Basinkomst

Jag har länge tänkt att jag ska skriva något om på temat basinkomst. Medborgarlön är ett annat ord, men eftersom jag inte är ett stort fan av att knyta sociala rättigheter till nationellt medborgarskap, föredrar jag att tala om basinkomst. Basinkomst innebär att staten ger varje invånare en ovillkorlig inkomst. I stället för att vi som nu har en massa olika socialförsäkringar och liknande, som behövande individer får ta del av endast efter att deras behov godkänts som legitima av staten, så skulle var och en få en grundläggande inkomst utan några som helst motkrav från staten. Frågan om basinkomst har kommit att diskuteras allt mer på senare tid, fast kanske inte så mycket i Sverige. Schweiz hade nyligen en folkomröstning om införandet av basinkomst, som dock slutade med ett nej.

Min egen åsikt i frågan är följande:

19vggy

Basinkomst är en jättebra idé!

De som förespråkar basinkomst gör det av många olika skäl. Det finns många ekonomiska argument och jag kanske skriver mer om dessa någon annan gång (ni kan också se denna video där Yanis Varoufakis går igenom en rad ekonomiska och moraliska argument för basinkomst).Jag lämnar nu den ekonomiska diskussionen åt sidan för den här gången, men den är intressant så jag kommer nog återkomma till det förr eller senare. Men det finns en viktig poäng som för mig räcker för att göra basinkomst till en nödvändighet för ett samhälle som strävar efter att vara det minsta humant. Detta är, att basinkomst verkligen skulle kunna förbättra livet för de som inte kan arbeta.

En orsak är att basinkomst inte alls vore stigmatiserande på det sätt, som behovsprövade välfärdsprogram oundvikligen blir. I ett system där de enda som ska få hjälp är de som ”verkligen behöver” det, blir de som får hjälp alltid misstänkliggjorda och av samhället som frågar sig om de verkligen tillhör de ”verkligt behövande”. Staten har en omfattande kontrollapparat för att avgöra vem som ingår i kategorin Verkligt Behövande. Men hur hårda kontroller staten än gör kommer allmänheten aldrig sluta misstänka att systemet utnyttjas. Tvärtom, ju hårdare kontroller ju mer stigmatiserande blir det (detta är också en del av syftet). Det är en förnedrande process, och det finns alltid en risk att ens behov inte ska godkännas som verkliga.

I ett system med basinkomst för alla skulle det inte finnas någon anledning att kontrollera människor, och ingen skulle behöva oroa sig för att förlora sin inkomst. Och ingen skulle misstänkliggöras som fuskare, för det går inte att fuska sig till något som alla får.

Förespråkare för basinkomst finns inom både högern och vänstern. Och inom både högern och vänsterns är man överens om att basinkomst vore dåligt. Det är inte svårt att förstå varför högern ogillar det. Där är man i allmänhet skeptisk till idéer om att människor har rättigheter. Att människor som inte redan är rika skulle få pengar av staten utan motprestation framstår för dem närmast som ett brott emot naturlagarna. Valfrihet i all ära, men när vanliga människor kan välja att inte arbeta måste väl världen gå under? Eller också måste arbetsköparna erbjuda bättre villkor till arbetarna, vilket ur deras perspektiv vore minst lika illa som en apokalyps.

Att många inom vänstern ställer sig skeptiska till basinkomst kan vara lite svårare att förstå. Att ge pengar till alla låter och på vis hjälpa de svaga och fattiga låter ju som basic vänsteridé (och lite grundläggande mänsklig anständighet). Även om en siktar högre och vill ha full kommunism och så vidare, så vore det väl trevligt med grundläggande ekonomisk trygghet för alla? Ändå tycks vänstern vara allt annat än entusiastisk inför idén. En förklaring till detta kav vara att trots det som nyss sagts, så har många förespråkare för basinkomst faktiskt kommit från den extrema högern (extremhöger i bemärkelsen obscena nyliberaler, inte nazister). Till exempel var Milton Friedman, även känd som världens ondaste nationalekonom någonsin, en anhängare av basinkomst. Högerns motiv var inte att hjälpa människor i nöd, utan att använda basinkomst som ett verktyg för att underminera välfärdsstaten och minska omfattningen av den offentliga sektorn. Basinkomst är också väldigt förenligt med idéer om marknadsekonomi. Det kräver i princip ingen statlig administration över huvud taget. Man kan bara ge människor pengar och låta marknaden sköta resten. Vad jag sett av svenska förespråkare inom högern brukar även de vara måna om att nivån på inkomsten ska vara väldigt låg, så att det precis garanterar människors överlevnad men absolut inte mer än så.

Med tanke på att dessa tankegångar finns så är det kanske inte så konstigt att vänstern ofta är skeptisk. Men det finns absolut inget som säger att basinkomst måste bygga på marknadsliberal ideologi. Om det bygger på principer om mänskliga rättigheter, och om ersättningen sätts åtminstone så högt att alla som är beroende av socialförsäkringar kommer ha det minst lika bra ställt som nu (med tanke på hur mycket nivåerna skiljer sig åt i sjukförsäkringen hade bara detta inneburit en rejäl förbättring för många). Det är helt naturligt att bli misstänksam mot en idé som förespråkas av personer som Milton Friedman. Men det vore ett misstag att förkasta basinkomst bara därför. Även den moderna välfärdsstaten är ursprungligen en högeridé. Vi är alla överens om att välfärdsstaten är bra, åtminstone mycket bättre än att inte ha en välfärdsstat. Men lite historik är på sin plats:ursprunget till den moderna välfärdsstaten är Otto von Bismarcks konservativa socialpolitik i 1870-talets Tyskland.

Att välfärdsstaten var ett konservativt påfund och implementerades av en av historiens större skurkar hindrar oss inte från att tycka att det är jävligt bra att vi har en välfärdsstat. Och basinkomst är en bra idé, trots att det förespråkades av Milton Friedman.

Jag misstänker dock att kopplingarna till modern nyliberalism endast är en del av förklaringen till att frågan om basinkomst inte har mer stöd inom vänstern. Mycket handlar nog tyvärr om gammal vanlig ableism. Basinkomst (och nu talar vi om en bra sådan, inte högerlibertarianers existens-minimum-basinkomst) bygger på att rätten till ett anständigt liv inte ska kopplas till arbetsförmåga. Och även om vänstern vill värna om de sjuka och svaga, så är de inte helt bekväma med att likställa Arbetarens rättigheter med den som inte kan arbeta alls. Det är därför vänsterpartiet ofta varnar för den fattigdom som kommer drabba den vars lön är för låg utan att säga någonting alls om den ännu djupare fattigdom som drabbar den som aldrig haft någon lön.

Basinkomst hade varit bra för alla, men i synnerhet för de som inte kan arbeta. Men vänstern har det gemensamt med högern att man har svårt att helt acceptera att det finns människor som aldrig har kunnat och aldrig kommer att kunna arbeta. Man vet att vi finns, men vi är en fotnot, något man som regel inte tänker på.

Jag menar nu inte att vänstern är emot basinkomst för att det skulle gynna funkisar utan arbetsförmåga. Jag menar däremot att om de var lika måna om icke arbetsföra funkisars rättigheter, och om dessa rättigheter hade samma status i deras ideologi som den arbetande individens, då hade de också tagit frågan om basinkomst på betydligt större allvar.

För att bekämpa fattigdom och motverka stigmatisering av funkisar är väl bra, visst?

Detta inlägg publicerades i Politisk ekonomi och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Basinkomst

  1. Pingback: Ett samhälle där arbete inte är ett tvång | anarkoautism

  2. Pingback: Ett samhälle där arbete inte är ett tvång. | Konst & Politik

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s