Empatistörning

Då var det dags igen. Någon har begått ett hemskt brott, och med en gång är ”experter” som inte vet vad de pratar om framme och förklarar att förövaren antagligen är autistisk eftersom det är typiskt empatistörda autister att utsätta andra för hemska brott. Det händer varje gång ett hemskt brott begås av någon som inte kan utmålas som utrikisk terrorist. Den här gången är det en Sten Levander, professor i psykiatri och helt okunnig om autism, som spekulerar i att en viss grov förbrytare antagligen är autist, utan några andra belägg för den saken än Levanders egna fördomar om autister.

Suck.

Då tar vi det igen då.

Autism innebär inte nedsatt empati. Om något (individuella variationer är stora och så vidare) innebär det motsatsen. Men det är sant att autister har svårt att sätta sig in i hur NT tänker, om än inte lika svårt som NT har att sätta sig in i autisters tankar.

Men vet ni vad som är empatilöst? Att inte kunna förstå hur jävligt det känns att som autist gång på gång få höra att en saknar känslor. Att få höra ett en inte har några känslor eftersom en inte lyckas visa upp ‘rätt’ kroppsspråk, använda ‘rätt’ tonfall och fraser, och svara på rätt sätt, för att förmedla vad en känner. Hur bry sig om andra väldigt mycket, ibland så att det går ut över självbevarelsedriften, men ändå få höra att en är känslokall och saknar medkänsla. Neurotyper är ofta väldigt empatilösa.

Ni som inte fattar hur det känns för autister, när ni förklarar varenda vidrig våldshandling med att ”förövaren måste ha varit autistisk”, har väldigt bristande empati.

Det är empatilöst att kalla det för ”barmhärtighetsmord” när autister och andra funkisar dödas.

Det är empatilöst som bara den att, som Habilteringen, utsätta autistiska barn för människorättsvidrig ”beteendeterapi” i syfte att kontrollera och normalisera dem.

Det är empatilöst att beskriva autisters existens som en tragedi, och känna sorg över att vi finns. Att beskriva oss som onda mutantsniglar är också, hör och häpna, empatilöst?

Att som icke-autist skriva om autism som något som i huvudsak påverkar dig, är empatilöst. Att göra karriär på att skriva om autism samtidigt som ni tystar autister, tyder på att ni saknar empati. Allvarligt, hur kan ni leva med er själva?

Att anordna funkislajv där ni lär barn att autism är som att ha skyddsglasögon insmorda i salva (sic!) är empatilöst. Eller mer generellt, att spela på människors rädslor för att sprida uppfattningen om hur hemskt det är att leva med funktionsnedsättningar.

Att uppmana föräldrar till autistiska barn att ställa högre krav är empatilöst.

Ska jag fortsätta? Jag kan fortsätta hela dagen. Empatilöshet är hur ni behandlar autister, och hur ni talar om oss. Saknar empati gör Sten Levander och andra inom hans yrkeskår som påstår att autism är orsaken till fruktansvärda våldsdåd, även de som autister utsätts för (fast då kallas det inte våldsdåd utan terapi).

Ni bryr er inte om att vi far illa. Om det inte är brist på empati vet jag inte vad som är det.

Och ni kan inte skylla det på autism.

Om ni vill lära er mer om neurotypisk empatilöshet har ni kommet till rätt ställe. Jag har skrivit en hel del om det. Till exempel dessa inlägg:

Jobbar du med autistiska barn? Då hoppas jag att du klarar den lättaste svårighetsgraden!

Hur förhindrar vi Samspelskonflikter hos neurotyper som inte förstår autism?

Autistisk kommunikation och att veta att en inte förstår

Att frihetsberöva barn för brottet att ha autism

Ni låtsas att alla autister är barn för att slippa lyssna på vuxna autister

Att vara autist är en skuldsedel

Att alltid leva i någon annans värld

Det här inlägget postades i Autism och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Empatistörning

 1. Jag blir så fruktansvärt ledsen av att så gott som varje dag läsa om ”experter” som uttalar sig om autisters påstådda empatilöshet utan minsta uppvisning av empati själva. Det gör riktigt mycket skada. Jag är ändå glad för att du orkar skriva om det så att påståendena inte får stå oemotsagda, själv har jag inte riktigt orken att ta de diskussionerna just nu.

  Gillad av 1 person

  • Anarkoautism skriver:

   Det är sorgligt och tär ju verkligen på en att hela tiden höra det här. Men det är ju bra att vi är flera som bryr oss i alla fall, så vi kan dela på arbetsbördan och säga ifrån när andra inte kan eller orkar.

   Gillad av 1 person

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s