Du är autistisk

pyotr

Det här inlägget är tillägnat alla som känner att de vill kalla sig autistisk, men är orolig över om de har rätt att göra det. För det finns nog många som känner så, i synnerhet bland personer som inte har en formell diagnos. För enligt dåliga ableistiska idéer som får inpräntas med, måste en ha ett formellt intyg för att vara autist. Men det är lögn. Och sanningen är att du är autistisk.

Någon frågade mig om jag ser någon gråskala mellan att vara autistisk och att inte vara det. Jag svarade så här, att en kan ju ha fler eller färre autistiska drag, och det går inte att identifiera någon objektiv gräns. Det relevanta är när de autistiska dragen börjar få sociala konsekvenser. Att vara autistisk betyder att ens erfarenheter starkt präglas av att en har dessa autistiska drag. Och det är upp till var och en att avgöra. Om du känner igen dig i berättelser om hur det är att vara autistisk, och du vill kalla dig själv för autist, då är du autistisk. Och finns inga andra kriterier, det enda som avgör om du kan kalla dig autistisk är om du upplever att det är relevanta ord för att beskriva dina erfarenheter. Så du är autistisk. Välkommen!

Det spelar ingen roll om du tror att du inte har samma svårigheter som andra autister, eller att du har svårigheter som andra autister inte har. Vi är alla olika, och vad en har svårt för varierar. Men om du önskar att du kunde kalla dig autist så är det tillräckligt. Att vara autistisk är inte coolt eller trendigt. Det finns få identiteter som är mer stigmatiserade än att vara autistisk. Om du inte är autistisk har du inget att vinna, och du har ingen anledning att vilja associera dig med autister. Om du ändå vill tillhöra en autistisk gemenskap, ta del av autistisk kultur, och interagera med andra autister, då är den enda förklaringen att du är autistisk. För endast autister har något att vinna på att anamma den identiteten, men vi har också mycket att vinna på att göra det.

Du kanske är osäker för att du inte har en formell diagnos. Men en formell diagnos betyder inget annat, än att någon läkare tycker att du borde ha en autismdiagnos. Diagnosen kan vara bra att ha av praktiska skäl, men det är inte den som bestämmer om du är autistisk. Läkare har ingen rätt att definiera vem som är autistisk eller inte, lika lite som transvården har någon rätt att definiera vem som är trans eller inte. Det är många som inser att de är autister i samband med att de får en formell autismdiagnos. Men att ha diagnosen och att vara autistisk är egentligen två helt olika saker, och du blir inte mer autist för att du har en formell diagnos.

Och bara så vi på det klara på den punkten: Diagnoskriterierna för autism stämmer inte inte på dig. Anledningen är att de inte stämmer på någon. Det finns antagligen ingen autist som egentligen uppfyller DSM-kriterierna för autism, för dessa kriterier har inget med verkligheten att göra. Det är bara olika stereotypa tolkningar av autistiska beteenden. Eller ja, vissa saker stämmer, som att vi ofta avviker från ”det normalt förväntade” när det gäller det ena och det andra. Men det måste inte göra det. Min poäng är, att diagnoskriterierna inte stämmer på dig betyder ingenting.

Jag antar att eftersom du gärna vill kalla dig autist så vet du redan detta. Diagnosmanualens autism är ingenting en vill identifiera sig med, så jag gissar att din bild av autism kommer från autisters berättelser (du läser ju den här bloggen, trots allt). Men om du ändå känner dig osäker över att du egentligen inte uppfyller de formella medicinska kriterierna så kan det vara bra att veta att det gör ingen annan heller. Och som sagt, inga läkare har någon rätt att definiera vilka vi är, eller vem som är autistisk och inte.

Du är autistisk. Om du har tagit del av autisters berättelser och du känner att ”autistisk” är ett ord som beskriver dig, då är du autistisk. Om du önskar att du kunde kalla dig autistisk så är du autistisk, och du har all rätt att använda ordet ”autist” om dig själv, utan reservationer. Att vara autist är inte en fråga om mer eller mindre. Själva idén om att det finns ”olika nivåer” av autism är extremt skadlig för autister.

För att sammanfatta: Om du känner igen dig i autisters berättelser och själv vill kalla dig autistisk, då är du autistisk. Grattis!

Det här inlägget postades i Autism, Autistisk identitet och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Du är autistisk

  1. alltienpannkaksmet skriver:

    Jag undrar om du har något tips på någon bra lättläst text för en äldre person som behöver veta att hen är autistisk.

    Gilla

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s