Flyktingmottagandet, falska dilemman och myten om den sinande statskassan

Den politiska utvecklingen den senaste tiden är skrämmande. Det har gått åt det här hållet ett tag nu, men det har landat i att vår rödgröna regering får beröm av Sverigedemokraterna. Miljöpartiet upprepar ordet ”ansvar” som en papegoja och vi vet alla att när politikerna snackar ”ansvar” är det något fuffens på gång. Inom politiken är ”ansvar” ett kodord för ”så jävla illa att det inte går att försvara”. Det är därför nedskärningar i välfärden alltid marknadsförs som ”ansvar” till skillnad från satsningar på välfärden, trots att det senare är det alternativ som faktiskt är ansvarsfullt, åtminstone om vi räknar befolkningens hälsa och välmående till regeringens ansvarsområden. Men när politiker snackar ansvar handlar det alltid om att spara pengar. Vi har inte råd med det här säger de. Vi har inte råd med denna viktiga samhällsfunktion. Vi är hemskt ledsna men vi måste ta ansvar!

monogatari-20-19-gaen-izukoAnsvar min ändalykt.

Vi har inte råd att ta emot alla flyktingar! säger regeringspartierna. Men vilken lögn detta är! ”Kommunerna går på knäna.” Kanske det. Jag vet inte, men med tanke på att kommunerna betalar privata företag 3000 kronor om dagen för varje flykting de lyckas klämma in i en skokartong skulle det inte förvåna mig om vissa kommuner har svåra problem (jag har fortfarande inte fattat varför kommunerna inte startar egna flyktingboenden i stället men det finns väl någon anledning). Men kan inte regeringen hjälpa dem? Klart de kan! De påstår att det saknas pengar, men det är helt enkelt inte sant! Jag har tidigare skrivit om myter kring skatter och pengar, men det viktiga är att vi har pengar om vi vill.

Kritiska röster höjs, för att vi borde vi borde höja skatter för att klara flyktingmottagandet. Problemet med den diskussionen är att det utmålar ett falskt dilemma. Vi måste höja skatter för att finansiera flyktingmottagandet, om vi inte höjer skatter kan vi inte ta emot någon. Men nej, vi ska ta emot människor som flyr, oavsett om vi höjer skatterna eller inte! Nu tycker jag absolut att vi borde beskatta de som har mycket pengar. Fullskalig konfiskering av förmögenheter vore inte mig emot. Men detta är en annan diskussion. Det har inget med finansiering av flyktingmottagandet att göra.

Andra har lyft fram, att vi spenderar 75 miljarder kronor i julhandeln per år, och det är jättemycket pengar. Och visst är det mycket pengar, visst finns det anledning att diskutera det. Måste vi spendera miljarder på konsumtionhets varje år? Men återigen, det är en helt annan fråga. Har inget att göra med flyktingmottagandet att göra. Visst vore det bra att konsumera mindre, sluta köpa julklappar, fokusera på det som är viktigt i livet! Men för de människor som flyr hit är det alldeles irrelevant om vi köper robotdammsugare till varandra för miljarder. Vi kan ta emot flyktingar och ägna åt oss ohejdad konsumtion om vi vill det.

Vi kan prata hur mycket som helst om vilka dumheter vi lägger pengar på, men sanningen är att det inte har något att göra med finansiering av flyktingmottagandet att göra. Regeringen låtsas att statskassan klirrar tom och att tuffa åtgärder måste sättas in men det är bara båg. Staten har inga pengar! ropar folk. Men vad är då detta som Riksbanken håller på med? SR (16 oktober):

”Riksbanken köper just nu varje vecka statsobligationer för miljardbelopp och köpen har nu passerat hundra miljarder kronor. Jämte räntesänkningarna så är det här Riksbankens medel för att få fart på inflationen.”

Så där har vi en statlig institution som som köper saker för över hundra miljarder kronor. Varför? Ingen särskild anledning alls, förutom att de oroar sig (med rätta) för att inflationen är för låg. De köper för köpandets skull, och de kan fortsätta att göra det. De har obegränsat med pengar trots allt.

Så varför kan inte staten använda dessa 135 miljarder för att klara av flykting-mottagandet? Bra fråga! En annan viktig fråga är varför fler inte ställer den! Hur kan någon se detta och tro att statlig penningbrist är ett problem? Riksbanken är en del av staten, så hur kan staten inte ha pengar? Riksbanken har pengar, Riksbanken är en del av staten, ergo staten har pengar. Riksbanken är visserligen inte under regeringens kontroll, men det kan ändras med ett riksdagsbeslut. Poängen är att vi har alla pengar vi behöver.

Låt oss för all del diskutera vilka skatter som borde höjas och vilka avdrag som borde slopas. Men ställ det inte mot flyktingmottagandet. När vi diskuterar hur staten ska klara av att ”finansiera” saker, måste vi förstå att vi har en statlig institution som som kan fixa biffen (för att använda teknisk jargong) på fem sekunder när vi vill. ”Var ska pengarna komma ifrån?” är en helt ointressant fråga för den nationella politiken. De viktiga frågorna är vad vi vill göra och hur vi ska göra det. Inte hur det ska finansieras. Den frågan är redan besvarad och har alltid varit.

Det här inlägget postades i pengar, Politisk ekonomi, Samhälle och politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Flyktingmottagandet, falska dilemman och myten om den sinande statskassan

  1. carlgylling skriver:

    En annan sak är att både staten, medborgarna och förmodligen också flyktingarna själva har fel syn på flyktingarna, som ”några som behöver hjälp”. Alla dessa som behöver hjälp är samtidigt personer som kan bidra, om vi bara låter dem, istället för attt de ska sitta sysslolösa och vänta i månader innan de ens får rätt att lära sig det svenska språket. Och det gäller förresten inte bara flyktingar. Många är avskurna från att använda sin fulla potential i samhällets tjänst och betraktas bara som några som kostar pengar för att de behöver hjälp. Men ett av de främsta skälen till att de behöver hjälp och kostar pengar är ju att de blev utputtade från första början. För att vi har ett samhällssystem och en social kultur som går ut på konkurrens. Kapitalism är dyrt.

    Ifråga om julhandeln tycker jag illa om när det dras upp, för jämförelsen utgår ifrån att alla svenskar handlar julklappar för lika mycket, vilket knappast är sant. Och det är inte de som har råd att köpa dyra julklappar som har störst skäl att orora sig över välfärden. ”Skäms på er som är så rika men inte vill ta emot flyktingar”, riktade i största allmänhet till hela svenska folket. Alla anklagelser riktade mot svenskars rikedom och bortskämdhet i syfte att få oss att skämmas är – ja, vad skulle vara rätt ord? grovt förolämpande? – mot fattiga svenskar.

    Gilla

  2. Ping: Varför är Vänsterpartiet okej med att funkisar utan arbetsförmåga döms till fattigdom? | anarkoautism

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s