Kan ni sluta diskutera hur mycket det kostar er att förstöra livet för autister?

kaiki-wallet

De senaste dagarna har jag sett många dela en artikel på SVT, med rubriken ”Asperger-familjer som inte får rätt stöd kostar miljarder”. Texten handlar om att någon nationalekonom beräknat hur mycket pengar samhället förlorar på att inte he autistiska barn (asperger är samma sak som autism) rätt stöd. Vi kan bland annat läsa att ”kostnaden för bara ett enda barn med de här svårigheterna under en 13-årig skolgång kan vara uppemot 4 miljoner” och att ”totalbeloppet för alla berörda familjer” beräknades hamna på 7-8 miljarder. ”Men hur kan det bli såhär?” frågar reportern och får ett jättedåligt svar, men det är inte det jag vill prata om nu. Det som är så obehagligt med den här artikeln är hela vinklingen om ”hur mycket kostar autister”.

Att tala om autister i termer av hur mycket vi kostar samhället, är i linje med de vanliga ableistiska föreställningar utifrån vilka funkisar i första hand ses som bördor och kostnader. Funkisen är en börda för sin familj och omgivning, och även för samhället i stort, säger den dominerande ableistiska ideologin. Och dessa föreställningar har lett till mord, massmord och folkmord på personer med funktionsnedsättningar. Förintelsen inleddes med en utrotningskampanj mot funkisar. Massmordet i Sagamihara, där 19 personer dödades, utfördes av en före detta anställd vid boendet som sa att funktionshindrade måste dödas eftersom de innebär en för stor kostnad för samhället. Och många mord på funkisar har rättfärdigats eller ursäktats med, att offret var en börda för sin omgivningen. Mord är fel, säger folk, men samtidigt måste man förstå föräldrar som dödar sina funktionshindrade barn, för de har det ju väldigt tufft. Och sen har kulturella skildringar av funkisar som tar sitt liv, där självmordet glorifieras som en ädel handling där den funktionsnedsatta offrar sig själv för att inte vara en börda för omgivningen. Kort sagt, ”funkisar är en börda för samhället och borde dö” är en spridd uppfattning, och funkisar mördas på grund av det.

Med den kontexten kanske ni förstår varför det inte är helt lämpligt att diskutera hur mycket funkisar kostar samhället. Att göra det är inget annat än hattretorik. Om ni har minsta känsla för vad som är rätt och anständigt, låter ni inte diskussionen handla om hur mycket autistiska barn kostar.

Det spelar ingen roll om din poäng är att autister borde få hjälp eftersom vi kostar pengar annars. Så länge det viktiga är hur mycket vi kostar, och autisters lidande endast betyder något om det kostar samhället pengar, då skadar ni autister.

Autistiska barn blir utbrända innan de gått ut grundskolan. De utsätts för mobbing, misshandel och övergrepp. De får sin psykiska och fysiska hälsa förstörd för livet, drabbas av ångest, depressioner, PTSD etc. Kraftigt förhöjd risk för självmord. Det är det som är resultatet av det systematiska förtryck som drabbar autister, och även om ni bara talar om autistiska barn så fortsätter det hela livet. Det är människors liv som förstörs, grundläggande mänskliga rättigheter som kränks.

Och er fråga är: ”men vad blir kostnaden för oss andra, normala människor?”

Som att autisters lidande inte spelar någon roll, så länge det inte påverkar statsbudgeten eller BNP.

Ni har inget emot att förstöra autisters liv så länge det är gratis. Men när det visar sig att den systematiska tortyr ni utsätter autister för eventuellt har negativa ekonomiska konsekvenser för resten av samhället, då blir ni bekymrade.

”Men hur kan det bli så här?” frågar ni då. Inte, ”hur kunde det bli så att autister får sina liv förstörda” men ”hur kunde det bli så ekonomiskt kostsamt för oss”.

Det finns inga legitima skäl att diskutera de ekonomiska kostnaderna för att förstöra autistiska liv. Kostnader för något är endast relevant att diskutera när det är något som har fördelar. Att diskutera kostnader för att hjälpa autister vore visserligen fel och skadligt i många sammanhang, men det är inte en irrelevant fråga. För de som är involverade i att genomföra åtgärder som kan förbättra livet för autister, måste såklart ha koll på vilka resurser som krävs för att genomföra dessa. Så det finns skäl att diskutera det, i rätt sammanhang och med rätt utgångspunkt.

Att diskutera de ekonomiska kostnaderna för samhället av att förstöra livet för autister är aldrig relevant. För att förstöra människors liv är fel, oavsett om det kostar pengar eller inte. Att ta upp de samhällsekonomiska kostnaderna för att göra något, antyder att om det inte vore för de kostnaderna skulle det vara acceptabelt att göra det.

Att systematiskt kränka autistiska barns mänskliga rättigheter och förstöra autistiska liv är fel. Om våra grundläggande mänskliga rättigheter respekterades skulle ni förstå detta, alldeles oavsett om autisters lidande gör avtryck i BNP-statistiken eller inte.  Om ni endast bryr er om att förbättra villkoren för autister om det visar sig vara billigare än att inte göra det, då respekterar ni inte autisters grundläggande mänskliga rättigheter.

Det säger ju någonting om synen på autister, att till och med det värsta av förtryck och lidande inte betyder någonting, förrän någon nationalekonom säger att det kostar pengar för er andra.

Så om ni kan sluta tala om hur mycket autistiska barn kostar samhället så vore det jättefint. Försök tänka att det finns ett egenvärde i att inte förstöra livet för autistiska barn. Det är inte så svårt, om du har lite grundläggande mänsklig anständighet.

Annonser

Om Anarkoautism

Jag är autist, transperson, anarkist, funkisfeminist (egentligen transfunkisfeminist men det är så långt att säga) och tycker att alla ska leva i fred och harmoni och vara snälla mot varandra men så länge vi inte lever i den världen måste vi kämpa mot förtryck och orättvisor.
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s