Trans och autism är en bättre jämförelse

autism-and-trans-symbol

Många transpersoner anser att det är hemskt illa att våra identiteter klassas som en psykiatrisk störning i en diagnosmanual. Jag har hemskt svårt att relatera till detta. Visst, det är ju inte en störning, den som säger att det är en störning kan dra åt helvete (ja de som skriver diagnosmanualerna också). Men att vara trans är ju långt ifrån det enda som störningsklassas i ableistiska diagnosmanualer. Som autistisk har jag redan en identitet som betraktas som en sjukdom. Så om de även anser att det är en psykiatrisk störning att jag är trans, ja det är ju sak samma för mig. Hela min existens är störningsförklarad som det är. Att ta bort transdiagnosen skulle inte göra någon skillnad för mig. Bara ännu en bit av mig som samhället inte accepterar, och som inte heller skulle accepteras oavsett om det var en diagnos eller ej.

Autism och trans är jämförbart på många sätt. Kanske inte i detaljerna kring vad det innebär, men om vi talar om deras status som psykiatriska diagnoser är de helt klart jämförbara. Det är en mycket bättre jämförelse än den mellan transsexualism och homosexualitet som tidigare var en psykiatrisk diagnos. För jämförelsen mellan trans nu och homosexualitet då är haltande. Det finns visserligen en viktig likhet i att båda är mänskliga variationer och identiteter som patologiseras av en ableistisk och patriarkal samhällsordning. Men det finns en viktig skillnad. Homosexualitet innebär aldrig något behov av vård, och det som kallats för ”vård” är inget annat än övergrepp. Många transpersoner har däremot behov av medicinsk behandling just för att de är trans. I ett samhälle där människor inte själva tillåts avgöra vilken vård vi behöver, tvingas vi först få diagnoser som bekräftar vårdbehov. Och vi lever i ett ableistiskt samhälle som patologiserar behov av vård och stöd. Men det är inget som är unikt för transpersoner, utan gäller nästan alla behov av vård och stöd som avviker från normen.

Det är intressant att fundera över hur det kommer sig att man väljer att jämföra transsexualism-diagnosen med just homosexualitet, och inte någon diagnos som mer liknar ”transsexualism” i att det innebär faktiska behov av vård eller stöd från samhället. Svaret är väl dessvärre just att behov av vård och stöd ses som fel och sjukligt, och därför vill man inte förknippa trans med det. Så man väljer en före detta diagnos som de flesta nu är överens om inte är ett sjukligt tillstånd, och som aldrig innebar några faktiska behov av vård och stöd. Men eftersom transpersoner ju faktiskt behöver vård (inte alla men generellt) måste man försöka få det till att transpersoners behov av vård är speciella eftersom trans inte är en sjukdom, och att trans inte är en sjukdom visas genom att man kopplar det till något som inte innebär några behov av medicinsk behandling.

Och ja, jag förstår att kopplingen även har att göra med att båda är HBTQ-relaterade. Men det är i alla fall en dålig jämförelse.

En bättre jämförelse, och en som jag kan säga mycket om, vore mellan trans-diagnosen och autism. Visserligen finns det en skillnad i att det inte finns någon faktisk medicinsk behandling att tillgå som är till nytta för autister. I teorin skulle det kunna göra det, men i praktiken är allt vi får olika varianter på ”conversion therapy” (på den punkten ligger autism faktiskt närmare där homosexualitet tidigare var, eftersom all ”behandling” vi erbjuds är övergrepp i normaliserande syfte). Men en autismdiagnos ger rätt till en del stöd och hjälp från samhället som trots alla brister kan betyda skillnaden mellan liv och död. Därför är det rimligt att jämföra autismdiagnosen med transdiagnosen. Båda ger rätt till stöd och hjälp som kan vara livsnödvändig.

Trans och autism är båda avvikelser från normen som varken är sjukliga eller störda, men som betraktas som så i ett förtryckande samhälle. Att vara trans och autistisk är också mycket mer än några diagnoser: Det är kulturella och sociala identiteter. Det är politiska rörelser. Det är sätt att vara som hyllas av de som ingår i gruppen, men som motarbetas och avskys av omvärlden. Både autister och transpersoner klassas som störda av diagnosmanualer. Könsidentitetsstörning och autismspektrumstörning.

En skillnad är att sjukdomsperspektivet är mycket starkare när det kommer till autism. Visserligen finns det många som betraktar transpersoner som sjukliga, men det är ändå inte jämförbart. Det finns en hel industri som forskar på att ”bota autism”, om en stor tidning skriver om autism kan du vara säker på att de talar om det som en störning eller sjukdom, som något en ”drabbas” eller ”lider” av. Och jag vet inte hur många gånger jag råkat ut för att någon okänd människa vill förklara för mig att autism faktiskt är en sjukdom, och att jag ska sluta vara stolt autistisk och obs det är en sjukdom. Eller störning då. Och jag tror aldrig att det hänt mig angående trans, så det är en stor skillnad. Om trans-diagnosen är ett problem så är autismdiagnoser ett många gånger större problem. Och eftersom det är väldigt vanligt att transpersoner är autistiska, borde transrörelsen åtminstone nämna detta om man nu ska protestera mot psykiatriska diagnoser.

Strävan efter att bara klippa bort alla kopplingar mellan trans och psykiatriska diagnoser är endast till för de transpersoner som är tillräckligt NT för att befinna sig i toppen av den ableistiska hierarkien. Det sker på bekostnad av de som ändå betraktas som ”psykiatriskt avvikande”. Vad som däremot stärker oss alla är att utmana den ableistiska uppfattningen som säger att läkare har någon rätt att definiera eller värdera vår existens. Diagnosen är endast relevant i den mån den definierar våra rättigheter i samhället och vår status i vårdbyråkratin. Den definierar inte vem vi är. Vi har rätt att definiera oss själva, våra identiteter och vår kultur kan inte reduceras till någon dåligt formulerad psykiatrisk diagnos. Och om vi vill protestera mot att det finns diagnoser, låt oss då protestera mot att samhället ställer upp barriärer för vem som ska få vård, och inte låter människor definiera sina egna behov. Och diagnoserna borde omformuleras för att inte vara kränkande och missvisande, men det är en annan fråga än huruvida det ska klassas som en psykiatrisk diagnos.

Om inte annat bör den som vill fortsätta att protestera mot att det finns psykiatriska diagnoser, åtminstone sätta sig in i vad diagnoser innebär. I stället för att bara vara emot att just trans är en diagnos.

Detta inlägg publicerades i Feminism, funkisfeminism, Okategoriserade och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s