Den så kallade ”pillerboomen” och NT:s irrationella rädsla för medicinering

Igår postades ett mycket läsvärt inlägg på bloggen Patientperspektiv. Texten handlar om NT-personers skeva syn på NPF. En sak som tas upp och som jag funderat en del på idag är neurotypers till synes oförklarliga aversion mot medicinering. Sveriges Radio annonserade nyligen en dokumentärserie under titeln ”Pillerboomen”, som i fem delar ska granska ADHD-medicin. Hemsidan för SR:s reportage hittar ni här. Jag skrev en kort sammanfattning av SR:s sammanfattning:

Pillerboomen!

Fler människor medicineras för ADHD nu för tiden. Barn får också mer medicin. Vi vet inget om medicinen. Den kanske är jättefarlig för barnen.

En person på läkemedelsverket vet inte om medicinen är farlig. I USA får många medicin. Detta är dåligt. I Frankrike får barnen inte medicin. Det kanske också är dåligt.

Programmet har tre delar:

Del 1: Felix har testar sin fjärde ADHD-medicin. Han får svåra biverkningar. Medicin är dåligt.

Del 2: Ylva mådde så dåligt av medicinen att hon ville ta sitt liv. Detta är en av många biverkningar av medicinen.

Del 3: Forskningen om medicin är dålig. Forskningen om behandling utan medicin är också dålig. Det är en bra idé att testa behandlingar utan medicin. Att motionera är bra.

Del 4: I USA får fler barn ADHD-diagnos och medicin än tidigare. Det är dåligt om för många får diagnos. Vi bör oroa oss för att bli mer som USA. Det kan även vara dåligt att inte få diagnos.

Del 5: Frankrike och Danmark har valt en annan väg. Där får barn inte medicin. Detta kan vara bra fast vissa säger att det är dåligt.

tumblr_mvcdof90ZD1sgj89uo7_500Hjälp! En pillerbooom!!!

Vinklingen är uppenbar. Bara titeln gör det väldigt tydligt vad en ska tänka. En ”pillerboom” låter knappast som något bra. När en ser det tänker en omedelbart att detta kan inte vara en positiv utveckling. Perspektivet i sammanfattningarna är också tydligt. Det handlar om hur allvarliga biverkningar av medicinering, och hur lite vi vet om medicinen. Det är ett väldigt skevt perspektiv. Det ovan länkade blogginlägget förklarar väldigt bra vad som är fel med det:

“Pillerboomen”. Jag medicinerar min ADHD för att kaoset i huvudet faktiskt blir olidligt. Det är bra om det kommer mer forskning om långsiktiga konsekvenser av medicinering och framför allt om det forskas fram fler sorters medicin som är ännu bättre, eftersom det inte finns något preparat som är perfekt för alla. Det vore också fruktansvärt trevligt om någon undersökte riskerna med att vara undermedicinerad under sin uppväxt. Hur är det att växa upp i ett konstant utmattat läge? Fråga alla som har fått diagnos i vuxen ålder om det känns bra att ha vuxit upp utan ett namn på sina svårigheter. Fråga vad det har medfört.

Som jag skrev i inledningen har jag funderat en del på varför neurotyper är så negativa till medicinering. Många NT-personer tycks ha ett tvångsmässigt behov av att varje gång ADHD-medicin nämns säga att en kan minsann träna bort sina besvär utan medicin. Och som radioprogrammets titel påminner oss om ses medicinering som något skrämmande. Varför är det så? En sak som NT-personer ofta säger, inte bara med ADHD-medicin utan antagligen ännu mer när det gäller andra mediciner, är att medicinen påverkar ens personlighet, humör eller känslor och det är detta som anses vara dåligt. De ser det som att medicinen ”modifierar ens personlighet” och detta framstår som väldigt skrämmande.

Men om en tänker efter inser en snart att detta inte kan vara den verkliga anledningen. För majoriteten av NT-personer har inget som helst emot att konsumera substanser som påverkar deras psyke. De dricker alkohol, vilket har långtgående effekter på deras tankar, känslor och humör. Att människor som inte lider av alkoholism ändå dricker sig berusade och inte verkar tycka att det är något konstigt med det bevisar att de inte är rädda för substanser som påverkar ens personlighet.

dp4Är emot medicinering men blir koffeinhög på Dr. Pepper

En annan tänkbar källa till oro är risken för biverkningar som vi inte vet något om. Visserligen konsumerar folk alkohol trots att de är väl medvetna om riskerna. För till skillnad från ADHD-medicin så råder det ingen okunnighet om alkoholens långsiktiga effekter: vi vet att det är väldigt farligt. Men kanske är en del NT-personer oroliga för att deras barn ska skadas av att ta medicin innan de är färdigutvecklade? Kanske finns det några sådana risker vi inte känner till? Att föräldrar i synnerhet oroar sig för sånt är ju ändå förståeligt på något sätt.

Men vid närmare eftertanke är inte heller detta en trovärdig förklaring. För samma personer som är jätterädda för att medicinera barnen har inget emot att utsätta barn med NPF för människorättsvidriga former av ”terapi” för att lära dem att bete sig som NT-personer. Jag tänker i synnerhet på så kallad ”intensiv beteendeterapi” och dylika behandlingsformer. NT-föräldrarna har inte en tanke på hur detta skadar barnen, men vem som helst förstår vilket trauma sådant kan leda till. Någon som verkligen är rädd för att ett barn ska ta skada under sin tidiga utveckling skulle aldrig komma på tanken att utsätta sitt barn för sådan behandling.

Så den här ”medicinfobin” förblir ett mysterium. Om jag ska gissa så tänker jag att det som så mycket annat har att göra med kontroll. Att medicinera mot svårigheter innebär att en själv har kontroll över dem. Brutal beteendeterapi är däremot toppen, för det innebär extrem maktutövning över barnet. Då är allt bra. Eller också är det bara neurotyper som ska vara så ologiska hela tiden. Hur det än är med den saken är det viktigt att komma ihåg detta: personer med NPF förväntas göra våld på sig själva, vi ska skada oss själva fysiskt och psykiskt om vi på så vis kan anpassa oss till NT-världens krav. Detta ses som helt naturligt. Att människor som inte ser något problem med det säger sig vara oroliga för de skadliga effekterna av medicin, det är inte ens ett dåligt skämt.

vlcsnap-2013-12-01-22h18m10s253Men han tar ingen medicin och det är det viktiga!
Detta inlägg publicerades i Autism, Föräldrar och anhöriga och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Den så kallade ”pillerboomen” och NT:s irrationella rädsla för medicinering

  1. Pingback: Konsten att felcitera forskning i syfte att stigmatisera ADHD-medicin | anarkoautism

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s