppen att utvecklas på ett sätt som uppfattas vara i linje med det ena eller andra tilldelade könet. Och effekterna av könshormoner sägs ofta vara en del av ens ”biologiska kön”. Fast detta stämmer inte med uppfattningen om att ”biologiskt kön” är något oföränderligt som bestäms vid födseln. För skillnader i hormonbalans och fysiska effekter av detta börjar ju först i puberteten. Så om biologiskt kön = hormoner betyder det att vi inte har något biologiskt kön före puberteten? Hormonnivåer är dessutom väldigt lätt att påverka med medicin. Många transpersoner gör ju detta (och byter då ”biologiskt kön”?) men även många som är cis tar mediciner för att påverka hormonerna. Den medicin jag nu tar för min hormonbehandling är något som vanligen används av cispersoner som av någon anledning behöver påverka sin hormonbalans (jag får bara högre dos än vanligt). Det händer även att cispersoner får hormoner under puberteten, i syfte att se till att puberteten påverkas i ”rätt” riktning. Eller om puberteten börjar ”för tidigt” får de blockerare för att skjuta upp det. Det är inte bara transpersoner som använder mediciner för att påverka de här sakerna.

Samma transmisogyna cisfeminister som bär hemmagjorda medaljer betecknade ”XX” är ofta även de som påstår att kvinnlighet definieras utifrån om en har mens (minsta antydan om att kön inte bestäms utifrån detta gör många människor mycket arga). Om du inte har mens kan du inte vara kvinna, säger de. Men kom igen, alla vet ju att detta inte stämmer. Även om du på riktigt tror att ”biologiskt kön” är en grej är det ju långt ifrån alla ciskvinnor som har mens. Fast det är aldrig icke-menstruerande ciskvinnor som får sin könstillhörighet ogiltigförklarad med denna förevändning.

Saken är den att ”biologiskt kön” betyder i praktiken ”vilka biologiska faktorer som råkar stämma med våra föreställningar om binära kön i ett visst sammanhang.” Den som utgår ifrån att kön = kromosomer kommer att säga att transkvinnor inte är kvinnor eftersom de inte har två X-kromosomer. Men om de får veta att en transkvinna faktiskt har två X-kromosomer kommer detta fortfarande inte bevisa deras kvinnlighet (och inte heller kommer de insistera på att en cisman med två av samma kromosomer egentligen är en kvinna). Menstruation eller kapacitet att bli gravid definierar vem som är ”biologisk kvinna” när syftet är att ”bevisa” att transkvinnor inte räknas, men ciskvinnor är ”biologiskt kvinnliga” oavsett om de har något av detta.

Effekter av hormoner under puberteten är bevis för ”biologiskt kön” när de anses stämma överens med tilldelat kön, men aldrig när de talar emot det. Och om du är trans och helt ändrar din hormonbalans och genomgår en andra pubertet, är effekterna av detta inte alls relevanta. Din biologi har ändrats, biologi som kopplas till kön har ändrats, men ditt ”biologiska kön” har inte ändrats för ditt tilldelade kön har inte ändrats. Och biologiskt kön är egentligen tilldelat kön. Och den där kroppsdelen som de från början mäter för att bestämma din könstillhörighet: Många transpersoner genomgår kirurgiska ingrepp som helt ändrar på det men detta tycks inte ändra ”biologiskt kön”. För ”biologiskt kön” är en omskrivning för tilldelat kön, och tilldelat kön bestäms när du tilldelas det vid födseln.

”Biologiskt kön” är en lögn. Sanningen bakom lögnen är att vår biologi könas. ”Biologiskt kön” anses innefatta alla de biologiska skillnader som på gruppnivå går att observera mellan de som tilldelats det ena eller andra könet. Sedan säger man att någon är sitt ”biologiska kön” och som bevis för detta pekar man på sådana biologiska/kroppsliga egenskaper som är vanliga hos personer med samma tilldelade kön. Biologiska/kroppsliga faktorer som är i linje med vad som är typiskt för det ”motsatta” tilldelade könet är däremot irrelevanta, och talar inte för att den biologiska könstillhörighet skulle vara oklar. Det är vanligt när folk får veta att någon är trans, att de börjar noggrant granska personen för att leta efter alla möjliga tecken som kan tas som en ”bekräftelse” på personens ”biologiska kön”. För en måste ju hitta något som kan ”bevisa” att det tilldelade könet har någon grund i VETENSKAP!!! och biologi.

Vår biologi könas, men biologiskt kön är en lögn. Det är den enkla men viktiga lärdomen att ta hem idag.

Annonser

Om Anarkoautism

Jag är autist, transperson, anarkist, funkisfeminist (egentligen transfunkisfeminist men det är så långt att säga) och tycker att alla ska leva i fred och harmoni och vara snälla mot varandra men så länge vi inte lever i den världen måste vi kämpa mot förtryck och orättvisor.
Det här inlägget postades i Feminism, Teorier om kön och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Biologiskt kön är en lögn

  1. Ping: Att förneka biologi | anarkoautism

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s