Avskaffa kön?

senjou

När jag först kom i kontakt med feminism och feministiska grupper på sociala medier och bloggar osv, och naiv som jag var om hur väldigt cissexistiska dessa kretsar kunde vara, utsatte jag mig för onödigt mycket cissexistiska ”feministiska” ”teorier” och debatter. Även om jag numera inte stöter på de där sakerna lika ofta, så dyker det fortfarande upp med jämna mellanrum. En av dessa är en idé, eller kanske ett uttryck, som handlar om att ”avskaffa kön”.

Att ”avskaffa kön” låter inte som en dålig grej, även om den exakta innebörden är oklar, men det är ett uttryck som blivit väldigt förknippat med transfientlighet och cissexism. På något sätt verkar det betyda att man inte tycker att transpersoner borde existera. Om inte annat så brukar det ses som att ambitionen om ”avskaffandet av kön” på något sätt står i motsättning till transpersoner som har en positiv syn på att vara trans och är emot cissexistiskt förtryck och så vidare. Och det som används för att på något vagt sätt ta ställning mot de som tycker att det är okej och bra att vara trans, kan inte vara något bra.

Varför Avskaffande Av Kön har blivit en transfientlig klyscha är inte helt uppenbart. Om orden betyder något så borde de betyda något vettigt. Varje begriplig tolkning av vad det skulle kunna innebära att ”avskaffa kön” låter som något som vore väldigt önskvärt. Att avskaffa tilldelat kön? Det vore jättebra. Praktiken att tilldela människor kön vid födseln och tvinga in dem i snäva könsroller är dåligt för alla och i synnerhet skadligt för transpersoner. Och det är institutionaliserat. Att avskaffa det skulle bespara så mycket lidande. Avskaffa juridiskt kön vore också väldigt bra. Eller avskaffa gatekeeping inom vården och ge alla rätt till vård oavsett kön.

De som talar om att ”avskaffa kön” är ofta de som menar att kön är en ”politisk position”, det vill säga olika positioner i de förtryckande system och hierarkier som diskriminerar och förtrycker människor utifrån kön. Men om vi talar om könsbaserade hierarkier och patriarkala strukturer så är ju varje rimlig människa för att avskaffa det. Och transpersoner som grupp har ett särskilt stort intresse av det.

Det är svårt att komma på någon vettig tolkning av att ”avskaffa kön” som inte vore något väldigt önskvärt, men ändå är uttrycket förknippat med cissexism och förakt mot transpersoner.

En förklaring som jag fått höra flera gånger, är att ”avskaffa kön” betyder att i ett samhälle som inte diskriminerar utifrån kön och inte tvingar in människor i könade kategorier, skulle könsidentitet inte finnas och därför vore det att avskaffa könsidentitet. Men oavsett om vi tror att könsidentitet skulle försvinna i ett annat samhälle eller inte, så är det ju inte detsamma som att avskaffa könsidentitet. Det är en hypotes som säger att om vi avskaffade den förtryckande samhällsordning som med våld upprätthåller kön som social kategori (eller vad ni nu vill kalla det), så skulle vi inte längre ha könsidentiteter. Men oavsett om detta stämmer eller inte, är det väldigt märkligt att beskriva en sådan spekulativ hypotes som om det vore ett politiskt mål. Om avskaffandet av cissexistiska och patriarkala samhällsstrukturer leder till att könsidentitet försvinner, är det försvinnandet bara en effect av det som borde vara det politiska målet.

Jag tänker nu inte spekulera i om det stämmer att kön skulle försvinna i det utopiska postpatriarkala samhället. Anledningen är att jag inte tycker att frågan är särskilt intressant, i synnerhet inte i det här sammanhanget. Om vi lyckas avskaffa patriarkalt och cissexistiskt förtryck, och därmed skapa ett samhälle där kön inte regleras och där alla har rätt att definiera sig själva och leva som de vill osv, då vore det fantastiskt bra. Om detta sedan leder till ingen könsidentitet eller tusen könsidentiteter är inte en viktig fråga. Det viktiga är att det bygger på självbestämmande och frihet från förtryck och kontroll.

Ingen kan veta om könsidentitet skulle försvinna om vi inte blev påtvingade kön. Däremot kan vi säga säkert att om vi inte tilldelades kön skulle ingen längre vara cis eller trans. Det säger sig självt, för att vara cis betyder att identifiera sig med sitt tilldelade kön, och att vara trans betyder att tilldelat kön och faktiskt kön inte stämmer överens. Om vi inte tilldelades kön skulle de kategorierna inte vara applicerbara. Det betyder dock inte samma sak som att transpersoner eller cispersoner inte längre skulle finnas. Det skulle fortfarande finnas personer som, i vårt nuvarande samhälle, hade ansetts vara antingen cis eller trans. Om jag levde i den där utopin är det fullt möjligt att jag hade tittat på det där barbariska patriarkala samhället och konstaterat, att hade jag levt där hade jag varit trans och det hade nog varit rätt jobbigt.

Jag gissar att anledningen till att ”avskaffa kön” blivit någon sorts transfientlig slogan har att göra med detta, att om vi inte tilldelades och påtvingades kön, skulle cis och trans inte vara relevanta kategorier. Och vad transfientliga cisfeminister hör är ”ingen är trans” och det låter väldigt bra, om en nu hatar att det finns människor som är trans. Och så kommer ”avskaffa kön”, som annars låter som att det borde betyda något väldigt rimligt, att betyda något som att ”sträva efter en värld där transpersoner inte existerar”.

Att avskaffa alla de förtryckande institutioner och praktiker som kretsar kring tilldelning av kön vore hemskt bra. Ner med patriarkatet och ner med cis. Men eftersom de som brukar tala om att ”avskaffa kön” brukar vara tydliga med att deras synsätt är helt olikt mitt och att det är helt oförenliga perspektiv, drar jag slutsatsen att det inte är dessa saker de syftar på när de talar om att ”avskaffa kön”. Så vitt jag kan förstå handlar det främst om någon spekulativ hypotes om det postpatriarkala samhälle och en dröm eller önskan om att transpersoner inte ska existera. Att språkbruket är ganska ologiskt är väl inte heller så konstigt, utan det är ganska typiskt för tankegångar som låter alltför illa om de uttalas klart och tydligt.

Annonser
Det här inlägget postades i Feminism, Teorier om kön och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Avskaffa kön?

  1. carlgylling skriver:

    Vad de menar är också att om man ”avskaffar kön”, då skulle könsdysfori försvinna och ingen vilja ändra sin kropp. Därför får man inte vilja ändra sin kropp, utan man ska bekämpa könsrollerna istället (som om det inte går att göra både och).

    Gilla

  2. Ping: Ni blir inte könlösa av att erkänna att det existerar mer än två kön | anarkoautism

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s