Individualiserad funktionshindeteori

Hyouka22

Det individualiserade perspektivet kännetecknar de teorier som fokuserar på individen och individens funktionsnedsättning. Arketypen för detta synsätt är den ”medicinska modellen”. Den medicinska modellen är inte en sammanhängande teoretisk modell på samma sätt som de andra modeller som kommer diskuteras i detta kapitel. Själva termen ”medicinska modellen” myntades av kritiker mot den dominerande medicinska diskursen. De som förespråkar en medicinsk modell brukar inte själva tala om olika teorier eller modeller, då den medicinska modellen snarare tas för givet. Den medicinska modellen beskriver funktionsnedsättning och funktionshinder i strikt medicinska termer. Problemet är att individen avviker från normen, och lösningen är normalisering av individen. Den medicinska modellen gör ingen skillnad på begreppen ”funktionsnedsättning” och ”funktionshinder”. Alla hinder som individen råkar ut för antas vara direkta konsekvenser av funktionsnedsättningen.

Det individualiserade perspektivet återkommer även i det som kallas för det ”miljörelativa” eller ”relationella” synsättet (dessa är olika ord för samma sak). Den miljörelativa modellen utgår ifrån en begreppsmässig skillnad mellan funktions-nedsättning och funktionshinder. Funktionsnedsättningen är en individuell biologisk brist, medan funktionshinder uppstår när individen på grund av sin funktionsnedsättning inte lever upp till omgivningens krav. Den miljörelativa modellen har ett stort inflytande i den svenska och skandinaviska forskningen kring funktionshinder Ur det miljörelativa perspektivet är syftet med handikappforskningen att undersöka vilka miljöfaktorer som gör funktionsnedsättningar till funktionshinder. Funktionsnedsättningen ses som en individuell biologisk brist, medan funktionshinder uppstår när individen på grund av sin funktionsnedsättning inte lever upp till omgivningens krav.

I Sverige förekommer det ofta att den miljörelativa modellen förväxlas med den sociala, trots att dessa teorier är i grunden väldigt olika. Det som förenar de två modellerna är att båda bygger på en teoretisk åtskillnad mellan funktionshinder och funktionsnedsättning som begrepp. Funktionsnedsättning ses som ett medicinskt faktum, men funktionshinder uppstår i den sociala kontexten. Men synen på funktionshinder är väldigt olika. Den sociala modellen ser ”funktionshinder” som ett resultat av strukturellt förtryck mot personer med funktionsnedsättningar. Den miljörelativa modellen ser problemet som att individen inte är kompatibel med sin omgivning. Och även om den erkänner betydelsen av såväl individens funktionsnedsättning som miljön utformning, brukar denna forskning i praktiken fokusera väldigt ensidigt på individens tillkortakommanden. Omgivningens betydelse erkänns ofta endast i teorin, samtidigt som själva forskningen fokuserar helt på individen. Att svenska forskare nu ser detta som en närmast överdrivet samhällskritisk teori (för den miljörelativa modellen kritiseras ofta för att fokusera för mycket på omgivningen och för lite på individens brister), och dessutom inte ser skillnad på detta och den sociala modellen, säger något om hur pinsamt dålig den svenska forskningen är.

Det här inlägget postades i masteruppsatsen och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Individualiserad funktionshindeteori

  1. Ping: Funktionshinderteori och samhällsperspektiv i högskolornas likabehandlingsplaner | anarkoautism

  2. Ping: Analys av ableism i likbehandlingsplaner (sammanfattning) | anarkoautism

  3. Ping: Teoretisk förvirring i Handikappvetenskapen | anarkoautism

  4. Ping: Om Handikappförbundens namnbyte och deras nya begrepp ”funktionsrätt” | anarkoautism

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s