Veganism, konsumentmakt och ableism

Triggervarning: ätstörning (pratar om mat, veganism)

Miljöaktivism är extremt otillgänglig. Vad värre är, funktionsnedsatta utmålas ofta som samhällets värsta miljöbovar. Har ni hört talas om inplastad-apelsin-gate? Om inte kan ni läsa det här inlägget. Lång historia kort: ett företag sålde inplastade färdigskalade apelsiner. Ramaskri uppstod. Funkisar påpekade att inplastade färdigskalade apelsiner är jättebra för personer som inte kan skala apelsiner själva. Miljöaktivister sa åt funkisarna att dra åt helvete, miljön är faktiskt viktigare än funkisars rätt att äta apelsin (miljöaktivister köper nämligen aldrig saker i plastförpackningar och miljöförstöringen beror nästan uteslutande på överkonsumtion av färdigskalad frukt).

Det är ett generellt problem med miljöaktivism, i synnerhet då den fokuserar på ”konsumentmakt”. Mycket av denna så kallade aktivism tycks gå ut på att skuldbelägga människor som inte kan leva på rätt sätt. En del veganer är väldigt hårda mot personer som av olika skäl konsumerar animaliska produkter, i synnerhet kött. Jag tycker inte nödvändigtvis att detta är fel, om det riktas åt rätt håll. Köttätare som säger stereotypa köttätargrejer och kommer med värdelösa argument, eller när MUF:are delar ut hamburgare utanför skolor i ”valfrihetens” namn, för all del var hänsynslösa mot sådant. Men säg inte att alla som äter kött är dåliga eller lata eller omoraliska. Det är inte okej, av flera skäl.

Det finns flera skäl till varför individer inte har mycket annat val än att äta kött eller andra animaliska produkter. För det första finns det allergier. I en del fall kan det vara omöjligt, eller i alla fall enormt svårt, att överleva utan att äta kött. Tänk dig att du inte kan äta något som innehåller mjölk, ägg, nötter, soja, bönor eller vete, och inte heller äta några frukter eller grönsaker utom typ gurka och banan. Vad skulle du äta då? Det är inget hypotetiskt exempel, det var verkligheten för mig när jag var yngre. Det kanske går att överleva på ris och gurka men du kommer antagligen inte må bra av det.

För det andra, att undvika animaliska produkter kräver kunskap och energi. Matlagning kan vara extremt energikrävande, och sen måste man diska och det kan vara ännu värre. För många funkisar, exempelvis autister, är det för mycket. Jag gillar att laga mat när jag orkar, men ofta klarar jag inte av det. Då är min räddning fryst färdigmat som kan värmas. Men om jag går ner till Coop-närbutiken (inte en chans att jag orkar ta bussen och storhandla) finns det typ två färdigrätter som är vegetariska, och inga som är veganska. Så det är väldigt svårt att försöka vara vegetarian om en inte har den energi som krävs. Jag menar, det här är bara exempel. Finns många anledningar till att det är svårt.

För det tredje: ätstörningar. Allvarligt, genom att skuldbelägga enskilda individer för vad de äter kan ni orsaka STOR JÄVLA SKADA. Och till vilken nytta? Att moralisera över individers matvanor är en återvändsgränd. Det leder inte till förändring. Det leder till att människor mår dåligt, men det leder inte till förändring. Även om ni prioriterar djur framför människor är det en värdelös strategi. Det är klart, den som prioriterar djurens liv förstår att det viktiga inte är hur många som är veganer, men hur mycket animaliska produkter som konsumeras. Nåväl, jag tycker att vi borde sluta äta kött, men alla har inte möjligheten att välja. En del funkisar är mer eller mindre tvungna att äta kött. Det beror inte på några medfödda begränsningar (utom i fallet allergi), men på hur samhället är utformat.

Ni andra äter kött, så vi tvingas också göra det.

Det är inte funkisars fel att det krävs kunskap och energi för att undvika animaliska produkter. Det är inte vårt fel att nästan alla färdigrätter innehåller kött. Det är inte vårt fel att vegansk mat är så fruktansvärt otillgängligt. Samhället är som det är, vi är bara den grupp som begränsas mest av det.

Och om vi ska prata konsumentmakt: funkisar är en väldigt köpsvag grupp.

Men jag tycker att det är tillräckligt pratat om ”konsumentmakt”. Det är inte konsumenterna som har makten. Inte i huvudsak. Till viss del kanske. Men problemet är inte konsumenterna, utan djurindustrin. Industrin exploaterar och dödar djur under de mest vedervärdiga förhållanden. Det är fruktansvärt! Oacceptabelt! Det är produktionen av animaliska produkter som är problemet. Och den agerar med samhällets stöd. Det är inte bara fråga om att vi tillåter dess existens och köper produkterna. Djurhållningsindustrin är kraftigt subventionerad. Samhället betalar bönder för att framställa kött och mejeriprodukter.Det är därför mjölk och kött är så obegripligt billigt. Ur en ekologisk synpunkt är animaliska produkter mycket dyrare att framställa jämfört med vegetariska. Ändå är de vegetariska alternativen till animaliska produkter ofta dubbelt så dyra.

”Men om ingen köpte produkterna…”

Då dumpar vi dem i något utvecklingsland. Slår ut den lokala marknaden i något litet land som inte kan konkurrera med kraftigt subventionerade EU-bönder. Industrin ska inte behöva betala hela priset för minskad efterfrågan på hemmamarknaden. Det är det vi har våra kolonier till.

Jag säger nu inte detta som ett argument för köttätande. Jag tycker att vi bör minska vår köttkonsumtion så mycket som möjligt (utifrån våra individuella förutsättningar). Jag menar bara att konsumentmakt är ett trubbigt verktyg. När staten och kapitalet samarbetar för att skydda en industri, spelar det ingen större roll vad vi gör som konsumenter. Det betyder inte att det är meningslöst att vara vegan eller att kampanja för att få fler att äta vegetariskt. Det bidrar till att skapa medvetenhet och debatt kring de här frågorna, och självklart föredrar industrin att vi entusiastiskt köper deras produkter framför att vi kritiserar dem. Men målet måste alltid vara att förändra systemet, inte att få så många individer som möjligt att välja en viss livsstil.

Och att skambelägga alla som äter kött är inte en strategi för förändring. Ableism är inte en revolutionär strategi.

Annonser

Om Anarkoautism

Jag är autist, transperson, anarkist, funkisfeminist (egentligen transfunkisfeminist men det är så långt att säga) och tycker att alla ska leva i fred och harmoni och vara snälla mot varandra men så länge vi inte lever i den världen måste vi kämpa mot förtryck och orättvisor.
Det här inlägget postades i Funkispolitik, Samhälle och politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Veganism, konsumentmakt och ableism

 1. carlgylling skriver:

  Verkligen jättebra artikel!

  Liked by 1 person

 2. Jag är vegan och håller med. Det måste bli enklare att äta vego för alla, tills dess vilar ansvaret på starkare grupper att ändra normerna. Samhället är uppbyggt på utnyttjande av djur och det suger verkligen. Jag är glad att jag hann bli vegan innan jag brände ut mig, då hade det varit väldigt tungt om inte omöjligt att ändra mina vanor.

  Liked by 2 people

 3. netza skriver:

  För att inte tala om överkänslighet på konsistens på mat…

  Liked by 1 person

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s