Att frihetsberöva barn för brottet att ha autism

11887256_1514644665493651_1225830063_n

Jag läste i dag en debattartikel i Aftonbladet som jag kände att jag måste kommentera. Den handlar om att en statlig utredning som föreslår att ge myndigheter nya befogenheter för att tvångsvårda barn med autism och andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar:

Det ska bli tillåtet att tvångsvårda barn på grund av beteenden som beror på en funktionsnedsättning, föreslår utredningen ”Barns och ungas rätt vid tvångsvård. Förslag till ny LVU”.

Förslaget öppnar dörren för omfattande tvångsvård av barn med någon form av autism, som till exempel Aspergers syndrom, adhd eller Tourettes syndrom. Dessa barn uppvisar ofta sådana beteenden som utredningen avser.

Jag gissar att ”form av autism”betyder ”NPF”. ADHD och Tourettes är inte autismspektrumdiagnoser. Hur som helst, barn med autism (och NPF) ska alltså tvångsvårdas nu? Nej, för barn med autism är frågan hur mycket lättare det kommer bli att tvångsvårda autistiska barn. I ett samhälle där en 15 år gammal autistisk flicka som inte är misstänkt för något kan tvingas av polisen att tillbringa en natt i fängelse är det redan lätt att få intrycket av att autism är ett brott. Att vi inte bara lägger till autism i brottsbalken och få det överstökat kan antagligen förklaras med att det då inte vore tillåtet att frihetsberöva ej straffmyndiga autister.

Det finns verkligen inget som rättfärdigar att frihetsberöva barn med autism (eller andra barn). Det hela för tankarna till den tid då man ”hanterade” autism genom att mer eller mindre låsa in autisterna och slänga bort nyckeln. För hundra år sedan tillbringade autister hela sina liv i anstalter, som självklart inte var något annat än förvaring. Det var i det sammanhanget som autister utvecklade sådana självskadebeteenden som läkare observerade och tolkade som symptom på autism (dunka huvudet i väggen bland annat). Än i dag finns det en uppfattning om att sådana beteenden är ”autistiska symptom” men i själva verket var de produkter av den inhumana och människorättsvidriga praktiken att frihetsberöva och låsa in autister på livstid för brottet att födas som autist. De historiska associationerna är tillräckligt för att det ska vändas i magen på mig, när jag läser om förslag om tvångsomhändertagande av autister.

Jag kritiserar ofta hur Autismföräldrar behandlar sina autistiska barn. Men även de problem som uppstår inom familjer har ofta en grund i hur samhället är missanpassat för autister. Föräldrar får inget stöd ifrån samhället, samtidigt som föräldrar mer eller mindre uppmanas att behandla sina autistiska barn illa. Detta ursäktar inte på något vis de föräldrar som behandlar sina barn illa. Men att straffa barnet för föräldrarnas och samhällets misslyckande är vedervärdigt. Det är inte i barnets intresse och kan aldrig vara det.

Det finns säkert många situationer då det vore rätt att separera barnet från föräldrarna, trots att det strider mot föräldrarnas vilja. Men jag ser inte hur det någonsin kan vara rätt att skilja barnet från föräldrarna mot barnets vilja. Att tvångsomhänderta är i regel aldrig i den frihets-berövades intresse, för då vore inget tvång nödvändigt. Det är alltid i någon annans intresse.

Föräldrar som faktiskt sätter sina barns behov i främsta rummet, och som inte ger efter för omgivningens påtryckningar att sträva efter ”normalisering” av barnet, kommer att få det ännu svårare. Säg att ett barn inte klarar av skolan, och föräldern då säger: ”mitt barn säger att hen inte klarar av skolan och jag lyssnar på mitt barn. Mitt barns mående kommer alltid i första rummet. Jag tänker inte tvinga mitt barn att gå i skolan mot hens vilja, det är skolan som är problemet, inte barnet, och jag tänker inte acceptera era krav på att försöka få barnet till skolan till varje pris.” Detta är så klart det enda alternativet för en förälder som verkligen bryr sig om sitt barn, även om samhället kommer skuldbelägga och kritisera föräldern. Men om representanter för Samhället kan säga: ”ditt barn skolkar och detta är ett problembeteende. Om du inte gör något åt detta måste barnet tvångsomhändertas!”

Plötsligt måste föräldrarna tvinga sina barn till skolan! Hur hemskt är inte det, att tvingas göra sitt barn illa på grund av direktiv från ovan. Men de har inget annat val, för om barnet tvångsomhändertas blir det ju bara ännu värre. Och även om det råder osäkerhet kring huruvida tvångsåtgärder kan bli aktuella i ett givet fall, så begränsar det förälderns handlingsutrymme. Hotet finns alltid där. Och föräldrar som redan är mindre lyhörda för sina barn, och redan kräver att barnet ska anpassa sig efter omgivningens orimliga krav, kommer att bli ännu mer aggressiva i sina försök att ”normalisera” barnet. För mer än annat fruktar de att vara ”Dåliga Föräldrar” i samhällets ögon, och inget gör en förälder mer klandervärd än att fråntas rätten att ta hand om sitt eget barn.

Att frihetsberöva och tvångsomhänderta barn för att de har NPF är ett bryter mot mänskliga rättigheter. Det spelar ingen roll hur sparsamt en sådan lag skulle använda, att möjligheten alls finns där är oacceptabelt i sig. Det är ovärdigt, oacceptabelt, en skymf mot all grundläggande mänsklighet. Även om lagen sällan eller aldrig används kommer den att bidra till en intensifiering av socialt tvång och göra livet hårdare för barn med autism. Varje gång lagen används för att tvångsomhänderta ett barn har vi ytterligare en oförsvarlig kränkning.

Det här inlägget postades i Autism och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Att frihetsberöva barn för brottet att ha autism

 1. Kristina skriver:

  Jag blir så arg att jag inte vet vart jag ska ta vägen… Straffa autister på detta sätt är de inte kloka? Visst finns det problem i familjer ibland men barn har rätt till sina föräldrar. Och det stöd de behöver!! Autister är mer än andra barn betjänta av trygghet och kontinuitet! Med tanke på att skolor ofta anmäler föräldrar till soc när de klagar på brister eller när barnen inte klarar en bristfällig skolmiljö och stannar hemma är detta verkligen ett hot mot barnen.
  Ett hårt slag mot en av samhällets allra mest sårbara grupper:(

  Gillad av 2 personer

 2. Inte nog med att autistiska barn och deras föräldrar ska behöva kämpa för att gå i skolan utan att behandlas som skit, nu ska vi också leva med ytterligare ett hot? De autistiska barnen ska leva med vetskapen om att om de inte går till skolan, hur illa skolan än gör dem, så kan de bli tvångsomhändertagna och mötas av en massa främmande människor som inte känner dem och inte vet ett dugg om vad respektfullt bemötande och grundläggande anpassningar är. Hotet det innebär förtar alla goda intentioner med att förenkla samordningen för föräldrarna och stärka barnens rätt till diagnos och anpassningar i skolan tidigt. Det känns som att enda lösningen för att kunna leva ett liv utan ett överhängande hot är att råna en bank och flytta till ett land där barn får hemskolas utan någon särskild anledning. Då kanske det går att lova sitt barn något så fint som att aldrig skicka barnet till en skadlig verksamhet.

  Gillad av 1 person

 3. Kristina skriver:

  Håller med (känner som?) patientperspektiv. Det är mycket som är dåligt anpassat och svårt i samhället för autister men tills igår var jag inte orolig i det lilla. Jag kände mig trygg med att jag med mitt perspektiv och min kunskap skulle kunna ordna det så att mitt barn inte utsätts för någon skadlig verksamhet.
  Idag är jag orolig, jag kan inte säkert vara den garanten längre för barnet om detta går igenom, vilket gör mig djupt olycklig.

  Gillad av 1 person

  • Anarkoautism skriver:

   Det går verkligen inte att vara annat än förbannad. Inte nog med att det ska vara nästan omöjligt för autistiska barn att leva ett bra liv, nu verkar det som att man vill göra det olagligt.

   Gilla

 4. propinqua skriver:

  Det är tydligt att det är dehumanisering. Autistiska barn som är märkbart autistiska ska kunna förvaras någonstans utom synhåll så att de inte (genom sina föräldrar) ställer några som helst krav på skolan och samhället. Mänskliga rättigheter tycks inte gälla för autister. Människovidrigt förslag!

  Gillad av 1 person

 5. Ping: Otrygg anknytning eller professionella som manar till respektlöst föräldraskap? | Patientperspektiv

 6. Ping: Empatistörning | anarkoautism

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s