Att blunda för sina egna privilegier

Jag tänkte dela med mig av vad som enligt mig är bland det bästa som går att hitta på Youtube.

I videon dyker sanningssägaren/foliehatten Terrence Moonseed upp och förklarar vilka som ligger bakom alla orättvisor i världen, nämligen ”Dem”.

pyramidbeskärdI en annan version av pyramiden jag hittade har den understa våningen titeln ”the common man”.

Det pyramidformade diagrammet är baserat på en bild som är populär i foliehattsinternet. Teorin går ut på att ”de”, den icke närmare specificerade eliten, härskar över världen och är den sanna roten till alla orättvisor och förtryck. Det lägsta lagret, med beteckningen ”skuldslavar” är systemets offer. Pilen med texten ”du är här” visar tydligt att åskådaren väntas identifiera sig med detta lägsta lager i samhällsordningen. Terrence Moonseed identifierar sig som en av systemets förtryckta offer. Att han som vit man skulle ha privilegier på någon annans bekostnad faller honom inte in. Förtryck är något som andra ägnar sig åt, och som han endast är ett offer för. När han får frågan vad som kan göras svarar han att svaret är enkelt, vi måste bekämpa eliten som härskar från toppen av pyramiden

Men eliten själv, representerad av ”Bill de Berg”, förklarar att sådana som Terrence Moonseed inte bara är offer utan även medbrottslingar, och har makt och privilegier som andra får betala för (som man är han till exempel överordnad kvinnor). Detta illustreras med ett nytt pyramiddiagram, som avslöjar att det vi såg förut bara visade den översta delen av pyramiden. Pyramiden är mycket större än Terrence vill erkänna. När Terrence Moonseed konfronteras med detta utbrister han: ”Omöjligt! Vi är offer! Jag är ett offer för det jäkla systemet!

PyramidNWODiagrammet bör självklart inte tolkas bokstavligt. Poängen är att det finns fler lager om en vänder blicken nedåt.

Terrence Moonseed visar på en tendens som en ser i många sammanhang. En behöver inte tro på konspirationsteorier för att göra samma sak. Det är väldigt lätt att endast vända blicken uppåt och förbanna dem, och hur en drabbas av deras förtryck. Det är svårare att se sig själv som någon som upprätthåller och vinner på strukturellt förtryck. Det finns många exempel på detta. Jag tänker på de som skyller alla orättvisor på kapitalismen, och hävdar att den enda relevanta politiska kampen är den mot kapitalismen. De som förnekar betydelsen av andra förtryck, eller ser dem endast som en bieffekt av kapitalismen. De som avfärdar kamp mot andra förtryck som ”identitetspolitik”. De som förnekar att de har drar några fördelar av förtryck mot funkisar. Eller som säger att rasism bara är en bieffekt av kapitalismen.  Jag tänker även på feminister som säger att cissexism och transfobi bara är en bieffekt av patriarkatet, och därför bara något som de (män) tjänar på. Alla som alltid lägger skulden hos ”dem”, som inte ser att förtryckarna kan vara vi. Det är viktigt att komma ihåg att även om en inte tillhör samhällets absoluta toppskikt, så finns det alltid många som befinner sig lägre när i pyramiden. Och det är inte bara ”Dem” som tjänar på det.

Annonser

Om Anarkoautism

Jag är autist, transperson, anarkist, funkisfeminist (egentligen transfunkisfeminist men det är så långt att säga) och tycker att alla ska leva i fred och harmoni och vara snälla mot varandra men så länge vi inte lever i den världen måste vi kämpa mot förtryck och orättvisor.
Det här inlägget postades i Samhälle och politik, Samhällsanalys och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s