Neurodivergent-Exkluderande Feminism

ooo

Situationen är som jag förstår det följande: Det finns personer som identifierar sig som ickebinära och lesbiska. En del lesbiska kvinnor är väldigt upprörda över detta. De verkar se det som någon form av kulturell appropriering. Detta är fullt förståeligt i en värld där ett ickebinärt transimperium har en historia av att förslava och exploatera kvinnor. I den verkliga världen är det desto svårare att förstå.

Att identitetspolisa är unket i de flesta fall. Låt folk identifera sig som de vill osv. Förutom när det är en dominerande grupp som approprierar en marginaliserad kultur. Vilket inte är fallet här. Allmänt unket alltså. Men det finns en särskild anledning till att jag blir illa berörd av just det här fenomenet. Och jag ska försöka förklara varför

Men först, en grundkurs i innebörden av begreppet ”ickebinär”. Den grundläggande betydelsen är någon som inte identifierar sig som man eller kvinna. Det finns väldigt många olika varianter på detta. En del identifierar sig som ”ungefär men inte riktigt” kvinna/man. En del identifierar sig som något mittemellan, en blandning eller båda delarna. Ytterligare andra ser sig som ingetdera, som ett tredje kön eller inget kön alls. Ickebinär är alltså ett samlingsbegrepp för en mängd olika identiteter.

De ickebinära som kallar sig för lesbiska är dock i första hand de som ser sig som någorlunda nära vad vi kan kalla för ”kvinna”. På något sätt feminin eller ”approximativt kvinnliga” eller vad vi nu vill kallar det. Det är i alla fall så jag uppfattat det, och det känns ju rimligt att det är så. Men rätta mig gärna om jag har fel.

Så tillbaka till detta med ickebinära som identifierar sig som lesbiska eller dylikt. En del feminister blir väldigt arga över detta. Mycket verkar handla om att de helt enkelt inte vill ha med ickebinära att göra. Eller, de säger att de förespråkar kvinnoseparatism för endast binärt identifierade kvinnor. Alltså att de inte vill ha med ickebinära att göra.

Och de säger, ”varför vill ni som är ickebinära ha med oss att göra? Varför beskriver ni er med ord som tillhör oss riktiga kvinnor? Varför är det fel att exkludera ickebinära?”

Den sista frågan kan besvaras på många sätt, eftersom det är fel på många sätt. Men jag tänker tala om ett skäl som är särskilt viktigt för mig.

Att exkludera ickebinära är ett sätt att exkludera autister. Med detta menar jag inte att alla autister är ickebinära, eller att alla ickebinära är autister. Men det är ingen slump att ickebinära könsidentiteter är så vanliga hos autister. Jag har förklarat detta i flera tidigare inlägg. Men för att visa varför det är dåligt att exkludera ickebinära autister ska jag kortfattat lista några anledningar till varför vissa autister inte identifierar sig som kvinnor (gäller egentligen båda binära kön men nu talar vi ju om lesbiskhet osv) :

  1. Upplevelser av att helt enkelt saknar förmågan att förstå eller identifiera sig med konceptet kön.
  2. Upplevelser av att en inte har förmågan att anpassa sig efter krav och förväntningar relaterade till kön.
  3. Upplevelser av att avkönas. Att inte accepteras som ”riktig” flicka/kvinna, och att straffas socialt för detta.

Det är några av alla de skäl till att autister inte identifierar sig som binära kön. När sådana personer utesluts ur ett sammanhang för att de är ickebinära, betyder detta att de utesluts för att de (1) saknar vissa kognitiva förmågor som de flesta NT har, för att de (2) saknar förmågan att anpassa sig efter strikta sociala krav, eller för att de (3) har tidigare negativa erfarenheter av social uteslutning och bestraffning.

Den tredje punkten i synnerhet betyder i princip att vissa exkluderas som bestraffning, för att de tidigare i livet har exkluderats.

Därför, när vissa så kallade feminister säger:

”Ni som är ickebinära har ingen rätt att kalla er lesbiska och ni har ingen plats i vår kvinnoseparatiska feminism.”

Hör jag det som:

”Ni som inte har samma förmåga att identifierar er med binära kön, ni som inte har förmågan att anpassa er efter våra förväntningar och krav, ni som genom livet har bestraffats för detta genom social isolering, ni får inte använda ‘våra’ ord och ni är inte välkomna i vår feminism.”

Negativa attityder mot ickebinära innehåller så mycket ableism. När man kallar det ”kvinnoseparatism” låter det ju radikalt och bra. Men kategorin”ickebinära” innefattar (bland annat) personer som dels utsätts för samma förtryckande strukturer som kvinnor i patriarkatet, men som ovanpå detta utsätts för än mer brutalt förryck på grund av kognitiv funktionsvariation.

Jag kan verkligen inte se något som gör en sådan policy försvarbar.

Ändrade titeln pga syftet med inlägget var ej att diskutera huruvida radikalfeminismen specifikt bör kritiseras, eller om samma problem existerar i samma grad inom feministiska kretsar som ej identifierar sig som ”radikal-”. Jag kan inte med 100 procent säkerhet uttala mig om den saken. Och det är exkluderingen i sig jag vill uppmärksamma. Jag hoppas att denna redigering leder till att alla feminister känner sig träffade i stället.

Annonser

Om Anarkoautism

Jag är autist, transperson, anarkist, funkisfeminist (egentligen transfunkisfeminist men det är så långt att säga) och tycker att alla ska leva i fred och harmoni och vara snälla mot varandra men så länge vi inte lever i den världen måste vi kämpa mot förtryck och orättvisor.
Det här inlägget postades i Feminism och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Neurodivergent-Exkluderande Feminism

  1. Ping: Internaliserad ableism | anarkoautism

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s