När staten går med vinst stjäl den våra pengar

Häromdagen skrev jag om den pågående krisen i Grekland. Det framställs som att problemet är att Grekland har så höga skulder, eftersom de spenderat pengar de inte har. Men alla stater har skulder, det är inget unikt för Grekland. Krisen beror inte på att Greklands statsskuld är hög, utan på att Trojkan inte tillåter det. Greklands största problem är att de är med i EMU (de har även många andra problem men det är en annan sak). En stat i ett land med egen valuta kan spendera hur mycket pengar den vill, oavsett statens intäkter. En stat ska ha högre utgifter än intäkter. Om staten i stället är sparsam och har högre intäkter än utgifter betyder det att lurar oss och stjäl våra pengar.

tumblr_mx4498j0991r9b5wlo5_500Staten är som en bandit fast inte lika charmig

Alla pengar kommer någonstans ifrån. Varje inkomst är en utgift för någon annan och vice versa. Alla statliga utgifter är inkomster för någon. Utgifter för socialförsäkringar är inkomster för sjuka och arbetslösa, utgifter till den offentliga sektorn är inkomster för offentliganställda, utgifter för skolan är inkomster till riskkapitalister och så vidare. Statens intäkter, i första hand bestående av skatteintäkter, är pengar som tas ifrån den privata ekonomin. Om statens utgifter är högre än dess intäkter betyder det att resten av ekonomin får ett tillskott i pengar. Men om staten ska gå med vinst måste mer pengar flöda till staten från resten av ekonomin, än vad som kommer tillbaka. Staten tar mer pengar från den privata ekonomin än vad den ger tillbaka.

Om statens utgifter under ett år är 1000 miljarder, medan skatteintäkterna (jag låtsas här att skatt är den enda intäkten) är 990, då innebär detta att den privata sektorn har fått ett tillskott av 10 miljarder kronor. Vem som tjänar och vem som förlorar beror ju på hur staten spenderar pengarna och hur skattesystemet är utformat men sammanlagt finns det 10 miljarder extra på våra bankkonton. Statens underskott på 10 miljarder kronor är ett överskott för den icke-statliga ekonomin.

Om staten i stället tar ut 1010 miljarder i skatt men utgifterna fortfarande är 1000 miljarder, då har den privata sektorn förlorat 10 miljarder kronor. Statens överskott på 10 miljarder motsvaras av ett underskott på 10 miljarder i den privata sektorn. Om staten har ett överskott över tid så måste den privata sektorn hela tiden förlora mer och mer pengar. Om det finns för lite pengar stannar den ekonomiska aktiviteten av och det blir kris, så om detta inte ska ske måste den privata sektorn skaffa fram pengar från annat håll. Om de nya pengarna inte kommer från staten finns det egentligen bara två alternativ kvar: att låna pengar på banken eller att exportera till utlandet.

moyashimon_returns-08-kawahama-sawaki-misatoEtt sätt att få in pengar är att locka hit turister. Turister har pengar och köper all möjlig skit.

Vi kan få in pengar genom att ha ett överskott i handeln. Om andra länder spenderar mer pengar hos oss än vi spenderar hos dem kan vi använda dessa pengar för att kompensera för pengarna som hela tiden försvinner till staten. Sverige har använt sig av denna strategi. Vi har haft stora överskott i handeln sedan början av 90-talet och detta har tillåtit staten att ha överskott år efter år utan att helt förstöra ekonomin. Men för varje överskott finns det ett motsvarande underskott någon annanstans. Problemet med att skaffa fram pengar exporteras till andra länder.

Om det inte går att få in tillräckligt mycket pengar på att sälja grejer till utlandet återstår bara att låna pengar på banken. Förutom staten är privata banker de enda som kan göra nya pengar. Att dra in pengar från utlandet är inte tillräckligt (det förflyttar bara problemet) så om stater ska kunna spara utan att den ekonomiska aktiviteten avstannar måste den privata sektorn skuldsätta sig för att kompensera för statens sparande. När staten ”tar ansvar för ekonomin”, som det heter på högerspråk, genom att vara sparsamma, då måste hushåll och företag skuldsätta sig allt mer för att kompensera för de pengar som staten suger ut ur ekonomen. Svenska politiker gillar att skryta om att Sverige har bland de lägsta offentliga skulderna i världen. Att den privata skuldsättningen också är bland de högsta i världen talar de inte lika mycket om. Den privata skuldbördan ökar för att staten ska kunna vara ”ansvarsfull” och gå med vinst.

En sak som gör EMU så dysfunktionellt är de mycket hårda sparkrav som ställs på medlemsstaterna. Statsskulden får inte vara högre än 60 procent av BNP och staten får inte ha ett budgetunderskott på mer än 3 procent. Nu är det inga länder som på riktigt följer dessa krav, de är alltför orealistiska för det. Även Tyskland som har rykte om sig att vara de ”ansvarsfulla” bryter mot dessa regler. Men Grekland vars ekonomi nu är i spillror avkrävs att uppnå ett budgetöverskott på 1 procent av BNP. Även under de bästa förhållanden är detta en dålig idé men för ett land som är i djup ekonomisk kris är det rena självmordet. Om Trojkan verkligen var intresserad av att rädda den grekiska ekonomin (okej jag hör hur dumt det låter men om) skulle de ställa krav på offentliga underskott.

009_3EMU är i grunden en ekonomisk självmordspakt. Fast den som backar ur blir också mördad.

Överskottsmålet som vi hade i Sverige tills nyligen var höjden av ansvarslöshet. Nu är det ”balanserad budget” som gäller och det är nästan lika illa. Det innebär bara att statens intäkter är lika stora som utgifterna, medan alla nya pengar som skapas kommer från den privata banksektorn. Vad regeringen borde ha är ett underskottsmål. Det borde vara obligatoriskt att staten ska spendera mer pengar än den tar in i skatt. Då hade vi haft mer pengar till göttiga saker som välfärd samtidigt som den privata skuldsättningen hade kunnat minska. Detta vore bättre för alla utom bankerna och storföretagen.  Men det är dessa som räknas, så därför snålar staten och snor våra pengar och så är det med det.

Detta inlägg publicerades i pengar, Politisk ekonomi och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till När staten går med vinst stjäl den våra pengar

  1. Pingback: Lite värmesvammel om aktuella händelser | anarkoautism

  2. Pingback: Varför bostadsbubblan är ett problem och vad som händer när den spricker | anarkoautism

  3. Pingback: Flyktingmottagandet, falska dilemman och myten om den sinande statskassan | anarkoautism

  4. Pingback: Ekonomisk politik, ojämlikhet och möjliga lösningar | anarkoautism

  5. Pingback: Ett samhälle där arbete inte är ett tvång | anarkoautism

  6. Pingback: Ett samhälle där arbete inte är ett tvång. | Konst & Politik

  7. Pingback: Jag besvarar fler frågor från sökmotorer | anarkoautism

Kommentera (kommentarer granskas)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s