Män som tar sig rätten att trakassera kvinnor med hörlurar, och hur de utgör en särskilt stor fara för autister

jojos-bizarre-adventure-diamond-is-unbreakable-90.jpg

Främmande snubbar som bara vill prata.

”För autisters skulle är det viktigt att skapa situationer där autister är särskilt sårbara.”

Detta skulle kunna sammanfatta mer eller mindre varje aspekt av hur samhället förhåller sig till autister. Men just nu tänker jag på män som värnar om sin ”rätt” att närma sig främmande personer de uppfattar som kvinnor. Ni vet den där debatten som gick för ett tag sedan, om män borde trakassera främmande kvinnor eller inte? Och de har ju massa dåliga ursäkter för varför de borde konversera med främmande kvinnor om de så har tatuerat ”lämna mig ifred” i pannan. Många män såg det som att matriarkatet förbjudit dem från att någonsin interagera med en annan människa igen (jag vill tro att de verkligen menar detta och att de kommer att följa detta förbud). Men en del säger att vi måste acceptera att män gör ovälkomna närmanden mot främmande kvinnor, av hänsyn till autister.

”Vänta nu”, tänker ni kanske, ”hur kan någon få det till att det skulle gynna autister att män känner att de är fria att göra välkomnande närmanden mot vem som helst?”

Jo, de säger att ”ja ni säger att man ska förstå att det inte är lämpligt att närma sig främmande kvinnor hur som helst, och ni säger att hörlurar i synnerhet är en signal om att personen inte vill bli störd, men alla förstår inte sådana sociala regler och signaler och det måste vi ha förståelse för”.

Och med ”personer som inte förstår sociala regler och signaler” menas så klart autister (och det sägs ju ofta rakt ut också).

Så de påstår att autistiska svårigheter innebär att inte kunna respektera andra människors gränser, vilket såklart inte är sant. Men det är värre än så. För medan dessa personer påstår att det är för autisters skull som vi ska acceptera att det uppstår situationer där människors gränser kränks, så är ju sanningen att autister är särskilt utsatta i dessa situationer.

Till exempel, man närmar sig främmande kvinna (han kan inte veta att hon är kvinna men i det här hypotetiska exemplet är hon det). Det känns väldigt konstigt att skriva om ”mannen” och ”kvinnan”, så låt oss följa konventionen att kalla hypotetiska personer för Alice och Bob i stället. Okej, Bob försöker närma sig Alice och prata med henne, utan att låta eventuella hinder såsom hörlurar hindra honom. Bob anser ju att han är en trevlig kille och alla kvinnor är skyldiga honom uppmärksamhet. Ni känner till fenomenet. Det är ingen rolig situation för Alice. Det är både jobbigt och obehagligt. Men om Alice är autistisk blir situationen många gånger värre. Och Alice är autistisk i det här hypotetiska exemplet.

Förresten var de där hörlurarna ett nödvändigt hjälpmedel för Alice att hantera det annars outhärdliga bombardemanget av intryck. Så bara det gör Bobs försök att förmå henne att ta av dem till en allvarlig kränkning.

Alice kan inte utan vidare besvara Man-Bobs oönskade närmanden. Hon har inte heller någon skyldighet att göra det, men hon kan inte veta om Bob kommer acceptera det. Han har ju trots allt redan börjat prata med henne mot hennes vilja, och det är inget gott tecken. Många kvinnor berättar att de känner sig tvungna att vara trevliga mot främmande män, eftersom en del män blir hotfulla och farliga annars. Men Alice kan inte vara trevlig. Hon kan inte svara Bob på ett trevligt och diplomatiskt sätt.

Sannolikheten är stor att Alice inte kan svara alls. Hon är inte verbal i stressiga och påfrestande situationer. Och att i en påfrestande miljö med mycket människor (jag tänker mig en offentlig plats med mycket människor nu) helt oväntat tvingas prata med en främmande människa, det är en extremt stressig situation i en påfrestande miljö. Så det vore inte alls konstigt om Alice förlorade talförmågan helt. Och sannolikheten är stor att hon inte klarar av att processa och förstå Bobs ord heller. Tyvärr är risken stor att Mans-Bob inte respekterar det. Ni kan själva föreställa er hans reaktion men… Det blir obehagligt.

Även om Alice klarar av att både förstå vad Bob säger, och att formulera ett eget svar, klarar hon sannolikt inte av att göra det på ett sätt som kommer uppfattas som trevligt. För att göra det måste hon ju både veta vad som är ett ”trevligt” svar i sammanhanget, och sedan också lyckas uttrycka det på ”rätt” sätt. Rätt ord, rätt tonfall, rätt kroppsspråk osv. Det är svårt nog i sociala situationer där en är förberedd på att en ska tala med andra människor, men i en helt oväntad situation blir det helt omöjligt.

Det är för övrigt detta som är den verkliga innebörden i den autistiska svårigheten att ”inte förstå sociala koder”. Inte att vi trakasserar främmande människor för att vi inte förstår, så mycket som att vi inte vet hur vi ska hantera andra människor som förväntar sig saker av oss.

Det är inte bara det som det betyder, men det är en stor del.

Även om vi bortser från den könade dynamiken, och generaliserar interaktion mellan NT och autister i stället, så kan vi konstatera att autister regelbundet bestraffas för sin oförmåga att anpassa sig till omgivningens krav på social förmåga. Och när det är en autistisk kvinna som utsätts från närmanden från en icke-autistisk man i en typiskt patriarkalt präglad situation, blir hon dubbelt ansatt från alla håll.

Men om Alice ändå lyckas vara tillmötesgående och vänlig och älskvärd, återstår en annan risk, som kanske är värre ändå. För ett problem med att vara autistisk, är att en tränas från tidig ålder till att ha så lite självbevarelsedrift som möjligt. Som autist får en ju lära sig tidigt, att vad en själv tänker och känner är irrelevant. Det enda som betyder något är att göra allt för att vara omgivningen till lags, oavsett hur mycket en själv tar skada av det. Att säga nej, eller sätta några gränser över huvud taget, kallas för ”problembeteenden” och är typ det värsta en kan göra.

Så hon tänker att, ”okej det är extremt obehagligt att behöva prata med den här främmande mannen, men det är ju jag som är problemet. Andra vet ju vad som är rätt och fel, och om han kommer fram till mig och vill prata med mig, då är det rätt att göra så”. Alice får till och med dåligt samvete över att hon tycker att det här är så svårt. Det är ju uppenbart att Mans-Bob anser sig ha rätt till Alices tid och uppmärksamhet, och för Alice är detta i sig bevis för att han har det.

Det är illa nog hur kvinnor får lära sig tidigt, att slå knut på sig själva för att vara män till lags. Men om vi till detta lägger till den ännu mer extrema process där autister får lära sig att ignorera allt smärta och obehag, och aldrig lyssna på sig själva utan alltid anpassa sig efter omgivningen, då förstår vi kanske hur extremt utsatt vår Alice är i den här situationen.

Så förstår ni nu? Autister är särskilt sårbara i de där situationerna. Att säga att vi borde vara mer förstående för män som anser sig ha rätt att prata med främmande kvinnor, och påstå att detta på något sätt är i autisters intresse, är inget annat än ett jävla hån. Och ja, det finns autistiska snubbar som säger så, men de säger det för att de är män. Det har inget med autism att göra.

Detta dyker också upp i andra sammanhang. Män som inte respekterar kvinnor säger att det beror på ”svårigheter med signaler” eller nåt sånt, att de inte klarar av att respektera kvinnors gränser. En del av de som säger så kopplar det till autism, andra säger att det är manliga egenskaper (och många låtsas som att det är samma sak). Detta att män inte respekterar att kvinnor inte vill ha sex med dem till exempel, är det en del som vill framställa som en autistisk svårighet. ”Om en inte kan tolka signaler är det svårt att förstå att ett nej är ett nej”, typ.

Detta är för det första helst absurt och fullständigt ologiskt. Jag menar, detta är ju till och med raka motsatsen till det stereotypt autistiska. Alltså, den stereotypa autisten saknar ju helt förmågan att tolka ett nej som något annat än just ett nej. Ni vet, bokstavstolkning och allt det där. Är det något autister typiskt sett inte har svårt för, är det att förstå att ett ord betyder sin bokstavliga innebörd. Så det visar hur extremt lite dessa påståenden faktiskt har med autism att göra.

Men för det andra är det viktigt att påpeka, att autister löper mycket större risk än icke-autister att utsättas för sexuella övergrepp. Detta gäller oavsett kön, men autistiska kvinnor, och personer som uppfattas som kvinnor, är som en kan vänta sig de som drabbas värst. Att autister är särskilt sårbara har antagligen att göra med detta att en tränas från tidig ålder i att alltid vara omgivningen till lags, även om det innebär extremt obehag för en själv.

Så att påstå att det är av hänsyn för autister som man uppmanar till större förståelse för män som inte respekterar andras gränser är ju bara cyniskt, och ett stort hån.

Annonser

Om Anarkoautism

Jag är autist, transperson, anarkist, funkisfeminist (egentligen transfunkisfeminist men det är så långt att säga) och tycker att alla ska leva i fred och harmoni och vara snälla mot varandra men så länge vi inte lever i den världen måste vi kämpa mot förtryck och orättvisor.
Det här inlägget postades i Autism och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Män som tar sig rätten att trakassera kvinnor med hörlurar, och hur de utgör en särskilt stor fara för autister

  1. Emil W. skriver:

    Som man med autismspektrumstörning känner jag mig obehagligt utnyttjad av tanken att någon vill ha mig som alibi för att få tränga sig på kvinnor. Och jag kan meddela att, som de flesta autister, hade jag inga problem att lära mig respektera andra människors gränser utan det rakt motsatta. Jag känner obehag när främmande människor vill prata med mig, med hörlurar eller utan – att göra det till en rättighet att avkräva samtal är för den delen enbart en skrämmande tanke eftersom jag bara ser hur den kommer att användas mot mig – så varför skulle jag utgå från att andra människor känner annorlunda? En genomskinlig, vedervärdig lögn som tycks mig författad av män utan empati, samvete eller kunskap om Autism.

    Liked by 2 people

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s