Rasism har lika lite med psykisk sjukdom att göra som elitism har med antirasism

tumblr_inline_n6j9qtou311rz9id9Men när skit bekämpas med skit växer bara skithögen mer och mer.

En väldigt obehaglig sak om en ofta ser är hur ”antirasister” använder psykisk sjukdom för att håna rasister och som förklaring till deras rasism. Idag (eller började det tidigare) blossade detta upp till max i samband med en historia som jag inte har så bra koll på, men som verkar gå ut på att en rasistisk bloggare visade sig vara en äldre dam som påstår sig vara allergisk mot elektricitet och som av andra påstås vara psykiskt sjuk.

Jag tänker inte gå djupare in på ämnet elallergi. Det finns forskning som visar på att symptomen inte beror på elektricitet som så, men detta betyder inte att det bara är inbillning. Vad nu ”inbillning” betyder i sammanhanget. Sjukdomen kan vara fysiskt eller psykisk, men oavsett vilket är det de som lider av sjukdomen som drabbas av vår bristande förståelse för den. Och det är ju ett problem.

Men jag tänkte prata mer allmänt om det återkommande fenomenet att bekämpa rasister genom att håna dem för deras (verkliga eller påstådda) psykiska ohälsa, bristande intellektuella förmågor och så vidare. Det som brukar ske är att rasister hånas på något av följande sätt:

 • De beskrivs som psykiskt sjuka och den psykiska sjukdomen sägs förklara rasismen.
 • Deras intellektuella förmågor hånas. Rasismen sägs bero på låg intelligens.
 • De anklagas för att vara obildade. Rasismen beror på att de saknar högre utbildning.
 • Deras svårigheter med att hantera det svenska språket hånas. Att ha svårt med stavning och grammatik ses som ett tecken på bristande intelligens och detta ska förlöjligas.
 • De är misslyckade och lever på bidrag. Den gamla nazisttanten som nu kom under attack hånades för att hon under många år levt som förtidspensionär. Så ironiskt att hon är nazist när hon inte ens är en produktiv hårt arbetande samhällsmedborgare som Vill Göra Rätt För Sig. Mer generellt hånas rasister som är ”misslyckade”.
84701_1200660512Stanken. Av. Unkna. Värderingar. Är. Outhärdlig.

Rasister anklagas och hånas för egenskaper och omständigheter som gör dem misslyckade i samhällets ögon. En attack mot en enskild rasist är i själva verket en attack mot alla som ingår i en viss kategori av ”misslyckade individer” och detta bidrar till stigmatisering av dessa grupper. När en rasist hånas för att leva på bidrag bidrar detta till stigmatisering av alla som inte kan arbeta. Läs och skrivsvårigheter stigmatiseras när rasisters språkliga brister hånas. Och när psykisk sjukdom anges som orsak till deras rasistiska åsikter bidrar detta till att ytterligare stigmatisera människor som lider av psykiska ohälsa.

Rasism är inte en psykisk sjukdom. Rasism har inget med psykisk sjukdom att göra. Psykisk sjukdom är varken en ursäkt för eller orsak till rasism. En rasist kan vara psykiskt sjuk men rasism är rasism och sjukdom är sjukdom, de har inget med varandra att göra. Att ständigt håna rasister för att vara psykiskt sjuka och i misslyckade i största allmänhet är inte antirasism, det är elitism med antirasism som förevändning.

Det är inte svårt att förstå varför folk gör så. Det är ett sätt att avsäga sig ansvar för rasism, att göra rasism till något som andra håller på med. Och dessa andra måste tillhöra grupper som en ser ner på, som en inte kan sympatisera med eller känna någon som helst koppling till. Rasism framställs som vissa individer ägnar sig åt för att de är dumma, sjuka och misslyckade. Rasister är de där psykiskt sjuka pappaskallarna, de obildade tölparna som röstar på SD och vill införa språktester trots att de själva inte kan stava till kardinalvariabel och särskriver alla flerstaviga ord, hoho så fåniga de är. Och vi som är fullt friska och arbetsföra och vet när semikolon kan användas, vi är inte som de där rasisterna. Detta kan liknas vid hur vita i USA skyller all rasism på obildade cowboys i södern som är dumma nog att rösta på republikanerna.

tumblr_mw0eejMA4T1r9uab1o4_500Inga vinnare utom rasismen.

Att håna rasister fö saker som inte har ett skit med rasism att göra är dåligt på många sätt. Det är elitism, funkofobi, klassförakt. Det är att använda antirasism som svepskäl för att hata på psykiskt sjuka. Det skadar marginaliserade grupper men det skadar inte rasismen. Rasismen tar ingen skada alls, för det är inte den som attackeras. Rasismen gynnas. För det första eftersom att rasism inte bara är obildade bondtölpar som röstar på SD, rasism finns potentiellt inom oss alla. Och även SD-extremhöger-rasismen gynnas antagligen.. Att SD tycks växa varje gång någon av deras företrädare gör någon idiotiskt är kanske inte så konstigt. För varje gång följer en ström av hån och förakt mot den korkade SD:aren som gjort bort sig. Och de lågutbildade, ännu icke politiskt organiserade rasisterna tänker kanske att ”så jävla typiskt att här kommer en hederlig karl som med Sunt Förnuft, någon som Säger Som Det Är. Så råkar han säga något fel och in kommer hela PK-eliten och PK-media och PK-hatar på honom, så jävla typiskt.” Och det ligger en del i det.

Nå vad ni än tycker om den hypotesen så är det aldrig okej att använda psykisk sjukdom för att förlöjliga eller för att förklara rasistiska åsikter. Aldrig okej. Förstått? Om ni vill håna rasister, håna dem för deras rasism. Om ni vill förstå rasism, förstå dess historiska och politiska orsaker. Om ni vill bekämpa rasism inom en enskild person, börja med er själva. Om ni vill veta hur antirasistisk kamp ska bedrivas, lyssna på de som har verklig kunskap och erfarenhet av antirasistisk kamp. Om ni vill vara bra antirasister, låt bli att vara elitistiska, klassföraktande funkofober. Och om ni vill bekämpa förtryck, sluta då först med att delta aktivt i det.

bm01-titleFörstått?
Annonser

Om Anarkoautism

Jag är autist, transperson, anarkist, funkisfeminist (egentligen transfunkisfeminist men det är så långt att säga) och tycker att alla ska leva i fred och harmoni och vara snälla mot varandra men så länge vi inte lever i den världen måste vi kämpa mot förtryck och orättvisor.
Det här inlägget postades i ableism, aktivism, Samhälle och politik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Rasism har lika lite med psykisk sjukdom att göra som elitism har med antirasism

 1. Emelie skriver:

  Tack för det inlägget, så bra.

  Appropå : ”Om ni vill veta hur antirasistisk kamp ska bedrivas, lyssna på de som har verklig kunskap och erfarenhet av antirasistisk kamp.

  Det bästa jag hört var ministern i Österrike som insåg att mannen som ledde det populistiska partiet var livsfarlig eftersom hans karisma och retorik knockade de flesta. Ministern bjöd in ”SD” att vara med och regera. ”SD” hade inte folk med rätt kompetens och började bråka internt när det blev allvar. Det tog inte lång tid innan de hade gjort bort sig totalt och partiet upplöstes. Och mannen med karisma hade inte längre en plattform för att nå ut med sitt budskap. Ministern som bjöd in ”SD” lämnade politiken för alltid, hans uppdrag var slutfört: få bort 2000-talets allvarligaste hot. Det populistiska partiet ser inte ut att kunna resa sig de närmsta tio åren efter den smällen. Jag önskar jag kunde hitta texten som publicerades på DN:s ledarsida för att kunna använda rätt benämningar. Fortsätter att leta…

  Jag är ju inte minister, så den här metoden är ingen jag kan tillämpa. Har du något tips på metod som funkar för en vanlig mamma på ”golvet”?

  Gilla

  • Anarkoautism skriver:

   Rent spontant låter det som en väldigt bakvänd strategi att bjuda in extremhögern att regera. Har förstått det som att fascismen är mer eller mindre mainstream där vid det här laget? Är inte alls insatt men det är så jag uppfattat det.

   När det gäller tips på metod är jag tyvärr fel person att fråga.Jag har inte erfarenhet av antirasistisk kamp. Har heller aldrig varit utsatt för rasism. Så mitt enda råd är att lyssna på de som har de erfarenheter av att utsättas för och kämpa mot rasism. Vad du sen kan göra rent praktiskt beror ju på dina omständigheter och det vet jag heller inget om. Men att förstå rasism och att utvärdera sin egen roll är alltid viktigt.

   Gilla

 2. Emelie skriver:

  En fråga till, är det du som har gjort bilderna i bloggen?

  Gilla

  • Anarkoautism skriver:

   Nej, majoriteten av bilderna jag använder är från olika anime (japanska serier). Resten är från andra serier, filmer etc. I ett tidigt inlägg använde jag bilder för att jag tyckte att det blev roligare så, och så fortsatte jag med det. Tycker att det är kul att försöka hitta passande bilder, sen är det lite olika hur bra jag lyckas med det.

   Gilla

 3. Emelie skriver:

  En gör det lilla en kan. Jag gjorde mig besväret och skrev ner Therese Södelinds sommarprat och mailade henne och bad om lov att publicera det i ett blogginlägg. Funderar om det skulle gå att få till ett utbildningsmaterial i serieform för nå fram till kidsen. https://trissiautistisktsyndrom.wordpress.com/2015/09/03/livforsakring/

  Gilla

 4. Emelie skriver:

  För mig tillför bilderna en extra dimension som jag uppskattar.

  Liked by 1 person

 5. Ina skriver:

  förbannat bra skrivet.
  blir alltid lika provocerad när jag ser folk anmärka på intelligens, utbildning, psykisk hälsa och skrivkunnighet när det gäller rasistiska uttalanden.
  det är riktigt urbota korkat och obildat att skylla på sådant när det gäller rasism och främlingshat, men människor är ju överlag begåvade när det gäller dubbelmoral.

  Liked by 1 person

 6. Ping: Grundkurs i att undvika ableism i vardagen | anarkoautism

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s