En oavsiktligt komisk krönika om kapitalism

Okej jag har just läst vad som kanske är en av de oavsiktligt roligaste verk borgerligheten någonsin presterat. Detta är ytterligare ett bidrag till den bland högerfolk mycket populära litterära genren Oavsiktlig Satir, och det är ett mästerverk i sin kategori. Det är en ledare på ”Corren.se” med titeln Pophöger: Om bullar och kapitalism. Den är verkligen fantastiskt rolig. Bakgrunden är att Henrik Schyffert har delat en bild med följande text:

En kapitalist, en arbetare och en asylsökande sitter vid ett bord med 20 bullar. Kapitalisten tar 19 bullar och ger arbetaren en och säger ”Akta dig, den där asylsökande kommer ta din bulle!”

Correns krönikör klagar över hur han själv drabbas ”upprepade gånger av denna dumhet”.

Jojo’s-Bizarre-Adventure-Episode-36-Polnareff-Manly-TearsJag drabbas så av denna dumhet!

Sedan ger han sig in på att övertyga oss om att kapitalismen faktiskt är väldigt bra och att kapitalisten förtjänar 19 bullar. Och resultatet är hysteriskt roligt. Fast jag tänkte ändå vara lite seriös och bemöta hans, i brist på bättre ord, argument. Så nu blir det både allvar och humor i ett och samma blogginlägg. Det börjar med att krönikören förklarar att kapitalismen är ett system där människor får lov att starta och äga företag, och att ”kapitalister är människor som drar nytta av detta”.

I Sverige har vi lärt oss sedan barnsben vad en kapitalist är. En man i kostym, som är girig och roffar åt sig.

Han verkar missnöjd med denna bild, fast senare förklarar han att han inte har något emot giriga kapitalister så vem vet. Hur som helst, det är inget konstigt att folk se kapitalister som giriga.Kapitalismen är ett ekonomiskt system där den centrala drivkraften är strävan efter större rikedomar, eller med andra ord girighet. Girigheten är så att säga en del av den kapitalistiska strukturen. Men denna negativa bild måste nyanseras. Detta görs bäst genom att hänvisa till kapitalister i Linköping, de det i just denna stad finns flera exempel på kapitalister som inte har kostym.

nisemonogatari-05-kaiki-villain-smile-evilLärdomen för dig är att inte alla girigbukar är kapitalister i kostym.

I Linköping finns flera exempel på kapitalister som nyanserar bilden. Ingeborgs bageri drivs av Sema och hennes bror Ahmed. De har investerat pengar i sitt företag och kämpar för att få det att gå runt. De bakar bullar som Linköpingsborna kan äta.

Nu hotas de av konkurs eftersom fackförbundet Livs har stämt dem till domstol på en halv miljon kronor. Anklagelsen? De tvingades dra ned på grund av dålig ekonomi, och sade upp deras enda anställda. Facket är trots detta beredda att driva företaget i konkurs.

Jag gjorde lite research i form av en googling och tog reda på vad det handlade om (Googlingen lärde mig även att högerextrema är väldigt engagerade i bageriets öde). Som jag förstått det är situationen följande: företaget som äger bageriet, Kabes AB, har vägrat att ge de anställda där riktig lön. Facket gjorde precis det som ett fackförbund ska göra, nämligen tog strid mot arbetsköparen och krävde likvärdiga löner för de anställda. Ett företag som är beroende av att inte betala de anställda riktiga löner för att gå runt bör gå i konkurs. Kapitalism handlar om att ta risker och konkurrera. Om ett företag inte kan konkurrera på lika villkor då bör det gå i konkurs och ge plats åt mer konkurrenskraftiga företag. Jag förstår inte varför någon som är så övertygad om kapitalismens förträfflighet fäller tårar över att ett olönsamt företag går i konkurs, men låt oss fortsätta. Linköping har ju fler positiva exempel på kapitalismens förträfflighet, till exempel Babettes Kafferi, som krönikören berättar är hans ”smultronställe”:

Där har tre unga kvinnor slagit sina påsar ihop, och satsat sina pengar och liv i sitt företag. Där kan vi kulturälskande Linköpingsbor nu njuta av surdegsbakade bullar och härlig popmusik.

Jag unnar verkligen vår kultiverade krönikör att äta surdegsbullar och lyssna på pop. Visserligen är det inte som förutsätter kapitalism, ett surdeg och popmusik skulle nog finnas under kommunismen också, och även idag finns det inget som säger att en sådan verksamhet måste drivas som ett kapitalistiskt företag och inte ett kooperativ. Så hur används detta för att argumentera för kapitalism? Jo dels är det ett företag, dels är det teoretiskt möjligt att surdegsbullarna bakas av ekologiskt mjöl från Östgötaslätten:

Bullarna kanske bakas av mjöl från det ekologiska blåklintsgårdarna på Östgötaslätten. Även där finns kapitalister som satsat för att göra något de tror på. Där har risker och lån tagits, för att göra något som bönderna tror på.

isaac-and-miria-on-trainHar ni tänkt på: de kapitalistiska bullarna kanske är ekologiska!

Det är svårt att argumentera mot hypotetiskt eko-mjöl men jag ska försöka. Att risker och lån har tagits är säkert sant. I vårt kapitalistiska system finansieras investeringar av lånade pengar. Fast annars har ekologisk odling av säd inget med kapitalism att göra. Det är något vi människor har sysslat med sen stenåldern. Kapitalismen däremot har bara funnits i några århundraden. Att bönder tar risker och skuldsätter sig är tyvärr heller inget nytt, så var det även under medeltiden och antiken.

Det är dessutom absurt att tala om det som att det är kapitalisterna som tar alla risker. De största riskerna i varje kapitalistiskt företag tas av de anställda. Om ett företaget går dåligt kan kapitalisten förlora pengar som han satsat, men de anställda förlorar hela sin försörjning. Bageriet i det första exemplet visar tydligt på det. När företagets ekonomi pressades förlorade människor jobbet. Ägarna klarar sig alltid längst.

Krönikören fortsätter med felaktiga påståenden om hur den offentliga ekonomin fungerar:

Pengar till det offentliga kommer från alla dessa kapitalister, som tar risker och investerar. De som lyckas genererar intäkter, som staten tar av. Det blir skatteintäkter som ger möjlighet till vård, skola och omsorg.

Detta är inte sant. Pengar kommer från banker och det inkluderar riksbanken, som är en statlig institution. Staten kan spendera, bokstavligt talat, precis hur mycket pengar som helst. Skattepengarna behövs inte för att finansiera statliga utgifter, däremot är skatteuttaget viktigt av andra skäl, till exempel att se till att den totala penningmängden inte bli för hög, och att inte för mycket pengar hamnar på samma ställe. Företag med mycket pengar beskattas helt enkelt för att de inte ska ha för mycket pengar. Att företagen genererar mycket pengar är ett problem, beskattningen är en lösning på det problemet.

Bullarna och mjölet kostar, men pengarna går till något gott. Det går till anställda som får jobb på ett underbart fik. Bönder som får odla ekologiskt.

Det är bra att anställda och bönder får betalt men det har inget med kapitalism att göra. I ett socialistiskt samhälle skulle de få betalt.

Och förhoppningsvis till vinst för de kapitalister som satsat i verksamheten. De är värda sin vinst. Och de är värda respekt.

tumblr_ml2jn21loC1rw23q5o2_500Hahahaha, det är för komiskt!

Jag finner inga ord. Kan bara säga att jag unnar dem varken eller.

Sista gången Henrik Schyfferts text dök upp i min feed var den markerad som stötande. Det är rätt och riktigt, för visst är den stötande. Texten är ett hån mot alla de företagare som tar risker och sliter i sitt anletes svett. Den är ett hån mot det system som skapat den rikedom vi njuter av varje dag i Sverige.

Läs och begrunda. Jag älskar att han får in ”anletes svett” också, det är så stereotypt. Lägg för övrigt märke till hans något totalitära logik. Ett hån mot det politiska systemet är stötande. Hur kan någon älska staten och makten så? Själv tycker jag att kapitalismen är stötande. Att kapitalismen skapat den (ojämnt fördelade) rikedom som finns i Sverige är för övrigt en Sanning Med Modifikation (lögn). I alla fall har vår rikedom väldigt lite med privat företagande att göra. Precis som i alla andra rika länder har statlig planering varit av avgörande betydelse för den ekonomiska utvecklingen. Infrastruktur, teknologisk utveckling och storskalig planering står staten för. Företagens uppgift är att göra kommersiellt gångbara produkter och roffa åt sig vinsten.

För övrigt har jag inget emot giriga framgångsrika storföretagare. Framgångsrika företag genererar skatteintäkter. Girigbukar som vill glassa och dricker champagne gynnar champagnetillverkare och personal på lyxkrogar.

Jag tar tillbaka allt jag sagt. Vad som gynnar champagnetillverkare och personal på lyxkrogar MÅSTE ju ändå gynna alla, något annat vore orimligt (notera att författaren nu inte längre har några problem med att kapitalister beskrivs som giriga).

Genom kapitalismen blir andras framgång din framgång. Om kapitalismen försvagas kan dock rofferi och orättvisor uppstå. Därför är det så viktigt att värna den.

Min första tanke när jag läste dessa sista meningar var att vad fan snackar du om, kapitalismen är rofferi och orättvis. Men sen läste jag igen och förstod. Krönikören talar ju till kapitalisterna. Då blir det logiskt. ”Andras framgång” syftar till exempel på teknologisk utveckling och offentliga projekt som det allmänheten bekostar men som företagen tjänar pengar på. ”Rofferi och orättvisor” syftar på omfördelning från kapitalister till den bredare allmänheten. Och det vill vi ju inte vara med om. Kapitalisten är ju värd sin vinst. Kapitalismen är värd respekt.

Subtitles+steins+gate_cba9dd_4100532

Detta inlägg publicerades i Politisk ekonomi och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s