Hur kapitalisten kan byta pengar mot mer pengar

Enligt den klassiska ekonomiska teorin är pengar endast ett verktyg för att underlätta utbyte av varor. De flesta vill ha mer pengar, men inte för att pengar i sig är roliga utan för att vi kan byta pengarna mot varor som vi önskar oss. Om vi sparar pengar är det för att vi vill kunna konsumera dem vid ett senare tillfälle.  Detta gäller även Joakim von Anka-rika kapitalister som fyller sina kassavalv med fantasiljoner riksdaler, de är bara ute efter att tillfredsställa sina behov av limousiner, guldklockor, paradisöar och europeiska slott. För den borgerliga nationalekonomin är det en omöjlighet att någon skulle vara intresserad av att samla på sig rikedomar.

tumblr_n9n1fuT7n51rb06tgo1_500Kapitalismens natur.

Men alla som har någon aning om hur världen fungerar vet att pengar kan vara en drivkraft i sig. Och i den kapitalistiska ekonomin är kapitalistens strävan efter få sin förmögenhet, sitt kapital, att växa. Marx beskriver det som att kapitalisten vill förvandla pengar till mer pengar. Och han försöker visa hur detta går till.

Vad är då kapital? Ordet kapital kan användas på flera sätt, men så som Marx använder det kan vi se det som att kapital är pengar som investeras för att ge avkastning. Så pengar som du köper morötter för, eller pengar som du gömmer i madrassen, är inte kapital. Men om du investerar pengarna i en produktiv verksamhet, då är det kapital. Om du köper verktyg och maskiner och arbetskraft, eller om du köper varor som du tänker sälja vidare till ett högre pris, eller om du helt enkelt lånar ut pengarna mot ränta, då är det kapital. Kapital kan även användas om produktionsmedel eller de handelsvaror som kapital-pengarna investeras i.

Kapitalistens mål är att investera en summa pengar och få tillbaka en större summa pengar. Och hur detta kan gå till är gåtan som Marx försöker besvara. För vid en första anblick tycks det ju onaturligt att en mindre summa pengar ska kunna bytas mot en större summa pengar. Det betyder ju att någon annan byter mer pengar mot mindre pengar, och det är svårt att se varför någon skulle göra ett sådant byte. Det är visserligen detta som händer när pengar lånas ut mot ränta, men då är det någon som blir utnyttjad. Sådan ockerverksamhet är hur som helst inte kapitalismens huvudsakliga område.

09-dialog5Det våras för kapitalismen

En annan möjlighet är att köpa billigt och sälja dyrt. Men detta säger Marx är bara möjligt om någon blir lurad. För säg att kapitalisten betalar 90 för en vara som är värd 100, eller säljer en vara för 110 fast den bara är värd 100. Då måste någon annan antingen sälja en vara för mindre än den är värd, eller också betala för varan mer än den är värd. Det enda alternativet som återstår är då att kapitalisten investerar pengarna i en produktiv verksamhet, en fabrik till exempel, och producerar varor vars värde överstiger kostnaderna för produktionen.

Nu bör vi påminna oss om Marx arbetsvärdelära som säger att det mänskliga arbetet är ursprunget till allt värdeEn varas värde bestäms av hur mycket arbete som krävs för att tillverka den. Så det går inte att få fram extra värde genom att kombinera olika ”ingredienser”. Om du bakar ett bröd så är brödets värde = så mycket arbete som krävs för att framställa varje ingrediens + så mycket arbete som krävs för att omvandla ingredienserna till ett bröd. Eller mer generellt menar Marx att varans värde = det sammanlagda värdet av alla beståndsdelar + värdet av arbetet som krävs för att sammanfoga dem + värdet av de verktyg som går åt för att tillverka varan. Det senare betyder att om till exempel en ugn kan användas för att baka en miljon bröd innan den går sönder, då kommer varje bröd att innehålla värdet av en miljondels ugn.

The Tatami Galaxy 01_(00-00-20.896)_04Om nudlarna innehåller katter, då innehåller även nudelvärdet kattvärde.

Det är nu svårt att se hur kapitalisten ska kunna framställa något nytt värde, såvida inte hen arbetar själv. Och gör hen det är hen inte mycket till kapitalist. Kapitalister vill att pengarna ska växa, inte jobba själv. Eftersom källan till allt värde enligt Marx är arbetskraften, så måste lösningen på kapitalistens dilemma finnas där. För arbetskraftens värde är inte detsamma som värdet som arbetskraften skapar. Värdet bestäms ju av hur mycket arbete som behövs för att framställa den. Så arbetskraftens värde är det arbete som behövs för att framställa allt som arbetskraften behöver, det vill säga mat, kläder, husrum och allt som behövs för att arbetaren ska må så bra att hen kan arbeta effektivt.

Marx föreställer sig att det tar sex timmar att framställa allt som arbetaren behöver varje dag. Så kapitalisten måste betala arbetaren lön som motsvarar värdet av sex timmars arbete. Om en arbetstimme motsvarar 100 kronor kommer alltså dagslönen att vara 600 kronor. Om arbetaren sen också arbetar i sex timmar skapas inget överskott för kapitalisten. Visserligen bidrar arbetaren till att öka värdet av det som produceras med sammanlagt 600 kronor, men kapitalisten har nu 600 kronor extra i lönekostnader. Inget överskottsvärde har skapats för kapitalisten och kapitalet har således inte växt.

Men det finns en enkel lösning på dilemmat. Arbetaren måste ju bara arbeta i mer än sex timmar. Kom ihåg att värdet av något beror på hur mycket arbete som krävs för att framställa det. Arbetskraftens värde har inget att göra med hur mycket värde arbetskraften framställer. Detta betyder att om arbetaren arbetar i tolv timmar, så kommer hen visserligen att skapa dubbelt så mycket värde, som om hen arbetade i sex timmar. Men kostnaden för att framställa arbetskraften förblir densamma. Arbetaren skapar nu värde som motsvarar 1200 kr, men värdet av allt arbetaren behöver är fortfarande 600 kr. Hen behöver inte dubbelt så mycket kläder och mat och bostad för att hen arbetar dubbelt så mycket. Därför kan kapitalisten betala 600 kronor men få 1200. Detta betyder inte att kapitalisten direkt har lurat arbetaren. Kapitalisten har ju betalat det fulla värdet av arbetskraften. Det är så kapitalet växer.

horriblesubs-nisemonogatari-05-720p-mkv_snapshot_09-45_2012-02-05_07-51-12Kapitalismen tjänar pengar och använder pengarna för att tjäna mer pengar.

Jag har nu gjort mitt bästa för att beskriva Marx resonemang. Men det är lite knepigt, så ni får gärna ställa frågor om ni undrar något. Eller om ni anser att jag missförstått något, då får ni gärna säga till och förklara hur jag kan ändra så det blir mer korrekt. För övrigt vill jag säga det jag sagt tidigare, att jag inte riktigt köper Marx alla idéer om arbetsvärdet. Men det får bli ämne för ett annat blogginlägg.

Detta inlägg publicerades i Marxism, Politisk ekonomi och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Hur kapitalisten kan byta pengar mot mer pengar

  1. Pingback: krönika | anarkoautism

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s