Europa är i kris och den europeiska centralbanken bara trollar

En blir inte klok på ECB. Jag vet att de bara är onda men de är verkligen världens konstigaste centralbank. De är förbjudna att låna pengar direkt till regeringar, vilket annars är en stor del av poängen med centralbanker. Nu vägrar de även att tillgodose den privata banksektorns behov av pengar vilket annars är den andra stora delen av poängen med centralbanker. De säger att de behöver garantier för att de ska få tillbaka pengarna. De säger även att de vill ha pengar från Grekland innan Grekland får mer pengar av dem. Det påstås att de inte vill ge mer pengar till Grekland eftersom detta vore för riskabelt.

1654682-_gg__zan_sayonara_zetsubou_sensei___11__dafcfc08_.mkv_snapshot_16.51__2010.08.06_00.14.08_ECB ni trollar. Ni är världens ondaste troll men trolla det kan ni.

Allvarligt, det är en centralbank, de skapar hur många euro de vill helt gratis.  De kan fylla bankernas kassavalv med eurosedlar och köpa den grekiska statens skulder och de förlorar inte ett öre. Och att ett land som har allvarlig brist på pengar ska betala till centralbanken är helt bakvänt. En centralbank ska ge pengar till regeringen och bankerna, inte ta pengarna ifrån dem. Nu försöker de vara motsatsen till en centralbank, en central antibank. En centralbank som tar pengar i stället för att ge och som oroar sig för att gå med förlust.

Jag undrar hur det lät på toppmötet bland centralbankirerna, när de först bestämde hur EMU och ECB skulle fungera. Jag föreställer mig att det lät ungefär såhär.

”Hur ska vi göra med vår centralbank? Ska vi köra på den gamla vanliga modellen eller kan vi göra vår mer originell?”

”Vad sägs om att vår centralbank bara ger pengar till privata banker? Regeringar får inte ett öre!”

”Aah, så att  de måste låna pengar på finansmarknaderna i stället?”

”Ja och regeringar som får slut på pengar risker konkurs. Vår centralbank räddar ingen. Inga undantag. Förutom för banker.”

”Så originellt, det gör vi! Det blir som ett datorspel. Finansmarknaderna och centralbanken kan ge staterna olika ‘quests’ som de måste klara av.”

”Hmm, ‘sälj ut 10 statliga bolag under en mandatperiod’, ‘avreglera tre marknader’, ‘ha de högsta inkomstklyftorna i EU’ och sånt?”

”Ja precis! Så kan de bli svårare och svårare, så på högre svårighetsgrader måste de döda tillräckligt många sjuka och arbetslösa för att få pengar.”

”… eller konfiskera förmögenheter från 100 snorigt rika miljardärer…”

giphy”…”

”OKEJ TA DET LUGNT JAG SKOJADE BARA!”

”Så vår centralbank får bara ge pengar till banker. Regeringar måste slutföra uppdrag från kapitalismen för att få pengar. Fler förslag?”

”Jag har ett! Vad sägs om att vår centralbank ibland inte ger några pengar till bankerna heller. För det mesta kommer det pengar som vanligt men ibland kommer det inga pengar alls!”

”Hahaha är du seriös nu? Fatta vad kaos det skulle bli!”

”Jag skojar inte. Tänkte också att vår centralbank ibland börjar ta pengar i stället för att ge!”

”Vänta vadå, som motsatsen till en centralbank?”

”Jo säg att kontanterna i tar slut i bankomaterna i ett land. Och i stället för att fylla på med mer cash säger vår centralbank ‘först måste ni ge pengar till oss!'”

”Hahaha, var skulle de pengarna komma ifrån?”

”De får göra fler quests! Vi hittar på några som är helt omöjliga sen skyller vi på medlemsländerna för att de inte klarar dem!”

”Haha, folk kommer bli så jävla sura på oss!”

”Äh, de tycker nog bara det är kul. Det är inte som att vi skadar någon.”

”Majoriteten av befolkningen?”

”Ingen som betyder något.”

”Sant! Vi kör på detta det blir görkul! Vi är Europas skönaste banktroll! Vi fuckar systemet grabbar!”

zszsIllustrationen visar två centralbankirer och en Europa.

Så tänker jag mig att det lät.

Annonser

Om Anarkoautism

Jag är autist, transperson, anarkist, funkisfeminist (egentligen transfunkisfeminist men det är så långt att säga) och tycker att alla ska leva i fred och harmoni och vara snälla mot varandra men så länge vi inte lever i den världen måste vi kämpa mot förtryck och orättvisor.
Det här inlägget postades i pengar, Politisk ekonomi och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s