Kriterier för Autism enligt DSM-5. ”Starkt begränsade, fixerade intressen som är abnorma i intensitet eller fokusering”.

  • Ordval och formuleringar i diagnosmanualen är inte direkt höjden av neutralitet och värdefritt språk. Sådant som kunde ha beskrivits i ej värderande termer, beskrivs i stället med starkt nedvärderande ord. Kriteriet om ”fixerade intressen” är verkligen av det slaget. Det som sägs i detta stycket är inte direkt fel i sak. Anledningen till detta är att det i stort sett helt saknas något sakligt innehåll. Det enda konkreta som sägs här är att autister har starka intressen. Vilket ofta är sant. Resten av meningen är i princip bara olika ord som i sammanhanget är synonymer för ”dåligt”.

Starkt begränsade, fixerade intressen som är abnorma i intensitet eller fokusering (t ex starkt fäst vid eller upptagen av speciella föremål, överdrivet inskränkta eller ensidiga intressen).

Hela citatet betyder säger ju egentligen inget annat än ”autister har så sjukt konstiga och dåliga intressen”. Själva påståendet att autister har starka och viktiga intressen är sant (som generalisering). Det bör visserligen sägas att skillnaden mellan intensiteten hos autistiska och neurotypiska intressen ofta överdrivs, och en del av det handlar om att autistiska specialintressen inte är socialt accepterade. Därför uppfattas Autisters intressen uppfattas som mindre anmärkningsvärda om det är något som NT ofta också är intresserade av, även om det är lika intensivt.

Men även om en del av skillnaden beror på detta, så är det är också sant att autister ofta har väldigt starka intressen. Det är däremot inte rätt att säga att de är”starkt begränsade”. Av det jag hört från andra autister är det väldigt tydligt att autistiska intressen är betydligt mer varierade och mångsidiga, än vad neurotypa intressen är. Det finns praktiskt taget ingenting som inte är ett passionerat specialintresse för en autist någonstans. Autistiska intressen är endast ”starkt begränsade” om vi menar hur i synnerhet autistiska barn ofta begränsas i möjligheten att utöva sina intressen.

Att kalla det för ”fixerade intressen” är också missvisande. ”Fixerad” låter som något ohälsosamt eller tvångsmässigt. Det låter som något som bör korrigeras. Samma sak när man kallar autistiska intressen för ”abnorma”. Det låter ju verkligen inte bra eller hälsosamt, att ha abnorma och fixerade intressen. Fast vad det egentligen handlar om är att autister ofta är djupt fokuserade på sina intressen. Och det är inget fel med det. Hyperfokusering på viktiga intressen är givande och hälsosamt för många autister. Det kan ju finnas enskilda fall där ens intressen faktiskt orsakar problem, men då är det undantag och inte regel, och då måste man förstå det enskilda fallet. Problemet är inte att autister är intresserade av saker. Så kallade ”autistiska specialintressen” skänker mycket glädje åt många, och att se det som en patologi är oförsvarligt.

Vad det än betyder att vara ”starkt fäst vid eller upptagen av speciella föremål” så låter det inte särskilt farligt. Om det betyder att vara väldigt fäst vid ett gosedjur eller att samla på modelltåg eller älskar glittrande saker, låter det ju allt som allt som sympatiska och hälsosamma intressen. Och även om de påstår att vi har ”överdrivet inskränkta eller ensidiga intressen” betyder det inget annat än att de hatar autistiska intressen. Autister har djupa och varierande intressen, men i omgivningens ögon är våra intressen abnorma, sjukliga och inte önskvärda.

Men det är också ett exempel på hur motsägelsefulla diagnoskriterierna är. I det första diagnoskriteriet som beskrivs i detta inläggt kan vi läsa att autister ”endast i begränsad utsträckning delar intressen eller känslor med andra”. Vi får nu veta att autisters intressen betraktas som ”fixerade”, ”abnorma” och ”överdrivet inskränkta”.

JA MEN VAD KONSTIGT ATT AUTISTER INTE VILL DELA SINA INTRESSEN MED DIG NÄR DU SÄGER ATT AUTISTERS INTRESSEN ÄR DÅLIGA OCH SJUKA.

Förlåt men jag måste gå in i versal-läge lite till…

HAR NI TÄNKT PÅ ATT DET FINNAS ETT SAMBAND MELLAN ATT NI HATAR AUTISTISKA INTRESSEN OCH ATT AUTISTER INTE VILL DELA SINA INTRESSEN MED ER? NÄHÄ? VARFÖR INTE DÅ?

Okej, slut på versal-läge.

Det är bara så väldigt talande, att samma personer som säger att det är ett problem att autister inte delar sina intressen, samtidigt säger att våra intressen är så extremt jättedåliga och sjukliga. Och det är klart, om folk ser dina intressen som något skamligt eller rent av som något sjukligt som borde botas, ja då är det ju naturligt att en blir väldigt försiktig med att dela med sig av dem.

Så länge NT-samhället ser autisters intressen som något dåligt och skadligt är det fullt naturligt att autister inte vill dela med sig sina intressen, även om många i grunden känner ett starkt behov av att göra det. Och många tänker nog själva att deras intressen är dåliga. Men autistiska intressen är något väldigt bra. Det är ett väldigt vackert inslag i Autistisk kultur och social gemenskap, hur autister uppmuntrar och stöttar och bekräftar varandra i sina olika intressen. Och det visar att när vi har möjlighet att göra det så delar vi våra intressen med andra, i obegränsad utsträckning. Det är väldigt bra.

Annonser

Om Anarkoautism

Jag är autist, transperson, anarkist, funkisfeminist (egentligen transfunkisfeminist men det är så långt att säga) och tycker att alla ska leva i fred och harmoni och vara snälla mot varandra men så länge vi inte lever i den världen måste vi kämpa mot förtryck och orättvisor.
Det här inlägget postades i Autism, NT-professionella och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Kriterier för Autism enligt DSM-5. ”Starkt begränsade, fixerade intressen som är abnorma i intensitet eller fokusering”.

  1. stellawainwright skriver:

    De kallar det abnorm fixering. Jag kallar det ”att faktiskt kunna något på djupet om ett ämne”. Eller som två NT-personer som fattar vad det handlar om säger om mina kunskaper: ”Encyklopedisk bredd” och ”En veritabel gejser av kunskap”. Men, men, we can’t all like to read, I guess…

    Låt mig bara komma med ett litet exempel på enkeltspårigt och abnormt fixerat intresse jag noterat hos skrämmande många NT: fucking jävla fotbollslag.

    Liked by 1 person

  2. Ping: Om diagnoskriterierna för autism | anarkoautism

  3. Ping: Barn mår inte bra av att slita ut sig genom påtvingade fritidsaktiviteter | anarkoautism

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s