”Trotssyndrom” är symptom på ett totalitärt samhälle

Psykiatrin är viktig för många människors välbefinnande, men det är också en maktinstitution, som kontrollerar och underordnar människor. Psykiatrin tjänar således en dubbel funktion, den både hjälper och kontrollerar människor. Och medan de flesta diagnoser som psykiatrin sätter fyller en positiv funktion, trots att de är definierade utifrån ableistiska värderingar, men en del diagnoser sätts enbart i syfte att tvinga människor att underordna sig. Psykiatrin identifierar störande element som inte vill inordna sig i ledet. Det börjar tidigt. Barn som vägrar underordna sig, och som bråkar, protesterar och argumenterar, sägs uppvisa ”problembeteenden”. Om barnet har autism eller ADHD tolkas ”problembeteendet” ofta som ett symptom på den funktionsnedsättning, men det är också vanligt att barn som är besvärliga diagnosticeras med ”uppförandestörningen” trotssyndrom.

Trotssyndrom är en diagnos som säger väldigt lite om individen, men däremot  väldigt mycket om samhället vi lever i. Det är bokstavligen en diagnos som patologiserar självständigt tänkande. Enligt en artikel i Special NT visar sig trotssyndromet bland annat genom att barnet ”protesterar och argumenterar mot vuxnas krav”. När jag sa att det är en diagnos som sätts på barn som vägrar underordna sig så menade jag det bokstavligen:

I diagnosmanualen DSM-5 nämns bland annat kriterier som att barnet ofta tappar besinningen, ofta grälar med vuxna, vägrar underordna sig vuxnas krav och regler, ofta är lättretade och stingsliga, ofta är arga och förbittrade, ofta är hämndlystna eller elaka. Många av dessa kriterier är helt vanliga beteenden hos barn och tonåringar, därför måste minst fyra av dem som nämns i manualen uppfyllas under minst sex månader i sträck för att diagnosen trotssyndrom ska sättas.

Dessa symptom låter väldigt mycket som reaktionerna av någon som utsätts för övergrepp, betraktat ur förövarens perspektiv.

Det bör dock sägas att diagnosen är kontroversiell. Därför får vi i Special Nests artikel möta ”röster från båda sidor”. Det är spännande. Det här är ju inte en tidning som brukar ge utrymme åt ”båda sidor” (när autism kommer på tal är det exempelvis endast NT-sidan som får komma till tals).  Men nu är det alltså två sidors röster vi får höra. Vilka sidor tror ni att det är? Personer som har eller har haft diagnosen, psykologer, anhöriga, funkisaktivister? Visst är det spännande!

Rätt svar är: psykologer. Ja, båda sidorna utgörs alltså av samma sida.

Om Special Nest recenserade ett polisdrama skulle de antagligen beskriva det som en kamp mellan ”good cop” och ”bad coop”.

Ingen av psykologerna hade någon principiell invändning mot att se barns vägran att underordna sig som ett patologiskt beteende.Skillnaden var att good cop, psykologen Bo Hejlskov Elvén, uttryckte mild skepsis mot diagnosen av pragmatiska skäl: den ”tillför inte något på individnivå”. Barn som får diagnosen blir ofta behandlade på ett auktoritärt sätt samtidigt som de inte får hjälp för andra diagnoser som NPF (barn med NPF får ofta diagnosen trotssyndrom).

Bad cop, psykologen Maria Helander, håller inte med om att trotssyndrom skulle vara en problematisk diagnos. Hon förklarar att trotssyndrom till skillnad från diagnoser som autism och ADHD inte är medfött:

– Man utvecklar inte trotssyndrom enbart på grund av ett svårhanterligt temperament, som att man är väldigt impulsiv eller ofta blir arg, utan det handlar om hur vi bemöter de här barnen. Det är lätt att barn och föräldrar hamnar i negativa trotsspiraler. Där kan det komma in hot och tvång från föräldrarnas sida som gör att barnets beteende förvärras. Vi kallar det för tvingande samspel.

Läs citatet noga. Det är väldigt talande.

Negativa trotsspiraler? Föräldrarna utsätter barnet för hot och tvång? ”Tvingande samspel”? Det låter som att föräldrar och barn är lika delaktiga. Som att föräldrar och barn har lika mycket ansvar. Fast självklart är det barnet och inte föräldern som får diagnosen. Jag hoppas att jag inte behöver förklara det absurda i allt detta.

monogatari-4-7-koyomi-mom-head-tilt

Bad cop använder KBT-tekniker för att träna barnen, och lära föräldrarna hur de bättre kan tvinga sina barn till underkastelse. Eller ”bygga upp en god relation mellan föräldrar och barn” och ”hjälpa barnet att hitta smarta strategier för att klara tuffa situationer”. Men vi vet att detta betyder att barnet ska underordna sig. Det säger verkligen något om samhället vi lever i, att det betraktas som ett patologiskt beteende att ”protestera och argumentera”. En sådan diagnos kan inte existera i ett fritt samhälle, utan det skulle tvärtom ses som positiva egenskaper. Men i ett totalitärt samhälle är trots oacceptabelt. Den som vägrar underordna sig auktoriteter är farlig, och sådant beteende måste tränas bort tidigt. Eftersom vi lever i ett samhälle med många totalitära inslag, är det alls inte förvånande att det finns en diagnos som ”trotssyndrom”.

Annonser

Om Anarkoautism

Jag är autist, transperson, anarkist, funkisfeminist (egentligen transfunkisfeminist men det är så långt att säga) och tycker att alla ska leva i fred och harmoni och vara snälla mot varandra men så länge vi inte lever i den världen måste vi kämpa mot förtryck och orättvisor.
Det här inlägget postades i Funkispolitik, Samhälle och politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till ”Trotssyndrom” är symptom på ett totalitärt samhälle

  1. Ping: Blodprov som upptäcker autism eller forskare som respekterar autister: Vilket kommer först? | anarkoautism

  2. Ping: Särbegåvning – som autism fast finare | anarkoautism

  3. Ping: Det är inte begåvningen som bestraffas | anarkoautism

  4. Ping: Konsten att felcitera forskning i syfte att stigmatisera ADHD-medicin | anarkoautism

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s