106 år senare och dressyr av autister och andra ”sinnesslöa” är lika populärt som alltid

Jag tänkte skriva ett inlägg om varför graderingen av autister efter ”funktionsgrad” är värdelöst, men kom in på ett sidospår då jag läste Nordisk Familjebok från 1910 om ”idiotism”. Idiotism beskrivs ofta som en tidig benämning på utvecklingsstörning, och stämmer väl till viss del men faktum är att ”idiot” tycka ha varit en väldigt bred kategori, som innefattade en rad olika psykiska och kognitiva funktionsnedsättningar. Och många delar av beskrivningen av ”idioter” påminner väldigt mycket om hur man numera talar om autister.

Redan i början av 1900-talet talad man om ”grad av funktion”. Det hette att det fanns olika ”grad av andesvaghet”, där den svåraste graden kallades idiotism medan lättare varianter kallades för imbecillitet, och inom dessa båda grupper ”finnes en oändlig variation av lägre och högre utvecklingsformer”.

”På det lägsta trappsteget står idioten t. o. m. under djuret, i det han saknar även de mest primitiva yttringar av självbevarelsedrift och skulle t. ex. hjälplöst duka under av svält, om icke andra förde maten till hans mun. I de lägsta graderna saknas även känslor, föreställningar, begär, vilja, begrepp och talförmåga. En idiot av denna kategori sitter som en apatisk, slö, viljelös massa och låter sig med fullkomlig passivitet behandla hur som helst.”

De mest ”lågfungerande” idioterna beskrivs som helt utan de mest grundläggande mänskliga drag, till och med lägre än djur, och de kan behandlas hur som helst. Något ”högre stående” idioter visar ”spår till affekter”, men dessa affekter är beroende av ”tillfälliga intryck” och slår ofta över i ”sjukliga utbrott, som icke stå i något förhållande till de framkallande orsakerna”. ”Idiotens” reaktioner avfärdades på samma sätt som autisters, i synnerhet autistiska barns, reaktioner fortfarande avfärdas, som ett irrationellt ”problembeteende” som inte har något som helst att göra med situationen.

Det finns en stereotyp som inte har något med verkligheten att göra, som säger att autister är ointresserade av andra människor. Det sägs att autister saknar mentaliseringsförmåga, eller Theory of Mind, det vill säga förmågan att förstå att andra människor har egna tankar och känslor (till skillnad från neurotyper som med hjälp av sin förträffliga ”mentalisering” kan avgöra att autister inte bryr sig om andra människor). På liknande sätt sades det om ”idioter” att deras ”känslor och föreställningar”, i den mån de alls hade ett inre själsliv, ”röra sig endast kring det egna jaget” och ”moraliska känslor och begrepp saknas vanligen alldeles”.

En del idioter sades ha en nästan ”normalt utvecklad intelligens” men trots detta kunde ”moraliska och etiska känslorna och begreppen förbli outvecklade”, vilket visade sig genom idiotens stora brister i social kompetens,  var detta ett fall av ”moralisk idioti”. För att lära idioten att bete sig anständigt måste dess beteende kontrolleras ”genom en yttre dressyr och genom fruktan för straff.”

Hur ”högt stående” en ”idiot” ansågs vara, hängde ihop med vilken talförmåga hen kunde uppvisa. Ju högre utvecklad talförmåga man uppfattade att personen hade, ju ”högre stående” var den. Detta eftersom talförmågan ”vanligen troget avspeglar det inre själslivet”. Detta synsätt har inte ändrats alltför mycket på över hundra år. Förmåga att uttrycka sig genom talat språk anses fortfarande säga något om individens kognitiva förmågor.

Andra symptom på idioti var avvikande perception (”felande sinnen”), stammande, skelande ögon och andra ”rent kroppsliga lyten och svagheter”. Trots den ”allmänna slöheten hos själsförmågorna” observerade man att många idioter hade ”enstaka anlag och fallenheter” som kunde vara ”särdeles utvecklade” (de exempel som nämns är teckning, musik, räknekonst och mekanik). Detta skull kunna tolkas som en beskrivning av ”savantsyndrom”, men jag tror att det i många fall helt enkelt handlade om att man drog felaktiga slutsatser om personernas allmänna kognitiva förmågor, vilket fick alla talanger att framstå som anomalier.

Idioter beskrivs som ”förekomma i ganska stort antal”Så vad ska man göra med dessa idioter? De sattes på ”idiotanstalter”, däribland ”idiotskolor” och ”arbetshem”, och ”uppfostringsanstalter” för ”sinnes-slöa barn”. Genom ”lämplig vård” på idiotanstalter samt träning med hjälp av”pedagogisk dressyr” skulle idiotens ”själsförmögenheter” i bästa fall ”utvecklas till högsta möjliga grad”. Pedagogisk dressyr… Det moderna begreppet är beteendeträning, men uppfattningen om att dressyr är en lämplig ”behandling” har inte ändrats.

Det här inlägget postades i Autism och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till 106 år senare och dressyr av autister och andra ”sinnesslöa” är lika populärt som alltid

  1. Fia skriver:

    Tack för att du delar med dig av din kunskap och dina tankar! Jag har tidigare jobbat inom habilitering och då bl a med beteendeterapi lite grann. Jag är logoped och har lärt mig om autism så som du beskriver, avsaknad av theory of mind mm. Din blogg har gett mig mycket ny (och betydligt klokare) kunskap! Det här om hur det var förr och dagens dressyr som ökar rekordartat är ju alldeles fruktansvärt!! Men jag har nu ett helt annat synsätt när det gäller autism, vilket jag ska sprida! Som sagt tack för din viktiga och värdefulla blogg!

    Gillad av 2 personer

  2. Ping: Vad är högfungerande och lågfungerande autism? Och för vems skull är det vi graderas? | anarkoautism

  3. Ping: Grundkurs i att undvika ableism i vardagen | anarkoautism

  4. Ping: Blodprov som upptäcker autism eller forskare som respekterar autister: Vilket kommer först? | anarkoautism

  5. Ping: Normalisering på bekostnad av välbefinnande | anarkoautism

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s